a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Ellátogattunk a X. Wedding Pop-Up Bazárra!

avagy pár szóban a jubiláló esküvőkiállításról

2019. május 14. - moneri

Március első szombatján ismét az esküvőre készülőket várta tárt kapukkal az immár The Studios néven futó rendezvényterem, (amit tavaly még Brody Studios-ként látogathattunk), hogy az érdeklődők ízelítőt kaphassanak a legkülönlegesebb esküvői szolgáltatók munkásságából, azaz ezúttal is megrendezésre került a Wedding Pop-Up Bazár!

A kiállítók listája ezúttal is roppant impozáns volt, és bár mindenkit nem tudtunk előre lecsekkolni, igen kellemes meglepetésekben volt részünk: ismét akadt jónéhány szolgáltató, akikkel jót beszélgettünk. A teljesség igénye nélkül szeretnénk közülük néhányat bemutatni Nektek is, mert ők egy olyan különleges oldaláról közelítik meg az esküvők világát, amilyet nem találni bármely’ lámpaoszlop mögött.

A helyszínre közeledve már messziről felkeltette a figyelmet az épület előtt parkoló hófehér Volkswagen Bogár. Az elegáns kis járgány a FehérLovon csapatához tartozott, akikről majd később írunk bővebben is, egyelőre csak annyit, hogy kellemes felütése volt ez a retró autó az eseménynek!

img_4713.jpg

Az épületbe belépve, roppant kedves hölgyek fogadtak minket, akiktől kaptunk egy kis ajándékot, és még egy nyereményjátékra is beregisztrálhattunk náluk. Sajnos ez utóbbiban nem volt szerencsénk, viszont az ajándék üdítő, amit kaptunk belépésnél kellemes kárpótlás volt.

Tanulva az őszi bazáron tett látogatásunkból, ezúttal már célzottan érkeztünk a divatbemutató kezdetére. Most volt egy kis időnk jobban felmérni a terepet, és megtalálni a megfelelő helyet a képek készítésére. Ez a várakozó nézők számát tekintve korántsem volt egy egyszerűen kivitelezhető projekt.

A bemutató élményének teljességéről ezúttal is élőzenei aláfestés gondoskodott. A lányok talpa alá valót ezúttal a Simple Acoustic zenekar szolgáltatta. A formáció már 2014 óta dolgozik együtt, és bár a jazz áll legközelebb hozzájuk, nem csupán örökzöld, de mai slágerek is fellelhetők repertoárjukban.

A divatbemutató változatosságára nem lehetett panaszunk, négy, egymástól eltérő stílusú szalon ruháit tekinthettük meg, melyek a New Age Style, a Crystal Pécs, az Adry Collection, és a Susan’s Couture voltak. Mondanunk sem kell, minden kollekcióban találtunk olyat, amit mi is szívesen viseltünk volna a Nagy Napon!

A teljesség igénye nélkül, néhány kép a divatbemutatóról:

A fotókat készítette: HootPhoto

Bár a ruhák szinte végig lekötötték figyelmünket, a velünk szemben található pult még így is vonzotta a tekintetünket, így miután véget ért a műsor, rögvest szemügyre vettük, mivel is állunk egészen pontosan szemben. Így találtunk rá a Szeretempillanatra, azaz Grósz Éva ámulatba ejtő fotóalbumaira!
Éva megrendelésre készít teljesen egyedi és megismételhetetlen fotós emlékeket, méghozzá scrappbook stílusban.

De mi is az a "scrapbook style"?

Ez az a stílus irányzat, amit nem lehet határozott definíciókkal leírni, mert annyira függ... kb. mindentől. A készítőtől, a képektől, a hangulattól, a céltól, a csillagok állásától... Ha mégis valamiféle körvonalat szeretnénk ráhúzni, akkor talán az alábbi jelzőket lenne érdemes ráillesztenünk: vintage irányvonalon nyugvó, színes, kötetlen, kézműves, minél több kreativitást és kézügyességet, egyéniséget igénylő kézimunka.

img_4676.jpg

Elsőre azt hihetnénk ezeknek a füzeteknek az elkészítése egyszerű: csak egymásra ragasztunk pár matricát, kívágunk néhány virágot mintás papírokból és hipp-hopp, már kész is!
Ám ez nagyon nem így van!
Éva fotóalbumai annyira átgondoltak, anniyra egyben vannak, hogy nézegetve őket meg sem fordul a fejünkben mennyi munka van mögöttük. Nem is feltétlenül a fizikai munkára fordított idő az igazán sok, hanem az energia, az ötletelés, ami a gondos tervezés mögött áll. Azt is mondhatnánk sokkal összetettebb feladat, mint egy “átlagos” fine art album elkészítése. És az eredmény is látványosabb (ha stílusosak szeretnénk lenni, akkor azt is mondhatjuk, bohémabb, de még ez sem teljesen igaz, hiszen ha komolyságot igényel az adott album témája, akkor máris változik a hangulat is).
És valóban így van. A kiállított darabok között nem csupán könyvek szerepeltek (amikben például mozaikként beragasztott képeket láthattunk, vagy egy mozdulattal animálható fotósorozatokat találtunk), voltak például fotó-dobozok, amik, miután felemeltük a tetejüket virágként szétnyíltak, felfedve a belsejükbe rejtett képeket. És ez még csupán a felszín… minden elkészült darab egyedi, és mindegyikben más és más apró finomságokat fedezhet fel, aki hagyja, hogy magával ragadják az emlékek.

Szintén az emeleten sikerült néhány szót váltanunk a Ma Vie dekor csapatával. Az ő pultjuk is hihetetlenül szemkápráztató volt. Remekül sikerült ötvözniük a romantikust a letisztult, egyszerűbb formákkal, elszakadva a pasztel és világos színárnyalatoktól. Díszletükben a sötétebb, határozottabb színek domináltak, arannyal kiegészítve. Ó, és a lényeg! Tudjátok mi ragadta meg azonnal a figyelmünket a standjuknál? Mi volt az, ami miatt azonnal megnyertek minket maguknak? A fekete gyertyák! Bizony! Fekete gyertyák!

img_4677.jpg

Egy gyors kérdés: ti mennyi figyelmet szoktatok szentelni az étkészletnek, amiből esztek? Számít egyáltalán, miből kanalazzátok a levest? Ha a hétköznapokban nem is, egy jeles napon mindenképpen érdemes gondot fordítani még erre is! És szerencsére éppen akadt egy kiállító a bazáron, aki segíthet ebben: az Apacuka Ceramics.
Mi már régóta követjük munkásságukat, mert lenyűgőzően különleges és látványos. Saját kezűleg készítik agyagtányérjaikat: különböző méretekben és formákban, a minták összeállítását, amiket a tányérokra “rajzolnak” égetés előtt és a festést is maguk végzik.. Rövid beszélgetésünk alatt jópár kulisszatitkot megtudtunk, és mivel sosem merültünk el korábban ebben a világban csak tátottuk a szánkat a hallottaktól.
No és, hogy miket tanultunk ezekről a csodás tányérokról? Nos, nem szeretnénk lelőni semmiféle poént, inkább figyelmetekbe ajánljuk az Apacuka workshopjait, amik keretén belül profi irányítás mellett, saját magatok számára elkészíthetitek az ízléseteknek legmegfelelőbb agyagtálakat az első lépéstől az utolsóig. És nem ez az egyetlen izgalmas lehetőség, amit megtalálhattok a repertoárjukban!

img_4708.jpg

Mint minden nő, mi is képesek vagyunk leragadni egy pillanatra bármilyen tükröződő felület előtt… így történt ez a Varázstükörrel is. Szerencsére a nagy pillanat nem került megörökítésre, viszont egy újabb mókás szolgálatást ismertünk meg.
Miben rejlik a varázslat?

img_4702.jpg
Nos. Manapság már szinte minden esküvőn találkozhatunk fotósarokkal, ahol akár az esemény fotósától kérhetünk képeket, akár egymást fotózhatjuk telefonnal, netán egy Instax fényképezőgéppel készíthetünk örök emlékeket magunk és/vagy a pár számára. Ez azonban mindig kicsit lutri. Nem látjuk magunkat, jól nézünk-e ki, valóban annyira viccesesek vagyunk-e, mint szeretnénk, és így tovább.
A Varázstükör ezt tudja kiküszöbölni, hiszen a tükörben láthatjuk magunkat, miközben elkészül rólunk a kívánt kép. De még mindig nem csupán ennyiről van szó. Ez a tükör ugyanis "okos", előre be lehet programozni, mit tegyen még a képre, mielőtt kinyomtatja azokat, vagy arra is van lehetőség, hogy az aktuálisan fényképezkedők is tehessenek matricákat a fotójukra. Ó, és a fényképezkedésre invitáló animációkról meséltünk már? Hihetetlen szórakoztató és mókás koncepcióról van szó, hiszen ötvözi az elegánciát a vidámsággal, a régit az új technológiákkal! Mi imádjuk az ilyen finomságokat, ha a ti érdeklődéseteket is sikerült akár csak egy picit is felkeltenünk, mindenképpen merüljetek el mélyebben is ebben a varázslatba!

Az előző Bazár kapcsán is felhívtuk már figyelmeteket The Wedding Fox képeire. Ezúttal is megálltunk egy pöppet ámulni és bámulni a standjánál. Képeinek stílusa és hangulata ismét teljesen magával ragadott minket, és az élmény teljességét pedig tovább emelte azok ötletes bemutatása is. 

img_4705.jpg

Ha pedig elértünk a fotós szekcióba, szeretnénk még kiemelni Szabó Barnabást, akinek nem csupán változatos ak a képei: egy-egy fotósorzaton belül is olyan sokféle nézőpontot használt (ki), hogy bár ismeretlenek fotóit nézegettük, mégsem vált unalmassá egy pillanatra sem, hanem azok változatos "tálalása" is izgalmas volt. Barnabás a képek készítésén túl nagy gondot fordít azok utóéletére is, ami nekünk szimpatikus volt, mert hiszünk a nyomtatott emlékek értékében.

A másik fotós, pontosabban fotós páros, akikre mindenképpen szeretnénk felhívni a figyelmeteket, a FehérLovon házaspárja. Attiláék fotózsurnaliszta stílusban örökítik meg a párok nagy napját, azaz átélhető pillanatfotókon nézhetjük vissza az eseményeket. Mivel ők maguk is egy házaspár, akik már átélték az esküvő minden szépségét (és bosszúságát is), remek érzékkel, egymást kiegészítve készítenek hangulatos fotókat -nem csupán esküvőkön! Ráadásul hozzájuk tartozik a csodaszép fehér Bogár is, ami tulajdonképpen a vendégeket fogadta. A fotók készítése mellett, az autót is bérelhetitek tőlük a nagy napra. Ha különleges belépőben gondolkoztok, mindenképpen egy stílusos opció lehet ez a kis járgány!

