a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Valete!

avagy pár szó a szalagtűzésről...

2018. november 13. - moneri

Ugyan fő profilunk az esküvő témaköre, de itt az ősz, és hamarosan megkezdődik a szalagavatók időszaka, így gondoltuk most egy picit erről mesélnénk nektek. Végülis az ilyenkor szokásos keringőt a végzős lányok menyasszonyi ruhában járják!

szalagavato.jpg

A szalagavatók története kishazánkban egészen az 1800-as évek első feléig nyúlik vissza, Selmecbányára. Itt rendezték ugyanis az első bált a végzősök számára. A diákok utolsó tanévük második félévétől hordhatták a kiérdemelt szalagot, mely egyfelől az iskolához tartozásukat jelképezte, másfelől pedig pont az iskolától való elválásuknak is ez volt a szimbóluma.

Az ünnepi menetet a legidősebb diák vezette, aki egy botra tűzött tölgycsokrot vitt magával, míg az őt követő társainak a kalapjára volt egy-egy tölgyfalevél tűzve.

A tölgyfalevél a növények nyelvén bátorságot jelent.

Mielőtt elindult a menet az iskolából, feltűzték a szalagot is, ami akkor még zöld színű selyemből készült, s bár többféle volt általában az évszám és/vagy a tanuló monogramja is szerepelt rajta. A végzősöket alsóbb éves társaik fáklyásmenettel kísérték az iskola kapujához, ahol egy jelképes fenéken billentéssel útjukra indították őket a nagyvilágba, azaz a vigadóba, ahol az ünnepséget lezáró bált tartották.

Az első szalagavatókat még egyébként valétálásnak nevezték, egy latin kifejezés után: “Valete!” - ezzel köszöntek el a végzősök az ifjabbaktól. Jelentése pedig: “Éljetek boldogul!”

Természetesen külföldön is léteznek a szalagavatóhoz hasonlatos események a diákok számára, amik nagyrészt szintén az 1800-as években indultak útjukra. Talán nem meglepetés, hogy a legtöbb ilyen bálnak akkoriban még egyik fő szempontja volt, hogy a fiatalok megmutathassák magukat, és a jártasságukat a társasági etikettben, azaz, csúnyán szólva, hogy fényezzék magukat és családjukat a többi fontos család előtt… Szerencsére ma már ilyen felhangja nincs a szalagavatónak, tényleg csupán a búcsúzásról, és a szórakoztatásról szól. Hiszen ezt a célt szolgálják a bolondos táncok, és az est második fénypontja, a keringő is.

Ti mit gondoltok arról, hogy a szalagavatós keringőhöz menyasszonyi ruhát vesznek fel a tinilányok? Hallottunk olyat lányoktól, hogy az egész szalagavatóban csupán a fehér ruha érdekli őket, mert ki tudja lesz-e lehetősége még egyszer ilyen ruhát viselni, és különben is, hercegnők, blablabla... szép ruha, blablabla...

Ha van érdekes, tanulságos, netán csak szórakoztató történetetek a szalagavatótokkal kapcsolatban, ne habozzatok megosztani velünk őket!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletleneskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr7114370121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása