a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Esküvői fogadás és vacsora

- a 6 legnépszerűbb stílus -

2019. április 22. - moneri

Az esküvőknek általában szerves része a szertartás(okat) követő lagzi, ami a féktelen mulatozás mellett magába foglalja a násznép megvendégelését egy jó hangulatú, kiadós estebédre vagy vacsorára. Ez is azonban egy külön műfaj, különböző stílusok, lehetőségek közül választhatunk. És, hogy mik a legelterjedtebb variácók? Lássuk! 

1. Klasszikus, tányérszervízes megoldás

Ilyenkor általában 3 vagy 4 fogással tervezhettek, ezek kerülnek felszolgálásra. A három fogásban előétel, főétel és desszert szerepel. A magyar hagyományokat követve a leves is felkerülhet a listára kiegészítésként, vagy akár ki is válthatja az előételt.
A vendégek két vagy három előétel és főétel közül választhatnak, viszont ezt a döntést még az esküvő előtt kell meghozniuk! Külföldön dívik az a megoldás is, hogy a főfogáshoz mindkét féle húsételt felszolgálják minden egyes vendégnek, akik így dönthetnek, hogy csak az egyiket vagy mindkettőt fogyaszthatják el.


Mi a jó ebben?

  • Habár drága alapanyagokból összeállított ételekkel könnyen felnyomhatjátok az árakat, de általánosságban szólva a tányérszervízes megoldással meglepően gazdaságos is tud lenni. Ugyanis ebben az esetben a konyha pontosan tudja, mennyi alapanyaggal számoljon. Ehhez viszont 14 -30 nappal korábban le kell adnotok a rendelést.
  • Mindenki egyszerre kapja meg az ételét.
  • A fogások közé betehettek programokat, mint köszöntő beszédek, vagy tánc, amivel szórakoztathatjátok a vendégeket és lekötitek őket az egész vacsora idejére.

Mi szól ellene?

  • A felszolgálás értelemszerűen több felszolgálót igényel, így ez emelheti a költségeket.
  • Az ételek fajtái limitáltak, hiszen csak az előre kiválasztott, általatok előre kóstolt ételek fognak szerepelni a menütökön.
  • A vendégeiteknek még az esemény előtt el kell dönteniük mit szeretnének enni a Nagy Napon, nektek pedig meg is kell ám szereznetek mindenkitől ezt az információt!
  • Ha a vendégeitek több féle menü variációból válogathattak az esküvőt megelőzően mindenképpen használnotok kell ültetőkártyákat, amiken pontosan meg kell jelölnötök ki mit választott vagy esetleg van-e ételallergiája!

2. Svédasztalos vacsora

Több asztalt is bevethettek, ha nagy esküvőben gondolkodtok. Ilyenkor több büfépulton ugyanaz a menü kerül bemutatásra megspórolva a hosszú sorokat. Ha emellett döntötök, érdemes lehet megfontolnotok, hogy az előételt, esetleg levest a svédasztal megnyitása előtt, vagy azzal egy időben felszolgálják vendégeiteknek (amíg még szinte mindenki a helyén ül) ezzel csökkentve a tömeg kialakulásának esélyét a büféasztalok körül, és az éhes vendégek elégedetlenkedését várakozás közben.


Mi a jó ebben?

  • Kevesebb felszolgálóra lesz szükségetek, így akár némileg spórolhattok is a catering költségén.
  • A svédasztalos megoldás költséghatékony alternatíva arra, hogy széles választékot biztosítsatok a vendégeknek.
  • Nagy eséllyel mindenki talál magának valamit, miközben a válogatós és ételallergiákkal küzdő vendégeitek életét könnyítitek meg ezzel.
  • A várakozások közepette akár ismeretségek is kialakulhatnak, hiszen akarva-akaratlanul interakcióba lépnek egymással a vendégek.
  • Egy ízlésesen kialakított büfépult szemet gyönyörködtető látványt nyújt!

Mi szól ellene?