Egyetlen fájdalmunk a Bazárral kapcsolatban, hogy a workshop-okról sajnos lemaradtunk, pedig több is volt közöttük, ami érdekelt volna (különös tekintettel a kreatív foglalkozásokra!). Reméljük a következő alkalommal ezeken is részt tudunk majd venni!

Mindent összevetve pedig ismét egy remek hangulatú, és változatos bazáron vehettünk részt, mindenképpen ott lesz a helyünk a következőn is, hiszen mostmár nyugodt szívvel kijelenthetjük, ez a kedvenc esküvői kiállításunk!

Ha az ajánlott szolgáltatók felkeltették érdeklődéseteket, és még nem tettétek meg, érdemes lehet megnéznetek a korábbi bazárról írt beszámolónkat is!

Esküvői fogadás és vacsora

- a 6 legnépszerűbb stílus -

Az esküvőknek általában szerves része a szertartás(okat) követő lagzi, ami a féktelen mulatozás mellett magába foglalja a násznép megvendégelését egy jó hangulatú, kiadós estebédre vagy vacsorára. Ez is azonban egy külön műfaj, különböző stílusok, lehetőségek közül választhatunk. És, hogy mik a legelterjedtebb variácók? Lássuk! 

1. Klasszikus, tányérszervízes megoldás

Ilyenkor általában 3 vagy 4 fogással tervezhettek, ezek kerülnek felszolgálásra. A három fogásban előétel, főétel és desszert szerepel. A magyar hagyományokat követve a leves is felkerülhet a listára kiegészítésként, vagy akár ki is válthatja az előételt.
A vendégek két vagy három előétel és főétel közül választhatnak, viszont ezt a döntést még az esküvő előtt kell meghozniuk! Külföldön dívik az a megoldás is, hogy a főfogáshoz mindkét féle húsételt felszolgálják minden egyes vendégnek, akik így dönthetnek, hogy csak az egyiket vagy mindkettőt fogyaszthatják el.


Mi a jó ebben?

  • Habár drága alapanyagokból összeállított ételekkel könnyen felnyomhatjátok az árakat, de általánosságban szólva a tányérszervízes megoldással meglepően gazdaságos is tud lenni. Ugyanis ebben az esetben a konyha pontosan tudja, mennyi alapanyaggal számoljon. Ehhez viszont 14 -30 nappal korábban le kell adnotok a rendelést.
  • Mindenki egyszerre kapja meg az ételét.
  • A fogások közé betehettek programokat, mint köszöntő beszédek, vagy tánc, amivel szórakoztathatjátok a vendégeket és lekötitek őket az egész vacsora idejére.

Mi szól ellene?

  • A felszolgálás értelemszerűen több felszolgálót igényel, így ez emelheti a költségeket.
  • Az ételek fajtái limitáltak, hiszen csak az előre kiválasztott, általatok előre kóstolt ételek fognak szerepelni a menütökön.
  • A vendégeiteknek még az esemény előtt el kell dönteniük mit szeretnének enni a Nagy Napon, nektek pedig meg is kell ám szereznetek mindenkitől ezt az információt!
  • Ha a vendégeitek több féle menü variációból válogathattak az esküvőt megelőzően mindenképpen használnotok kell ültetőkártyákat, amiken pontosan meg kell jelölnötök ki mit választott vagy esetleg van-e ételallergiája!

2. Svédasztalos vacsora

Több asztalt is bevethettek, ha nagy esküvőben gondolkodtok. Ilyenkor több büfépulton ugyanaz a menü kerül bemutatásra megspórolva a hosszú sorokat. Ha emellett döntötök, érdemes lehet megfontolnotok, hogy az előételt, esetleg levest a svédasztal megnyitása előtt, vagy azzal egy időben felszolgálják vendégeiteknek (amíg még szinte mindenki a helyén ül) ezzel csökkentve a tömeg kialakulásának esélyét a büféasztalok körül, és az éhes vendégek elégedetlenkedését várakozás közben.


Mi a jó ebben?

  • Kevesebb felszolgálóra lesz szükségetek, így akár némileg spórolhattok is a catering költségén.
  • A svédasztalos megoldás költséghatékony alternatíva arra, hogy széles választékot biztosítsatok a vendégeknek.
  • Nagy eséllyel mindenki talál magának valamit, miközben a válogatós és ételallergiákkal küzdő vendégeitek életét könnyítitek meg ezzel.
  • A várakozások közepette akár ismeretségek is kialakulhatnak, hiszen akarva-akaratlanul interakcióba lépnek egymással a vendégek.
  • Egy ízlésesen kialakított büfépult szemet gyönyörködtető látványt nyújt!

Mi szól ellene?

  • Időbe telik, míg minden vendég ételhez jut, könnyen alakulhatnak ki hosszú sorok
  • Nem annyira elegáns megoldás, ugyanis a vendégeknek maguknak kell kiszedniük az ételt, ha nincs felszolgáló, aki ebben segíteni tudná őket.
  • Az emberek hajlamosak sokkal többet enni svédasztal esetén, ami megnyomhatja a költségeiteket, mivel több alapanyagra lesz szüksége a konyhának is, valamint sokkal több lehet a maradék is. 

3. „Serve-Yourself Food Stations”

A svédasztalos testvérétől annyiban tér el, hogy nem hosszában rendezik el az asztalokat, és vezetik végig a vendégeket az előételtől a főfogáson át egészen a desszertig, hanem különböző asztalokon különböző ételek kerülnek felszolgálásra. Tulajdonképpen ételtípusonként kis szigeteket hoznak létre: az egyik „szigeten” például a vendégek csak salátákat fognak találni, míg egy másikon kizárólag tésztaételeket, a harmadikon csak az aprósütemények csücsülnek majd, és így tovább.

Amellett, hogy nagyon látványos tud lenni egy ilyen megoldás még praktikus is! Mivel a vendégeknek fel kell fedezniük minden egyes asztalt, nem fognak hosszú sorok kialakulni. Ha valaki pedig csak szimplán tovább szeretné élvezni a zenét, ő sem marad éhen: ebben az esetben ugyanis 2-3x tovább tart nyitva a konyha a svédasztalos megoldáshoz képest, hogy mindenki biztosan ki tudja élvezni a számukra biztosított ízkavalkádot!

Ennek a megoldásnak egy külön izgalmas adottsága, hogy ha a helyszínen van rá lehetőség és a büdzsétekbe is belefér, akkor látványkonyhát is lehet biztosítani egy-egy asztalhoz, ahol frissen, a vendégek előtt készülnek el az egyes fogások.

Ha tematikus esküvőben gondolkodtok, akkor pedig ez a legszuperebb megoldás rá, amennyiben a menüt is ehhez igazítjátok majd. Például, ha szerettek utazni, akkor minden egyes szigeten más-más országban kóstolt kedvenc fogásaitokat kínálhatjátok a vendégeiteknek!


Mi a jó ebben?

  • Önmagában vizuális kényeztetés egy-egy kreatívan berendezett asztal!
  • A vendégeitek minden bizonnyal értékelni fogják a széles választékot és az interaktív elemeket.
  • Elkerülhető a hosszú sorok kialakulása, mert eloszlik a tömeg a különböző asztalok között.
  • A glutén- és mindenmentes ételeknek is lehet külön asztala, így teljes mértékben elkerülhető a keresztszennyeződés.
  • Ha látványkonyha is lesz, akkor a vendégeitek pont úgy és olyan ételt fognak kapni, ahogy ők azt szeretik!
  • Elősegíti a vendégek közötti kommunikációt, a válogatás alatt.

Mi szól ellene?

  • Hatalmas a térigénye!
  • Több szakácsot kell alkalmazni, ha látványkonyhában is gondolkodtok, ez pedig jelentősen növeli a költségeket.

4. Hagyományos, avagy francia típusú tálalás

Szerintünk nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk ez a legelterjedtebb lakoma megoldás Magyarországon. Hasonlóan a felszolgált vacsorákhoz, a vendégek előre megkomponált ülésrendet követve foglalják el a helyüket az asztaloknál (nem törvényszerű, de ajánlott egy bizonyos létszám felett), és egy szintén előre összeállított menü kerül felszolgálásra. Az egyes fogásokat nagy adagban és ehhez mérten nagy tálakon szervírozzák az asztalokhoz, majd a vendégek kiszolgálják magukat azokról, ezzel egyfajta családias hangulatot kölcsönözve az eseménynek.



Mi a jó ebben?

  • A vendégek annyit szednek maguknak az egyes ételekből, amennyit szeretnének.
  • Ha lehet mérni a vacsorák hatékonyságát, nos, ez vezető szerepet tölt be, hiszen az étel nem hűl ki, az idő nem megy el várakozásra, hiszen szinte azonnal neki foghatnak a vendégek vacsorájuk elfogyasztásának. 

Mi szól ellene?

  • Nem mindegy az asztal méret és lehet le kell, hogy mondjatok a hatalmas asztaldíszekről is, hiszen az asztalok közepére helyezett nagy edények sok helyet foglalnak.
  • Ha magatok intézitek a cateringet, akkor számoljatok fel többlet költséget a tálalóedények bérlésére vagy vásárlására.
  • Hogy biztosan senki ne maradjon éhesen érdemes extra adag étellel számolni minden fogás esetén, ami szintén megemelheti a büdzséteket.

5. Állófogadás

Szeretitek az állófogadásokat? És mit szólnátok, ha az esküvőtökön lenne? Ugye nem is hangzik olyan rosszul?

A legfrissebb esküvői trendek közé került az állófogadás, vagy ha „fancy”-k akarunk lenni koktél party stílusú vacsora, amikor is előételeket, kisebb falatkákat kínáltok a vendégeitek számára a hosszúra elnyúló ültetett vacsora helyett.
Ezek a falatkák lehetnek hideg és meleg előételek, amiket a vendégek állva is könnyedén el tudnak fogyasztani. A klasszikus esetben a felszolgálók a vendégek között cirkálnak, és gyakran újratöltik a tálcáikat, hogy senki ne maradjon ki egy körből sem. Emellett szokás még „szigeteket” is felállítani, ahol a násznép megtalálja az egyes mini fogásokat és kiszolgálhatják magukat a kis tányérokra előre bekészített falatkákból.
Átlagosan, vendégenként 12-14 ilyen kis adaggal érdemes számolnotok. Ez a felszolgálási stílus remek azon párok számára, akik egy lazább hangulatra vágynak és azt szeretnék, hogy a vendégsereg jobban megismerje egymást. Ugyanis egy ilyen helyzetben akarva akaratlanul beszélgetni fognak egymással az emberek és nagyobb eséllyel alakulhatnak ki új baráti kapcsolatok is. Ez persze nem zárja ki teljesen az asztalok jelenlétét sem, amivel egyébként is érdemes készülnötök idősebb vendégeitek számára.


Mi a jó ebben?

  • Ha a kinézett helyszín túl kicsi a megálmodott létszámhoz, akkor felejtsétek el az ültetett vacsorákat, válasszatok inkább állófogadást! Mindjárt befér mindenki, hiszen nem lesz szükség (annyi) asztalra.
  • Könnyen tudtok mozogni a vendégeitek között, így mindenkivel tudtok pár szót váltani az esemény során.
  • A kínált ételek bonyolultságától függően sokat spórolhattok egy ilyen vacsorával.

Mi szól ellene?

  • Nagyon fontos, hogy a meghívóban egyértelműen jelezve legyen, hogy állófogadásra invitáljátok a vendégeiteket a ceremónia után, különben könnyen csalódás áldozataivá válhatnak.
  • Lehet a végső számlán az étel ára kevesebb lesz, ugyanakkor az italfogyasztás magasabbra rúghat.
  • Egy ilyen esemény során ugye nem nagyon lesz elég szék mindenki számára, ergo állva fogják végig nézni az első táncot is, illetve a játékokat, így nem biztos, hogy mindenki mindig mindent lát majd.

6. Food Truck

Elérkeztünk az utolsó és egyben nagy kedvencünkhöz a Food Truck típusú vacsorákhoz. Ez a legfiatalabb „találmány” a hat esküvői vacsora megoldás közül. Ezek a négykeréken járó, a street foodok kavalkádját felsorakoztató mozgó ételárusok kitűnő választásnak bizonyulnak, ha kültéri és nem mindennapi esküvőt terveztek.


Mi a jó ebben?

  • A határ a csillagos ég: annyi food truckos ételárust hívhattok meg, amennyi belefér a büdzsétekbe, így sokféle ételt kínálva vendégeitek számára
  • Frissen, helyben készülnek el az ételek, szemben a hagyományos party servicekel, ahol akár több órát is állhatnak a készételek
  • 100%, hogy emlékezetes marad az esküvőtök

Mi szól ellene?

  • Ahogy az állófogadások esetében, itt is érdemes előre tudatnotok a násznéppel, hogy mire számítsanak. A tradicionálisabb ízlésvilágú vendégeket valószínűleg így is meglepetésként fogja érni választásotok.
  • Nem feltétlenül tartozik az olcsó megoldások közé sem, mivel az egész kocsit ki kell bérelnetek a személyzettel együtt.
  • Helyszíntől függően meglehet, hogy az asztalok és székek bérlésével is nektek kell törődnötök, ami szintén plusz költséget jelent.

A fenti összeállítással reméljük tudtunk segíteni kicsit, hogy egy újabb szempontból is megvizsgáljtáok a helyszínválasztásotokat, illetve a megálmodott menü összetételét is!

Ha szeretnétek még további vacsorával kapcsolatos tippet, ötletet látni tőlünk, látogassatok el Pinterest oldalunkra, vagy kövessétek továbbra is figyelemmel a blogot!

A IX. Wedding Pop-Up Bazáron jártunk

Képes élménybeszámoló következik

2018. október 6-a nemcsak azért volt emlékezetes számomra, mert a férjem meglepetés születésnapi partit szervezett a legkedvesebb barátaimmal, hanem azért is, mert aznapra esett a IX. Wedding Pop-Up Bazár. Azt hiszem elmondhatom, hogy ez egy felettébb mozgalmas és rendkívül tartalmas szombat volt a szerkesztőségünk számára!
Miután biztossá vált, hogy azon a napon egy városban leszünk Erikával (aki nemcsak a Tökéletlen Esküvő szerkesztője, hanem egyben a HootPhoto tehetséges fotósa is), gondolkodás nélkül nyakunkba vettük a várost, hogy felfedezzük és saját szemünkkel lássuk hazánk egyik legjobb és legbohémabb esküvői szolgáltatókat felvonultató eseményét!

img_0829_s1.jpg
Miss Lulli Dekor csodaszép papírvirágai előtt - Fotó: HootPhoto

Talán már nektek is feltűnt, hogy januártól egészen november végéig esküvői kiállítások hada verseng a menyasszonyok és vőlegények figyelméért, nem feltétlenül megkönnyítve a párok dolgát a döntés során. A legtöbb ilyen rendezvény egy személytelen (legalábbis nem a reprezentálni kívánt alkalomhoz illő) teret próbál feltölteni minél több, a piacon fellelhető szolgáltatóval, ahelyett, hogy egy bizonyos irányvonalat képviselne.
Ezzel persze megszólítanak mindenkit, de valójában senkihez sem szólnak igazán.
Azt hiszem, pont emiatt nem vagyok híve az esküvői vásároknak, kiállításoknak összességében. Viszont a Wedding Pop-Up Bazár végtelen kíváncsisággal töltött el, mert már eleve a különleges helyszín választásával látszólag szakítani próbált a jól bejáratott sablonnal. Nagy örömömre szolgált, hogy ez nem csupán a látszat. De ne szaladjunk ennyire előre!

Ugyan már jócskán asszony minőségben, de engedtünk kíváncsiságunknak és ellátogattunk a BrodyLand vad, bohém gyermekeként emlegetett Brody Studios (most már szimplán csak The Studios) névre keresztelt épületébe.

img_0842_v2.jpg

The Brody Studios - Fotó: HootPhoto 

Nos, mondanom sem kell, hogy maga az épület, és annak ikonikus mivolta, már önmagában kiválóan megalapozta a hangulatot. A kellemes, őszies utcáról egy sötét hallba toppantunk és máris úgy éreztük magunkat, mintha csak egy filmbéli jelenet részei lennénk.

Tovább haladva az épület belseje felé az Ice Art Magyarország lenyűgöző, szarvast és tölgyfa levelet formáló jégszobra köszöntött minket. Robosztus méretével, összehangolt megvilágításával méltó szerepet töltött be központi helyén. Olyan szinten lebilincselő volt a látványa, hogy percekig nem tudtunk mozdulni mellőle és kellemes beszélgetésbe elegyedtünk készítőjével. M. Tóth Zsolt 1996-ban elsőként készített jégszobrokat kiállítás céljából Magyarországon. Azóta tehetségének és különleges látásmódjának köszönhetően számos elismerést kapott rangos külföldi versenyek résztvevőjeként. Munkája nem csak az esemény érdemes dekor eleme volt, hanem egyben demonstrációja is annak, hogy bizony egy jégszobor nem csak egy téli esküvő során állja meg a helyét. Egyedülálló fagyasztási technikájukkal a kézzel készített szobrok élettartamát 2 órával is képesek megnyújtani, így mérettől függően 8-12 órán keresztül is esztétikai élményt tud nyújtani egy nyári estén is. Ha az olvadó jég után fennmaradó víz tart csak vissza egy ilyen remekmű megrendelésétől, akkor ne aggódjatok, a Bródy Studios sem úszott el: ezeket a szobrokat ugyanis olyan installációkra helyezik, amik elvezetik a felesleges vizet.  

img_0731_v3.jpg

Ice Art, M. Tóth Zsolt munkája - Fotó: HootPhoto

A hangulatosan kivilágított lépcsők felcsaltak minket az emeletre, ahol másik két újabb terem fogadott megannyi szolgáltatóval és általuk nyújtott lehetőséggel. Érkezésünkkor éppen kezdődött a menyasszonyi ruha divatbemutató, ami szintén felülmúlta várakozásainkat és némileg meglepetésként ért annak szokatlan „kifutója”. Ugyanis a modellek nem egy klasszikus értelemben vett kifutón mutatták be a ruhakölteményeket, hanem két, összenyitott termen sétáltak végig, a vendégek, majd a szolgáltatók asztalai között. Az utolsó pillanatban estünk be a bemutatóra, így nem ismerve a „szabályokat” először igencsak útban éreztem magam és próbáltam megkeresni azt a sarkot, ahol biztosan nem botlanak fel bennem az egyedi tervezésű ruhákat viselő modellek. A divatbemutató kellemes hangulatáról Maya 'n' Peti élő előadása gondoskodott.
White Wedding Ruhaszalon, Natali Koval Dress Salon és a New Age luxus minőségű alkalmi ruháiban elsuhanó manökenek készségesen modellt álltak egy-egy kép erejéig, megkönnyítve a menyasszonyok számára a ruhák megcsodálását és esetleges dokumentálását, azonban igencsak megnehezítve a döntés meghozatalát...

A divatbemutatóról egy rövid, pár másodperces videót is készítettünk:

Az emeleten még számos remek esküvői szolgáltatóval találkoztunk, köztük a The Wedding Fox-szal, akinek Antwerpenben készült legutóbbi fotósorozatát is megtekinthettük. Képein keresztül megidézte Bollywoodot, a kívülállók számára is egyértelmű történetet mesélve el egy indiai házaspár kiegyensúlyozott és annál izgalmasabb életéről.

img_0832.jpg

The Wedding Fox - Fotó: HootPhoto

A rendezvény talán legrendhagyóbb szereplője a Gömböc csapata volt. A szerkesztőségnél azt hiszem elmondhatjuk magunkról, hogy különös szimatunk mindig az átlagon felüli, vagy újító dolgok felé vezet. (Ezért is jöttünk el erre a vásárra is.) Így nem hagyhattuk szó nélkül a Gömböcöt sem, akik egyedülálló matematikai innovációjukat elsősorban nászajándék formájában tudják elképzelni. Gravírozott, díszdobozos termékük feledhetetlen, egyedi élményt nyújthat, ami a mindennapok kihívásai során a harmóniára, valamint az egyensúlyra való törekvésre is emlékeztetheti a friss házasokat, illetve a kevésbé friss házasokat is, hiszen míg az ifjú házasok még tanulják a házasság igazi természetét, a régebb óta együtt élőkre is ráférhet olykor egy kis emlékeztető.

A nyüzsgő földszintre visszatérve megtapasztalhattuk, hogy mennyivel több és intimebb hangulatú ez az esemény, mint egy szimpla kiállítás. A résztvevők és vendégek kötetlen beszélgetésének kellemes moraja betöltötte a Studio több méter magas auláját. Itt találkozhattunk személyesen Fodor Nikoletta szertartásvezetővel is és a Tensi Holiday külföldi esküvői utak és nászutak specialistáival. Niki vibráló személyiségét lehetetlen nem észre venni. (A velük készült interjúnkat itt találjátok.)  A DKWP képviseletében pedig Timóttal beszélgettünk, akinek közvetlen és lehengerlő egyéniségével sikerült csapatunk kezéből kivenni az irányítást, és végül nem tudtuk ki is interjúvol kicsodát a végén, de ez mindegy is volt, mert elképzeléseink az igazán emlékezetes esküvőkről igen hasonló volt.

Az aulából aztán egy kisebb terembe kalandoztunk. Az ajtókeret mögött jobbra egy elbűvölő kalligráfusra, Bubán Brigittára és a Rose Dekor dekorosára, Szántó Klaudiára leltünk. Brigitta, akit Brisign – kalligráfiát mindenhova néven találtok meg Facebookon, egyébként a Stabilo hivatalos magyarországi betűművésze is, gyakran tart workshopokat, ahol az érdeklődők egy teljes nap alatt elsajátíthatják a kalligráfia alapjait.

img_0868.jpg

Rose Dekor - Fotó: HootPhoto

A nap folyamán még kreatív, beauty és gyorstalpaló workshopokra is jelentkezhettek a kíváncsi résztvevők, amik még interaktívabbá tették a rendezvényt.

A fent említett esküvői szolgáltatókon túl még nagyon sok kiváló szaktekintéllyel találkoztunk, habár sajnos nem jutott időnk arra, hogy mindenkit közelebbről megismerjünk -reméljük, hogy ezen a közeljövőben lesz alkalmunk változtatni! Azt hiszem elmondhatom magamról, hogy az első esküvői kiállítás élményemet ennek ellenére is pozitívan zárhattam. Hihetetlenül nyitott, kedves és minőségi termékeket és szolgáltatásokat kínáló esküvői szolgáltatókat vonultatott fel a Big Day Esküvő Magazin és az Esküvő Classic Magazin szervezésében a IX. Wedding Pop-Up Bazár. 

img_0802_s1.jpg

Fotó: HootPhoto

Ha ti is saját szemetekkel szeretnétek megtapasztalni, milyen egy stílusos és bensőséges hangulatú esküvői vásár, akkor mindenképpen látogassatok el most, 2019. március 2-án, szombaton a X. Wedding Pop-Up Bazárra, aminek helyszínét a The Studios adja.
Ne feledjetek el regisztrálni sem, ugyanis a látogatók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. Regisztráció a honlapon, ahol bővebb információt is találtok a programokról:

http://www.weddingpopupbazar.hu/ 

A IX. Wedding Pop-Up Bazár teljes kiállítói listáját linkekkel pedig ide kattintva megtekinthetitek. Még több képért pedig nézzétek meg galériánkat:

Ha tetszett az élménybeszámolónk, ne felejtsétek el megosztani ismerőseitekkel és kedvelni a blog, Facebook, valamint Instagram oldalunkat sem. Köszönjük, hogy velünk tartottatok!

~ Dia

Milyen új trendeket tartogat 2019?

Esküvői trendkalauz következik

Ha már tudjuk, mit hagynánk 2018-ban, akkor itt az ideje annak is, hogy feltöltsük a keletkezett „űrt” újdonságokkal 2019-re. Így hát körbenéztünk, hogy mik lesznek 2019 legnagyobb trendjei. Elöljáróban biztosan elmondhatjuk, hogy a nemzetközi irányzatokat Meghan és Harry herceg házassága továbbra is áthatja, valamint a környezetbarát szemlélet egyre erősebben tör előre, ahogy a menyasszonyok is mindinkább tudatosabb döntéseket hoznak – nagy örömünkre. Vessük is bele magunkat a részletekbe!

borito_cikk2.jpg

Köszönet a menyasszonyi csokorért Gruber Andi Esküvői dekoratőrnek 

Vidám, ragyogó színek és ezek végtelen kombinációja

Jesse Tombs, Alison Events szervezője szerint 2019 a friss, élénk színek és azok merészebb színkombinációiról fog szólni. Példaként hozta fel az év Pantone színét, ami a „Living Coral” nevet viseli, és egyáltalán nem nevezhető visszafogott árnyalatnak. Mi is arra bíztatnánk benneteket, hogy nyugodtan engedjétek el a fantáziátokat és nyissatok a vagányabb, mélyebb színek világa felé.

A pasztellszínek szerelmesei se essenek kétségbe. Ha valami újat szeretnétek kihozni a megszokott púder rózsaszínből, akkor bátran állítsátok párba valamilyen ezzel harmonizáló sötétebb, gazdagabb árnyalattal. A legfontosabb, hogy ne féljetek kísérletezni, újat alkotni megmutatva a stílusotokat!

Külföldi, tengerparti menyegzők

Nem csak Fodor Niki és a Tensi gondolja úgy, hogy a külföldi esküvők egyre felkapottabbak (Nikivel készült interjúnkat itt olvashatjátok el), hanem Michelle Rago esküvőszervező is ezt látja 2019 legnagyobb trendjének. Amíg az amerikai és angol párok Spanyolországban és Portugáliában gondolkoznak, addig, mi, magyarok inkább valamilyen távol-keleti, vagy közép-amerikai, trópusi szigetet választunk helyszínnek, mint a Seychelle-, Maldív-szigetek vagy éppen a Bahamák.

Vegán menük

A vegán életmód olyannyira elterjedt külföldön – és szerintünk bátran kijelenthetjük, hogy hazánkban is -, hogy Michelle ezt jósolja a következő nagy trendnek az idei évre. Ugyanis egyre több pár kér kizárólag vegán menüt (előételtől kezdve a tortáig), szemben az opcionálisan választható megoldással. A növényi alapú táplálkozást követő jegyesek egy ilyen menüsorral valóban beavathatják azokat, akik csak messziről ismerkednek ezzel az életmóddal, valamint egy ilyen választással jobban megismerheti őket a násznép nagyja is. Viszont ne feledkezzünk el azokról sem, akik kevésbé nyitottak az újdonságokra, ugyanis akaratunkon kívül, egy ilyen döntéssel kellemetlenséget okozhatunk nekik. Habár mi, a Tökéletlen Esküvőnél teljes mértékben a cruelty-free, fenntartható és környezetbarát hozzáállást támogatjuk, azért óvatosságra intenénk azokat a párokat, akik kizárólag vegán menüvel látnák vendégül a násznépüket. Érdemés megadni a választás lehetőségét, ami rendkívül figyelmes hozzáállás a részetekről.  

Koszorúslányok kavalkádja

Ne feledkezzünk meg a koszorúslányokról sem, hiszen a teljes összképhez ők is ugyanannyira hozzájárulnak stílusukkal és megjelenésükkel – és most jobban, mint gondolnánk. 2019 egyik leglátványosabb trendje minden bizonnyal az egy színpalettán belül mozgó, viszont sziluettjüket és mintájukat tekintve eklektikus koszorúslányruhák lesznek, amik meg sem közelítik majd látványban a tradicionális nyoszolyólányruhákat.

Forradalom az esküvők világában és a hobbik művészeti szintre való emelése

Idén egyre több olyan lakodalomnak lehetünk szem és fültanúja, ami szakít a konvencionális esküvői tematikákkal és a berögzült menetrenddel. Az utóbbi terén gondoljatok korábbi kezdésre, welcome drink-kel összekötött közös játékra, hogy a vendégeiteknek legyen elég idejük kellőképpen megismerni egymást. Emellett azzal, hogy interaktívabbá teszitek az eseményt sokkal emlékezetesebb is marad mindenki számára.

A témákat tekintve pedig a Tökéletlen Esküvő tippje azon menyasszonyok számára, akik különösen érdeklődnek a művészetek iránt: Ne felejtsék el a hobbitokat is belecsempészni a dekorációtokba, akár egy New York-i kiállítóterem hangulatát is megidézve. A merészebbek akár egy aukciót is szervezhetnek a menyasszony táncuk helyébe. Ám láttunk már olyan menyegzőt is, ahol a pár kedvenc fantasy sorozatának szereplőinek bőrébe bújt teljesen maguk mögött hagyva a hagyományos fehér ruhát és öltöny-nyakkendő szoros barátságát. Az idei évben egyre több, ehhez hasonlóan úttörő, magukat bátran felvállaló párra számíthatunk.

Koktélbárok

Bartender hölgyeim és uraim, eljött a ti időtök. Ugyanis Tara Guerard esküvőszervező szerint, az idei év nagy durranása a koktélbárok lesznek, ahol a pár ízlésére szabott, friss összetevőkből készülő italokat helyben keverik a szomjas vendégek részére. Ezt tovább lehet bolondítani némi flairrel, avagy zsonglőrködéssel is, ami ugyanúgy az esküvő szerves része lehet. Akkor se keseredjetek el, ha ez így, ebben a formában nem fér bele a büdzsétekbe. Egy kis kreatívitással és segítséggel gyorsan megépíthetitek a saját DIY koktélbárotokat. Mindössze két létra, egy hosszú fényfűzér, egy asztal (vagy két hordó és egy asztallap) kell hozzá, amit feldíszíthettek virágokkal és a koktél keveréshez szükséges kellékekkel, beleértve a recepteket is. Belépőnek pedig kérjetek mindenkitől egy-egy üveg italt, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének valót. 

Esküvő lazán, napközben és otthon a kertben

Nem ismeretlen a déli vagy kora délutánra időzített esküvő fogalma. Az sem, hogy egy ebéddel tegyünk pontot az alkalom végére. Viszont idén lehet ez a verzió reneszánszát fogja élni, ahogy egyre jobban visszatér a köztudatba ez a megoldás is. Egy formális, száz fős esemény során sajnos kevés időnk marad mindenkivel foglalkozni. Ám egy laza, kötetlen, bohém stílusú délutáni kerti party során, amin a közvetlen barátaink vesznek részt kinyílik a világ, főleg, ha összeszokott társaságról van szó. 

Királyi esküvők hatásai, avagy még több zöld, még több természetesség

2018-ban királyi esküvő-bummnak voltunk tanúi. Meghan és Harry herceg, majd őket követően Eugénia hercegnő és Jack házassága is fontos momentum volt. Meghan egyszerűsége és Eugénia környezetbarát gondolkodása (erről bővebben ez alatt az Instagram posztunk alatt olvashatsz) véleményünk szerint nem csak az angolszász országokban meghatározó, így várhatóan ez a trend folytatódni fog nálunk is. Az esküvőszervezők egyszerű, finom csokrokra számítanak, hatalmas virág és örökzöld installációkkal. Ebbe beleértendő a 2017 óta oly nagy népszerűségnek örvendő „greenery” is, ami a reményt, a megújulást és a frissességet szimbolizálja. Így nem csoda, hogy ekkora sikernek örvend továbbra is.
meghan-eugenie-full-length-kiss-1539353415.jpg

Forrás 

Trendek ide vagy oda, továbbra is tartjuk azt az álláspontunkat, amit korábbi trendbúcsúztató bejegyzésünkben is írtunk: ha önmagatokat adjátok a szervezés során, a ti napotok lesz a legegyedibb és a legtrendibb. 

Várjuk véleményeiteket, hogy ti mit gondoltok ezekről az irányzatokról! Esetleg kifelejtettünk valamit? Mindenképpen írjátok meg kommentben észrevételeiteket. Ha pedig tetszett a posztunk osszátok meg ismerőseitekkel, hogy minél több (leendő) menyasszony és vőlegény inspirálódhasson belőle.

Még több tartalomért pedig kövessetek minket Facebookon és Instagramon is. Köszönjük! 

Esküvői trendek, amiknek menniük kell 2019-ben?

Ti minek mondanátok búcsút legszívesebben?

Mivel is kezdhetnénk az új évet, ha nem egy nagy szelektálással, vagy minimum egy kisebb „tisztítókúrával”, hogy frissen, üdén vessük bele magunkat az előttünk álló időszakba. Nincs ez másképp az esküvők világában sem. Ilyenkor számot vetünk, mi, szervezők is, hogy mi az a stílus, szín, állandó kellék, vagy épp trend, amit legszívesebben 2018-ban felejtenénk. Lehetőleg egy nagy képzeletbeli raktárban, aminek a kulcsát a Dunába dobnánk, így megmentve a világot – gondoljuk mi. Összeszedtük nagy, neves, külföldi esküvőszervezők véleményét, hogy mi is az, amitől boldogan megválnának, ha az ő esküvőjükről lenne szó.

goodbye_old_trends_borito.jpg

Köszönőajándékok, összeállított ajándékcsomagok, „útravalók” vagy „Welcome bags”

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több és több köszönőajándék marad árván, hátrahagyva a hotel szobákban vagy az asztalokon. Ez nem csak kidobott pénz, hanem bármennyire is jól kitalált, szívvel és lélekkel megkomponált ajándék, ilyen formán csupán szemét. Túlterhelt és végletekig kihasznált bolygónknak pedig ez hiányzik a legkevésbé. Viszont, ha mindenképpen ragaszkodtok hozzá, akkor érdemes egyszerű, könnyen újrahasznosítható alapanyagokból készült, vagy éppen ehető-iható termékeket választanotok. Ilyen lehet egy üveg bor a kedvenc borászotoktól, egy kézzel írt üzenettel, ami máris személyesé teszi az ajándékot. Viszont, ha ezt túlságosan egyszerűnek találjátok, akkor adományozzátok a köszönetajándéknak szánt összeget a vendégeitek nevében egy hozzátok közel álló alapítványnak, amiről egy szintén kézzel írt üzenetben vagy egy egyedi képeslappal megemlékezhettek.

Fotóautomaták

Hozzánk éppen csak begyűrűző fotóautomata őrületet a Los Angeles-i székhelyű Bash Please esküvőszervezője, Sunna Yassin, már temetni készül. Valószínűleg neki nem sok jó tapasztalata lehet ezekkel a masinákkal, vagy kevésbé találta viccesnek a végeredményeket. Ha szakmai szemmel vizsgáljuk ezt a kérdést, érthető a násznép megosztottságáról fogalmazódó aggodalom, viszont egy jól átgondolt szervezéssel és időzítéssel a táncparkett is menthető a kongó ürességtől. Nem elhanyagolható az az előnye sem, hogy a vicces képeket, akár köszönőajándékként is elvihetik magukkal a vendégek.

Bye bye naked cakes! 

Egy korábbi, 2019-es tortatrendekről szóló Instagram bejegyzésünkben (ide kattintva megnézheted a bejegyzést) már írtunk arról, hogy a félpucér – pucér torták joggal aggódhatnak idén. Számtalan, kreatívabbnál kreatívabb cukrászati megoldás méltó trónkövetelője ennek a rusztikus változatnak. Ne dőljetek be a Pinterest által százszámra ajánlott pucértorta inspirációknak, inkább hallgassatok a jól megválasztott cukrászotokra, tortadíszítőtökre. Higgyétek el, mindenki örül a kihívásoknak és a változatosságnak.

Inspiráció az egyéb lehetőségekről:

Fánkfal

A desszertasztal körül maradva még kiemelnénk a fánkfalat, mint 2018 nagy Pinterest kedvencét. Ugyanakkor tőlünk nyugatabbra ez is leáldozni látszik. Szerintünk ez a trend, ebben a formában meg sem vetette igazán a lábát hazánkban. Viszont, ha az Egyesült Államokban fánkfal, akkor nálunk egyébként is kürtőskalács vagy csörögefánk dukálna. Lehet felejthetetlen élményeket szereznénk, ha egy kis kürtőskaláccsal dobnánk fel a macaron tornyot.

Elég volt a rongyrázásból 

Ha mindenben nem is, de ebben biztosan egyetérthetünk: Temessük jó mélyre a „flancolás trendjét”, amikor is nem szól másról a lakodalom, mint a hencegésről, kérkedésről. (Nem beszélve a bankszámla végösszegéről.) Ehelyett inkább tereljük vissza az esküvőket valódi, személyes, bensőséges kereteik közé, ami hiteles képet mutat a párról, rólatok. Legyen ez a nap egy ajándék nektek és vendégeiteknek, ahol együtt ünnepeltek mindenféle felesleges sallang nélkül.

És a tökéletlen +1  

Amitől pedig szerkesztőségünk egyöntetűen szabadulna, az nem más, mint a fehérre festett, vintage madárkalitkák műmadarakkal.

 1ee1fc8f5c8a4be88e21f5c18a511c0d.jpgForrás

Mit gondoltok a felsoroltakról? Maradjanak, menjenek? Ti melyiket tartanátok meg? Vagy éppen mit tennétek még hozzá a listához? 

Természetesen ízlések és pofonok. Ha nem is a menyegzők világából, de biztosan van mindenkinek olyan dolga, aminek a látványától a hideg is kirázza, miközben a szomszéd lányának az unokahúga majd megőrül érte. Az, ami valakinek tetszik, nem biztos, hogy másnak is fog. Viszont ettől ilyen jó, szép és tökéletlen az élet. Szóval senki ne érezze rosszul magát, ha a listában olyat talál, amiért egyenesen rajong és mindenképpen meg akarja valósítani a Nagy Napján! Szerintünk, ha önmagatokat adjátok a szervezés során, akkor trendek ide vagy oda, a ti napotok lesz a legegyedibb. Ez a lista inkább azoknak adhat útmutatást, akik még nem hoztak határozott döntést és még inspirációt gyűjtenek.

Ha téged is érdekel, mit tartogat 2019, akkor kövesd blogunkat, Instagram és Facebook oldalunkat! A következő cikkünkből pedig kiderül, hogy milyen új trendek várhatóak az Új Évre.

10+1 jel, hogy esküvőfüggő vagy,

avagy a mi "tíz parancsolatunk"

Egy könnyed bejegyzés arról, hogy felismerd: kész vége, menthetetlenül megszállottja lettél az esküvődnek. Az esetek többségében ez még orvosolható, de van, amikor a menyasszony reménytelen eset marad? Vajon rátok hány állítás igaz?

wedding-2363291.jpg

1. Esküvő! Esküvő! Esküvő mindenhol, minden körülmények között, akár még Karácsonykor is! (A Télanyóról szóló cikkünkkel mi el is árultuk magunkat...) Legyen az egy keresztelő, vásárlás a barátnőkkel, kőkemény kardió edzés, teljesen mindegy, úgyis mindig a menyegződ jut eszedbe, és bármilyen szituációban képes vagy róla beszélni. Még álmodban is.

2. Letöltöttél már a mobilodra egy visszaszámlálót, ami mutatja hány hónap, hét, nap, óra, perc és másodperc van hátra az esküvőd napjáig? Nem súlyos, de árulkodó jel. 

3. A pillanat, amikor szembesülsz vele, hogy a mobilodon teljesen elfogyott a szabad hely a megszámlálhatatlan mennyiségű esküvői inspiráció és képernyőmentés miatt, amiket Facebookon és/vagy Instagramon találtál. Ráadásul fejedbe vetted: ezeket mind meg is valósítod a Nagy Napotokon.

4. Csak nem felveszed/letöltöd/könyvjelzőződ az esküvőkről szóló műsorok epizódjait is, hogy biztosan ne maradj le semmiről? Netán szabadidődben a Youtube-on talált esküvői videókat nézegeted, és a neked nem tetsző dekort, vagy virágkompozíciókat képes vagy végletekbe menően kritizálni? Magadra ismertél ennél a pontnál? Lehet nem ártana egy kis szünetet tartanod a szervezés során. 

5. Rendszeresen zihálva riadsz fel az éjszaka közepén? Rémálmaidban az esküvői zenekar nem jelenik meg, a marhát túlsütötték, és a desszertasztalotok összeomlott a 10 szintes tortátok alatt, és akkor a jégesőről és fotós tönkrement memóriakártyájáról már ne is beszéljünk...

6. Már a hónap közepén kimaxoltad a koszorúslányaid havi mobil internet előfizetését azzal a hihetetlen mennyiségű koszorúslányruhás és cipős képpel, amivel a csevegőn bombázod őket. 

7. Még az irodába érkező futárral is az esküvői beszédedet gyakorlod. Valójában egy idő után már bárkinek, aki hozzád szól, a fogadalmad egy részletével válaszolsz.

8. Amikor rájössz, hogy az utóbbi 12 hónap alatt, amit esküvőszervezéssel töltöttél, 5000 posztot írtál ezzel kapcsolatban Facebookon, 7000 képet osztottál meg Instagramon, és 10000 képet mentettél le Pinteresten csak és kizárólag menyasszonyi csokrokról, elismerően nyugtázod az elért eredményeidet.

9. Annyiszor indokolsz mindent a szervezés során a jól csengő: „mert ez a mi napunk”-kal, hogy ha mindig kapnál 1 forintot, ahányszor kiejted a szádon, akkor még a meghívók kiküldése előtt ki tudnád fizetni egyben az esküvőtöket. Lehet, hogy kétszer is.

10. Még az esküvőtök napja előtt unalomig hallgatod a bevonulásra és az első táncra kiválasztott zenéiteket.

+1 Annyira megszállottja vagy az eseménynek, hogy már teljesen magadévá tetted az összes külföldi esküvői szlenget és rövidítést, mint pl. RSVP, FOB, FH, E-ring, FNF, és senki sem érti, mit is próbálsz a tudtukra adni?

Ha a legutóbbi pontra nem a válaszod, akkor azért segítünk egy kicsit:

RSVP - "Repondez s'il vous plait", vagy "Please reply", azaz "Várom válaszod!"

FOB - Father of the Bride, azaz a menyasszony édesapja

FH - Future Husband, vagyis jövendőbeli férj

E-ring - Engagement ring, ami az eljegyzési gyűrű

FNF - Friends and Family, azaz a család és a barátok

És persze a sort lehetne még folytatni, mondjuk azzal, hogy a Pinterest fiókod aljáig legalább 10 percbe telik legörgetned, annyi táblád és pined van esküvő témában. De talán kijelenthetjük, hogy manapság ezek a legismertebb jelei az esküvőfüggőségnek.

Hány pontban ismertetek magatokra? Írjátok meg kommentben, hogy mennyire súlyos a helyzet (ha ez esetleg vígasztal valamelyest, mi menthetetlenek vagyunk), és mi az, amit ti mindenképpen a 10 legsúlyosabb jel közé sorolnátok!

Még több érdekes tartalomért kövess minket Facebookon, Instagramon, Pinteresten és persze itt a blogon is!

További örömteli szervezést kívánunk!

Téli esküvők

Szívetmelengető vagy dermesztő?

Az igazi esküvő szezon májustól szeptemberig tart, ami tulajdonképpen teljesen érthető is: az emberek többsége nem szereti a hideget!

Najó, ez egy roppantul leegyszerűsített álláspont, józan paraszti ésszel is belátható, mennyi buktatója lehet egy téli esküvőnek. Mégis olyan különleges hangulata van egy ilyen eseménynek, olyan bája, amit a nyári esküvők nem tudnak utánozni (ahogyan a januári  hóesésnek sincs meg az a romantikája, mint a nyári naplementéknek…)

blur-cold-couple-297821.jpg

Stílus

Bár a téli időszakban a hideg ellensége a kivágott, váll- és/vagy ujj nélküli ruháknak, mégsem kötelező ezekről lemondani. Érdemes kihasználni a lehetőséget, és befektetni egy vagány köpenybe, vagy egy igazán elegáns stólába. Nem csak melegen tartanak, de a fotókon is remekül mutatnak! És ne feledkezzetek meg a koszorúslányaitokról sem! Mivel az esemény java beltéren zajlik majd, számukra is kereshettek valami lazább, csajosabb öltözetet, meleg kiegészítőkkel!

Ó, és ha földig érő szoknyát választotok, az alá akár vastag harisnyát is húzhattok! A csizmáról már nem is beszélve. Legalábbis a kreatív fotózás idejére mindenképpen hasznos lehet, hiszen sem a fagyott talaj, sem az eső áztatta, sáros föld sem barátja a csinos magassarkúnak.

Ami a vőlegényt, és a koszorúslegényeket illeti, a téli esküvő számukra is tökéletes alkalom, hogy megvehessék maguknak azt a bársony zakót, amire egész évben vágytak, csak nem tudták, mikor, vagy egyáltalán lesz-e alkalmuk felvenni.

Ugyan nem tartozik kötelezően a télhez, de idézi az északi népek hajviseletét idézi, ha a frizurátokban kiemelt szerepet kap a fonás.

Fontos, hogy egy téli esküvő esetén sokkal jobban oda kell figyelni a bőrápolásra is. A hűvös idő sokkal jobban szárítja a bőrt, márpedig a cserepes ajkak, a hámló orcák nem mutatnak jól a képeken, és a viszkető érzés, amit okozhat a kiszáradás egy olyan kellemetlenség, amire senkinek sincs szüksége a nagy napon -és még a sminkre is rossz hatással lehet.

Díszítés, kellékek

A virágdíszítéseket érdemes az adott időszak szezonális növényeiből összeállítani, különben hamar a csillagos égbe szökhetnek a költségek.

De, minek van szezonja télen? Hát az örökzöldeknek! És persze van néhány klasszikus virág is, amik egész évben elérhetőek (pl. rózsa, orchidea). Ezeket keverve fenyő- és/vagy citrusfélékkel, netán rododendronnal igazán elegáns összhatást lehet elérni, főleg csokrok terén.

Ti tudtátok, hogy a rododendron-félék között vannak örökzöld fajták is? És azt, hogy magyarul havasszépe a neve? Utalván ezzel arra, hogy az Alpokban és a Kárpátokban a fenyvesek feletti magasságokban él.

És még egy növény, ami talán a karácsony jelképe is lehetne, bár talán a nyugati folklórban elterjedtebb: a fagyöngy. Van az a hagyomány, miszerint a fagyöngy (díszítés) alatt álló hölgy, nem utasíthatja vissza a csókot. És azt tudjátok ez honnan ered?

A skandináv mitológia szerint, miután Ódin és Frigg (ugye emlékeztek rá: a házasság és a szerelem istennője) gyermeke megszületett, az istennő álmot látott, melyben látta imádott fiát meghalni. Ezt a szomorú sorsot elkerülendő, Frigg minden élőt, és élettelent felkeresett, hogy ígéretüket kérje: nem bántják fiát. A víz, a tűz, a föld, a fák, a virágok, az állatok, mind-mind beleegyeztek, hogy védelmezik a fiút. Egyetlen növény maradt ki a sorból: Frigg elfeledkezett a fagyöngyről.

Ahogyan az lenni szokott Loki tudomást szerzett erről, s, mikor az istenek szórakozásképpen a tulajdonképpen sérthetetlen Baldr-ra dobtak célba dárdával, kihasználta az alkalmat, és Höd, a vak isten fegyverét fagyöngyből készültre cseréle. A dárda célbatalált és Baldr halálát okozta.

Bánatában Frigg zokogott, ám valaki csókot lehelt az arcára, könnyei pedig, ahogy a fagyöngyre hullottak apró, fehér bogyókká változtak. Ezt látván az istennő úgy döntött megbocsát a növénynek, és attól kezdve a növény ne árthasson senkinek, sokkal inkább segítse az embereket: aki alá áll kapjon lehetőséget a szeretetre, a megbocsátásra.

candle-lantern-celebration-christmas-699372.jpg

Téli esküvők terén díszítés szempontjából talán mondhatjuk, hogy két fő csapásirány van:

  1. az egyik az ünnepeket megelőző időszak,
  2. illetve az ezeket követő hónapok.

Természetesen itt nem arra kell gondolni,, hogy december elején kizárólag krampuszokkal lehet díszíteni a főasztalt, a felszolgálók pedig mikulás sapkában dolgoznak. A karácsony szeretetteljes hangulatából azonban csempészhettek át egy keveset az esküvőtökbe is!

A piros, a burgundi sötétzöld és -kék árnyalatok, vagy akár az (többek között) ezeket egyesítő tartán anyagok is, mind-mind finom utalások lehetnek, de mégsem viszik el teljesen a dekort. Ha ebben a színvilágban gondolkodtok, és akkor is, ha nem az üveg, arany, ezüst, réz kiegészítők szintén megidézik az ünnepek csillogását.

És ne feledkezzünk meg a gyertyákról sem! Bizony, kevés dolog van, ami családiasabb hangulatot képes teremteni, mint temérdek gyertya vígan táncikáló lángja (szem előtt tartva persze a biztonságot!).

Nincs esküvő székszoknya nélkül! Nos… de, van. Egy-egy szalag, vagy még inkább pl. borostyánt idéző girlandok, formás székekre tekerve nem csak a rusztikus hatást növelik -ami szintén az északi télies képet erősíti-, de még például a 2019-es növény trendek természetközeliségét is idézik.

De persze, ha valami modernebbre vágytok, egy jeges, teljesen hófehér esküvő, jégcsapokkal, hidegfényű világítással ugyanolyan különleges élményt nyújthat. Határ a csillagos jég! (elnézést a szóviccért...)

Praktikum

A legnagyobb nehézséget egy téli esküvő esetében a megfelelő helyszín megtalálása jelenti. Több olyan dolog is van, amire jobban kell figyelni, mint nyáron. Ilyen például a befogadóképesség. Télen sajnos nem lehet szabadtéri helyszínen ünnepelni, és a társaság is kevésbé oszlik szét a kinti és benti helyszín között. Télen egyébként nem árt a helyszín hőmérsékletével is játszani egy kicsit. Nem szabad túl magasra állítani a fűtést, hiszen a sok ember idővel úgyis beleheli, főleg tánc közben, illetve, ha használtok például gyertyákat, azok is adnak némi plusz hőt. De vacsora alatt, amikor mindenki a helyén ül, lehet egy kicsit mégis szerencsésebb a magasabb hőfok. Ennek szabályozásáról nem árt előre tájékozódni, egyezkedi a helyszínnel.

Szintén fontos a fogadótér, a ruhatár megoldása. Ilyenkor, még akik autóval érkeznek is, vélhetően viselnek majd kabátot, aminek semmi keresnivalója nincs a fogadáson. Ha pedig már van egy ruhatár, érdemes forró “welcome drink”-kel várni a vendégeket, hogy könnyebben akklimatizálódhassanak. A forrócsoki, forraltbor, mézeskalács pedig akár egész este menő lehet.

beautiful-cold-fog-310386.jpg

Amire pedig leginkább érdemes odafigyelni: a könnyű megközelíthetőség. A hideg hónapokban bármikor dönthet úgy az időjárás, hogy egyik pillanatról a másikra járhatatlanná tesz utakat, elzár területeket a forgalom elől. Pont emiatt szerencsés az egész eseményt egy helyszínre tervezni, vagy legalábbis a lehető legnagyobb mértékben minimalizálni a helyszínek közötti utazást. Érdemes lehet ilyenkor a vendégsereg összetételét is érdemes végigpörgetni, számítunk-e idősek, kisgyermekek részvételére, megoldható-e mindenki szállítása, stb.

A praktikus és kreatív, téli köszönő ajándékokra is vannak tippjeink, például a házi készítésű lekvár! Kedves, mutatós, finom és tökéletesen illik a télhez. Ha pedig ennél praktikusabban gondolkoztok, meglephetitek vendégeiteket akár takarókkal is. Biztosan lesz olyan, aki kiszalad olykor elszívni egy szál cigarettát. Ahelyett, hogy a ruhatárban a kabátját vadászná folyton, csak magára teríti vadi új takaróját, és kész is. Aki egy kis pihenésre vágyik két tánc között, ő is betakarózhat, ha hűvösnek érezné az időt.

Fotó

Talán nem meglepő, hogy ez a kérdés egy külön szekció lett.

Egy esküvőből, akármilyen is, kézzelfogható emléket csupán a képek és a videó adnak. Az összes többi "csak" bennünk marad meg.

Egy téli jegyesfotózás havas tájon, hófödte dombok és bokrok között igazán különleges tud lenni, de sajnos ehhez nagyon jól kell kalkulálni az időponttal. Az is elképzelhető, hogy egész télen egyetlen havas nap lesz, és bizony semmi garancia nincsen rá, hogy Ti aznap tudtok fotózni menni.

A fotósotok biztosan fog tudni alternatívákat ajánlani: beltéri fotózás, vagy egy nagyobb lélegzetvételű kirándulás valamelyik magasabb hegyre -akár külföldre is. Érdekes lehet megpróbálni a fotózást egy igazán hideg napra időzíteni: a dér lepte természet talán még a havas tájnál is mutatósabb! Persze ez még nagyobb munka mindannyiótok részéről, Nektek kell eldöntenetek, vállaljátok-e.

Köszönjük, hogy ezúttal is velünk tartottatok! Ha van kedvetek, írjátok meg nekünk, Ti mit gondoltok a téli esküvőkről! Addigis találtok egy kis inspirációt téli esküvőkről szóló Pinterest táblánkon is. 

Télanyó,

avagy a határozott nő a sikeres férfi mögött...

December 5-e és 6-a Magyarországon egyértelműen a Miklósok és a Mikulás körül forog. Ezen a napon a Nagyszakállú a jó gyerekeket ajándékokkal, míg a rosszaságokat virgáccsal jutalmazza az elmúlt évi viselkedésükért.

Ilyenkortájt rengeteg szó esik a Télapóról, a munkásságáról, a történetéről, a szarvasairól, de még a krampuszairól is. Mi éppen ezért döntöttünk úgy, hogy egy kicsit “csajos” szempontból is utánanézünk ennek a hagyománynak, és miközben Télanyó történetét kutattuk, egészen új képet kaptunk a Mikulás ünnepről. Szóljon ez az írás tehát a Mikulásról és a nőről, aki az árnyékában bujkál!

santa_csok.jpg

Télanyó, mint olyan, a magyar folklórban, néphagyományban egyáltalán nem létezik. A Mikulás személye -tulajdonképpen kicsit sem meglepő módon- a keresztény Szent Miklós legendája összemosva, a pogány hitvilág téli ajándékozáshoz köthető lényeivel, vélhetően legfőképpen Odinnal.

A pogány népek körében elterjedt volt egy jóságos, mégis rémisztő lény alakja, aki a téli napforduló környékén “hirdetett ítéletet” jók és rosszak felett: ajándékot adott a jóságos embereknek, míg a gonoszokat kegyetlenül megbüntette.

A germán területekről származó Odint volt a legkönnyebb összemosni Szent Miklós történetével:

  • Gyakran emlegették “Hosszú Szakállúként”
  • 8 lábú lova, Sleipnir hátán hihetetlen távolságokat tudott átszelni
  • A legendák szerint a gyerekek répát és szalmát tettek cipőikbe a házuk ablakába Sleipnir számára...
  • ... amiért Odin hálából apró ajándékokat rejtett a lábbelikbe

Magyarországon az így kialakult Mikulás karakter terjedt el, és alakult folyamatosan a hosszú, hosszú évek során. Feleséget azonban továbbra sem kapott. Télanyó karaktere teljes mértékig nyugati vívmány és az Északi-sarkon élő Santa Claus párjaként “létezik” csupán.

Az első nő, akit már Télanyónak tekinthetünk egy keresztény hittérítő írásában bukkant fel, 1849-ben (J.W. Moore írása: A Christmas Legend).

A történet szerint egy idős úr és felesége, mindkettejük hátán hatalmas batyuval, megfáradt utazókként szállást kértek egy családtól, karácsony előestéjén. Másnap reggel a házban élő összes gyermeket bőséges ajándékhalom várta…
Az idős pár azonban nem a Télapó és a Télanyó voltak, hanem a szállásadó régen elszökött lánya és annak férje, álruhában.

A ‘Mrs. Santa Claus’ nevet elsőként 1851-ben írták le egy irodalmi magazinban. Az idő mulásával pedig Télanyó mind több és több epizód szerepben bukkant fel.

Első komolyabbnak mondható megjelenése egy 1878-ban megjelent gyermekkönyvben történt, ahol egy kislány meséli el, ő hogyan képzeli el a Mikulás dolgozószobáját:

A Nagyszakállú egy óriási távcsövön át nézelődik, egy jókora tölcséren át pedig hallgatózik, miközben az íróasztal mögött egy idős nő ül, előtte egy vaskos könyv hever, kinyitva. Ebben jegyzi fel a Mikulás “ítéletét” az egyes gyermekekről.

 

A következő „lépcsőfok” egy életviteli magazinban megjelent cikk volt, ahol egy álomban jelent meg a hölgy, és külseje pontos leírást is kapott.
Ki nem találjátok: ragyogó piros utazóutazóruhát viselt, méretes csuklyával, melyet hátul egy zöld szalagra varrt gomb díszített. A csuklya alól kilátszott fehér, csipke sapkája. Kopott, kockás köppenye a földet seperte, kinyújtott karja szinte elveszett a ruha redői között. Arckifejezéséről, bár ideges volt, mégis jóindulat sugárzott.

A következő említésre méltó megjelenése 1889-ben, Katharine Lee Bates versében történt.

A versben Télanyó ráveszi férjét, hogy magával vigye karácsony esti utazására, cserébe a rengeteg munkáért, amit a bonbonokkal roskadásig díszített karácsonyfákkal, a hálaadási pulykákkal, és a “szivárványos csirkéikkel” (amik húsvéti tojást tojtak!) végzett.

Télapó vonakodva viszi magával feleségét, akinek feladata is akad: míg Télapó teszi a dolgát, és a kémenyeken lecsúszva ajándékokat oszt, Télanyó kiköti a rénszarvasokat. Aztán az asszony ráveszi férjét, hogy ő is megajándékozhasson egy családot. Télapó morogva átengedi a stafétát feleségének, így az meglátogat egy szegény családot…

Dolguk végeztével hazatérnek északi-sarki otthonukba, és Télanyó hihetetlenül boldog, amiért karácsony éjjel az ő dédelgetett kis vágya is valóra vált.

Valamikor az 1960-as évektől kezdett Télanyó valamelyest komolyabb szerepeket kapni, sőt egyes művekben már a főszerepet is elnyerte (például az 1996-os Télanyóban, Angela Lansburry-vel). Ahogyan megjelenése, karaktere sem sokat változott az idők során:

okos, csendes és nyugodt, tökéletes ellenpontja Télapó mozgalmas, sokszínű személyiségének.

Ha pedig elszakadunk egy kicsit az amerikai kontinensen született Télanyótól, és visszatérünk az európai, pogány mitológiákhoz, egy egészen másik kép bontakozik ki előttünk. Ennek a történetnek a főszereplője pedig nem más, mint az eszes, idős hölgy, akit szerintem senkinek sem kell bemutatnunk: Holle anyó!

Na és hogyan kerül ő egy lapra Mikulással és Télanyóval?

holle.jpg

Holle anyó nem más, mint egy, a pogány világ téli időszakban ajándékot osztó lényei közül!

A másvilági hölgy a “tizenkét éj” idején eljön az emberek közé, hogy utána járjon, ki volt szorgalmas, és ki volt lusta az elmúlt esztendőben. Olykor védtelen öregasszonyként jelenik meg, és az emberek lelkét teszi próbára: segítséget kér tőlük. Aki megszánja őt, azt megjutalmazza, aki viszont fukarságból elutasítja, megbünteti.

Ám Holle Anyó nem csak ajándékoz és büntet, ennél sokkal többet tesz! Egy másik oldala, amit a Grimm testvérek tártak a világ elé, hogy az ő felrázott dunyhájának köszönhetjük a téli hóesést. Arról viszont már nem szól a mese, hogy tavasszal a természetet is Holle anyó ébreszti fel.

Sokfelé úgy tartották a fonás, és szövés mesterségét is ő tanította az embereknek. Egyes mondák szerint ő hozza a gyermekeket, és viszi magával a kereszteltelenül elhunyt gyerekek lelkét is. Őt tartották a földben rejlő kincsek úrnőjének, valamint a takácsok és fonónők védelmezőjének is (itt már akár el is kezdhetnénk párhuzamot húzhatni mondjuk a görög mitológia párkáival).

Neve már több, mint 1000 éve létezik, és kutatók szerint Holle anyó nem csupán egy szellem, sokkal inkább egy ősrégi, földistenség, akit a germán területeken ezen a néven ismertek. Egy másik kutató szerint azonban neve Frigg istennő egyik jelzőjéből alakult ki („die Huldvolle”, magyarul: kegyes, jóságos), mivel a kereszténység elterjedésével, már nem volt szerencsés az istennőt saját nevén hívni.

Ha pedig nem vagytok jártassak a germán mitológiában, eláruljuk, miért is olyan izgalmas ez a teória: Frigg, a házasság istennője és Odin felesége volt!

Ha összesíteni szeretnénk a dolgokat, akkor Mikulás és Télanyó tulajdonképpen ugyanannak a szellemnek két különböző megtestesítői, akik egyes hitvilágokban tulajdonképpen házasok is voltak.

Köszönjük, hogy ezúttal is velünk tartottatok! Ha bármi észrevételetek lenne a leírtakkal kapcsolatban, ne tartsátok magatokban, osszátok meg velünk gondolataitokat kommentben, e-mailben vagy akár a Facebook-on!

Pörkölttorta

avagy, a boldogságot hozó grillázstorta!

Ugye elsőre Titeket is megakasztott a cím? Mi is pontosan ezt a zavarodottságot éreztük, mikor először találkoztunk a pörkölttorta kifejezéssel. Eléggé bután nézhettünk, mert szinte kérdés nélkül megkaptuk a magyarázatot is: grillázstorta!

Mi az a grillázs?

A grillázs egy ropogós édesség, aminek fő összetevői égetett cukor, egy kis vaj, és ízlés szerint dió, mogyoró, de vannak ázsiai orzságok, ahol többek között pisztáciával is készítik.
Meglepően hosszú múltra tekint vissza: életútja valamikor a X. századi Franciaországból indult, és, az igazi érdekesség: gyógyszerként kezdte!

Anekdota: nagyszüleink valamikor égetett cukor teát itattak szülienkkel, mikor betegek voltak.

grillazs.jpg

Évszázadok teltek el, míg a grillázs élvezeti cikké avanzsált, és hihetetlen népszerűvé. Feljegyzések szólnak róla, hogy már Hunyadi Mátyás mennyegzőjén is szerepelt a fogások közt a grillázstorta.

Az alap tulajdonképpen azóta sem változott, csupán az elkészítési eljárás fejlődött, és egyedi díszítési technikák alakultak ki.

Grillázsból készült tortát tulajdonképpen bármilyen alkalomra nyugodt szívvel ajándékozhatunk, az egyetlen “megkötés”, hogy alkalomhoz illő formája legyen. Esküvőre például gerlepárt, vagy akár lovaskocsit szokás készíteni, míg keresztelőre például bölcsőt.

A grillázstorta készítése és ajándékozása hazánkban már több, mint száz éves hagyomány. Esküvői édességből vált tulajdonképpen bármilyen családi ünnepség egyik különlegességévé.

Hogyan kell elfogyasztani?

Aki az ajándékot kapta, egy kalapácsot is kap mellé, amivel fel kell törnie a tortát minél apróbb darabokra. Minél jobban sikerül ugyanis összezúzni a grillázst, annál nagyobb szerencse vár az illető(k)re.

Ez egy roppant mókás hagyomány, igazi színfolt, és még finom is! Sajnos azonban, ahogy egyre változik a világ, ez a hagyomány is egyre inkább tűnik el, egyre kevesebben ismerik, de szerencsére a mai fiatalok között is akadnak még olyanok, akik ragaszkodnak hozzá, így remélhetőleg a közeljövőben nem kell búcsút intenünk ezeknek a csodálatos remekműveknek. Készítettünk ízelítőül egy pinterest táblát, kizárólag magyar készítésű grillázstortákból, nézzetek szét közöttük, hátha ti is kedvet kaptok egy ilyen tortához!

Nektek lenne szívetek elpusztítani egy ilyen csodálatos tortát? Szeretitek egyáltalán a grillázst? Találkoztatok már ezzel a szokással? Vagy másként ismeritek? Ne tartsátok magatokban, minden apróságra kíváncsiak vagyunk, osszátok meg velünk!

Tanuljunk nyelveket!

avagy, a virágok, és ami mögöttük van

A virágok már hosszú-hosszú ideje elengedhetetlen kellékei egy esküvőnek. Nélkülük már nem is lenne teljes az összhatás, így nagyon is számít, milyen virágokkal vesszük körül magunkat ezen a csodálatos napon! Ha pedig tényleg a tökéleteshez legközelebbi üzenetet szeretnénk közvetíteni vendégeink felé a virágok által, nem csak az aktuális trendekre, a helyszín sajátosságaira, a szezonnövényekre, és az ízlésünkre érdemes odafigyelni, de ha a virágok saját jelentését, üzenetét is jól választjuk meg, tényleg nem nyúlhatunk mellé!

Néhány szóban a virágnyelvről

Ugye nem ér meglepetésként, ha azt mondjuk, hogy már az ókori mitológiákban, sőt magában a Bibliában is előfordult, hogy egyes virágok (növények) valamiféle titkos jelentéssel bírtak. Mind ismerünk legalább egy népdalt, amiben a virágok valami teljesen másra utalnak. És a sor itt még korántsem ért véget.

A virágnyelvvel kapcsolatos első dokumentumok a 17. századból származnak. A törökök roppant frappáns megoldást találtak a kódolt üzenetek közvetítésére: a virágok jelrendszerét. Kémek, magasrangú vezetők mind használták ezt a roppant kifinomult nyelvet, hiszen minden apró részlet külön jelentéssel bírt.

A 18. századra már sokkal szélesebb körben elterjedté vált ez a nyelv, és az akkori szerelmi afférok leghathatósabb kódolásává vált.

1818-ban pedig napvilágot látott az első virágnyelv szótár. Több száz virág jelentését tartalmazta, és a ‘Le Languages des Fleurs’ címet kapta. A század második felében a virágnyelv utat talált magának Angliából mind több és több országba.

Magyarországon 1852-ben jelent meg az első virágnyelv szótár, Kassay Adolf gondozásában. Természetesen nem ez volt az utolsó ilyen könyvecske: évekkel később már olyan kötetet is megjelent, amely nem csak a virágok jelnyelvével, de például a drágaköveken alapuló kommunikációra is kitért.

És, hogy melyek a legnépszerűbb virágok az esküvőkön?
Biztosan nem fogunk nektek meglepetést okozni az alábbi listával, hiszen rengeteg örökzöld növény van közöttük. Lássuk!

Rózsa

A legklasszikusabb klasszikus.

A rózsa a legtöbbekben a szerelem virágaként jelenik meg, de temérdek különböző jelentés társul hozzá, függően a színétől, a fajtájától, és a helyzettől, amiben átadjuk, vagy kapjuk.

A vörös rózsa valóban a szerelmet jelképezi, ha pedig nincsenek tövisei, akkor arra utal, hogy ez bizony szerelem első látásra. A rózsaszínű szirmok a tökéletes boldogság jelei, a sárga rózsa viszont a féltékenység megfelelője. A fehér virág a tisztaságot szimbolizálja, ám megszárítva már a halál kívánságát jelenti.

A rózsa esküvőn boldog szerelmet hirdet, a vörös és fehér rózsa egy csokorba kötve az egységet szimbolizálja!

v_rozsa.jpg

Kála

Egy hihetetlenül elegáns és nőies virág.

Tudtátok, hogy ennek a növénynek saját története van a görög mitológiában? Méghozzá, igen messziről ugyan, de Herkules történetéhez köthető!

Zeusz felvitte az Olümposzra csecsemő félsiten fiát, és Héra mellkasára helyezte, míg az aludt, hogy így etesse a gyermeket. Mikor Héra felébredt, és ellökte magától Herkulest néhány csepp anyatej aláhullott az égből, így született meg a Tejút, azokból a cseppekból, amik a földre zuhantak, gyönyörű liliomok születtek.

A szerelem istennője, miután meglátta ezeket a virágokat féltékennyé vált szépségükre, ezért megátkozta őket: ettől kezdve a virágok közepén óriási sárga bibék nőttek.

Ó, azt említettük már, hogy a görög calla szó szépséget jelent? És ezzel azt is elárultuk, mit is szimbolizál elsődlegesen.

Ám a kálának több színváltozata is létezik, amik mind árnyalják a jelentését:

  • Fehér kála: tisztaság és ártatlanság
  • Rózsaszín: megbecsülés
  • Lila: báj és szenvedély
  • Sárga: hála

v_kala.jpg

Liliom

A bódító karriert befutó virág.

Ez a növény már nagyon korán hihetetlen népszerűségre tett szert, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy az egyetlen virág, amit Krisztus a nevén nevez az Újszövetségben.

Éppen emiatt a tisztaság és az ártatlanság szimbólumának tartják, de természetesen ebben az esetben sem ennyire egyszerű a történet. A fenti jelentések ugyanis a fehér liliomra vonatkoznak, a sárga liliom például hamisságot takar, míg a narancssárga a gyűlöletet jelöli.

Na és azt hallottátok, hogy a liliom a 30. házassági évforduló virága?

v_liliom.jpg

Dália

Nagy eséllyel a jövő év sztárja lesz!

Az egyik leglátványosabb virág a dália, változatos formákban és színekben lelhető fel, és tökéletesen szimmetrikus virágával szemet gyönyörködtető látványt nyújt!

A dáliához elsődlegesen az eleganciát és a magasztosságot párosítják, azonban van még egy jelentése, ami miatt sokan nem szívesen kötnék esküvői csokorba, ez pedig a változékony érzelmek kifezése. Ha nagyon szigorúak szeretnénk lenni, egy esküvői csokorban ez jelentheti akár a menyasszony érzéseinek megváltozását is.

Azonban, elképzelhető, hogy ez csak hazánkban van így? Ugyanis a virágnyelvben is léteznek “tájszólások”. Kutatásaink során külföldi oldalakon meglepve tapasztaltuk, hogy nem szimplán a változékony érzelmek virágának tartják, hanem a pozitív változás kifejezőjének. Ebben az olvasatban a dália bátorít, hogy a nehézségek ellenére igenis haladni kell előre és változtatni, elfogadni, sőt tenni a pozitív változásokért az életünkben.
Ha pedig megnézzük a többi jelentését is, például az egyediséget, vagy a belső erő megtalálását, az őszinteséget… szerintünk így már sokkal, de sokkal érthetőbb népszerűsége, és nagyon is megérdemli, hogy 2019 róla szóljon! (Nomeg, egy újabb egész estés posztot is szentelhetnénk neki, hiszen az sem mindegy, milyen színű dália kerül abba a bizonyos csokorba…)

v_dalia.jpg

Orchidea

A kifinomultság szimbóluma.

Az orchidea is azon univerzális virágok közé tartozik, ami ezer és egy jelentéssel bír. A szerelemtől kezdve, a kifinomultságon át, a vágyon keresztül a műveltség tiszteletéig rengeteg dolog köthető hozzá.

És talán nem meglepő, de ez a növény is évfordulós virág, méghozzá a 28. házassági évfordulón illik megajándékozni vele szerelmünket.

És, hogy itt se maradjon el az érdekesség: az aztékok gyakran kevertek vaníliát csokoládéval, hogy ezáltal egy erőt adó elixírt készítsenek. És, hogy jön ide a vanília? Nos, ez is egy orchideaféle. Sajnos azonban túlságosan is drága, és ritka ahhoz, hogy a csokrunkat díszíthessük vele, pedig milyen finom illat lengene körbe egész nap…

Az Orchidea egyébként azért is jó választás, mert egész évben könnyen elérhető.

v_orchidea.jpg

Hortenzia

A kiskedvenc.

Mint már említettük, igyekeztünk szélesebb körből tájékozódni a virágok jelentésével kapcsolatban, és a hortenzia talán a legmegosztóbb virág az eddig tárgyaltak közül.

A legnépszerűbb jelentése, a megértés, két ember kölcsönös megértése, és a hála, az őszinte érzelmek kifejezése. Ez így eléggé illik egy esküvőre igaz? Node, van ám ennek a kis tüneménynek egy sötét oldala is. Ugyanis jelenthet visszautasítást is, ridegséget. Ez utóbbi a kék színű virághoz köthető, míg a fehér hortenzia a tisztaságot, dicsőséget, bőséget jelöl. A rózsaszínhez a szivélyes érzelmeket, szerelmet, házasságat társítják, a fent említett megértést pedig a lila hortenzia szimbolizálja.

És ne feledjétek a 4. házassági évfordulón ezzel a virággal megajándékozni a párotokat!

v_hortenzia.jpg

Reméljük legalább annyira élveztétek ezt a kis kalandozást a virágok történetében, mint mi! Ha tetszett a poszt, írjátok meg nekünk kommentben, a ti csokrotok milyen virágokból készül majd, vagy éppen készült. Illetve, hogy szívesen olvasnátok-e még több virágról! (Hihi, a tavasz kedves kis virágjairól például még nem is esett szó, pedig legalább annyira közkedveltek, mint a fentiek!)

Ha szeretnétek még virágokkal kapcsolatos témákban tájékozódni, olvassátok el korábbi cikkeinket is:

Virágot a virágnak, avagy milyen csokrok léteznek

2019 várható esküvői virág trendjei

süti beállítások módosítása