  • Időbe telik, míg minden vendég ételhez jut, könnyen alakulhatnak ki hosszú sorok
  • Nem annyira elegáns megoldás, ugyanis a vendégeknek maguknak kell kiszedniük az ételt, ha nincs felszolgáló, aki ebben segíteni tudná őket.
  • Az emberek hajlamosak sokkal többet enni svédasztal esetén, ami megnyomhatja a költségeiteket, mivel több alapanyagra lesz szüksége a konyhának is, valamint sokkal több lehet a maradék is. 

3. „Serve-Yourself Food Stations”

A svédasztalos testvérétől annyiban tér el, hogy nem hosszában rendezik el az asztalokat, és vezetik végig a vendégeket az előételtől a főfogáson át egészen a desszertig, hanem különböző asztalokon különböző ételek kerülnek felszolgálásra. Tulajdonképpen ételtípusonként kis szigeteket hoznak létre: az egyik „szigeten” például a vendégek csak salátákat fognak találni, míg egy másikon kizárólag tésztaételeket, a harmadikon csak az aprósütemények csücsülnek majd, és így tovább.

Amellett, hogy nagyon látványos tud lenni egy ilyen megoldás még praktikus is! Mivel a vendégeknek fel kell fedezniük minden egyes asztalt, nem fognak hosszú sorok kialakulni. Ha valaki pedig csak szimplán tovább szeretné élvezni a zenét, ő sem marad éhen: ebben az esetben ugyanis 2-3x tovább tart nyitva a konyha a svédasztalos megoldáshoz képest, hogy mindenki biztosan ki tudja élvezni a számukra biztosított ízkavalkádot!

Ennek a megoldásnak egy külön izgalmas adottsága, hogy ha a helyszínen van rá lehetőség és a büdzsétekbe is belefér, akkor látványkonyhát is lehet biztosítani egy-egy asztalhoz, ahol frissen, a vendégek előtt készülnek el az egyes fogások.

Ha tematikus esküvőben gondolkodtok, akkor pedig ez a legszuperebb megoldás rá, amennyiben a menüt is ehhez igazítjátok majd. Például, ha szerettek utazni, akkor minden egyes szigeten más-más országban kóstolt kedvenc fogásaitokat kínálhatjátok a vendégeiteknek!


Mi a jó ebben?

  • Önmagában vizuális kényeztetés egy-egy kreatívan berendezett asztal!
  • A vendégeitek minden bizonnyal értékelni fogják a széles választékot és az interaktív elemeket.
  • Elkerülhető a hosszú sorok kialakulása, mert eloszlik a tömeg a különböző asztalok között.
  • A glutén- és mindenmentes ételeknek is lehet külön asztala, így teljes mértékben elkerülhető a keresztszennyeződés.
  • Ha látványkonyha is lesz, akkor a vendégeitek pont úgy és olyan ételt fognak kapni, ahogy ők azt szeretik!
  • Elősegíti a vendégek közötti kommunikációt, a válogatás alatt.

Mi szól ellene?

  • Hatalmas a térigénye!
  • Több szakácsot kell alkalmazni, ha látványkonyhában is gondolkodtok, ez pedig jelentősen növeli a költségeket.

4. Hagyományos, avagy francia típusú tálalás

Szerintünk nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk ez a legelterjedtebb lakoma megoldás Magyarországon. Hasonlóan a felszolgált vacsorákhoz, a vendégek előre megkomponált ülésrendet követve foglalják el a helyüket az asztaloknál (nem törvényszerű, de ajánlott egy bizonyos létszám felett), és egy szintén előre összeállított menü kerül felszolgálásra. Az egyes fogásokat nagy adagban és ehhez mérten nagy tálakon szervírozzák az asztalokhoz, majd a vendégek kiszolgálják magukat azokról, ezzel egyfajta családias hangulatot kölcsönözve az eseménynek.



Mi a jó ebben?

  • A vendégek annyit szednek maguknak az egyes ételekből, amennyit szeretnének.
  • Ha lehet mérni a vacsorák hatékonyságát, nos, ez vezető szerepet tölt be, hiszen az étel nem hűl ki, az idő nem megy el várakozásra, hiszen szinte azonnal neki foghatnak a vendégek vacsorájuk elfogyasztásának. 

Mi szól ellene?

  • Nem mindegy az asztal méret és lehet le kell, hogy mondjatok a hatalmas asztaldíszekről is, hiszen az asztalok közepére helyezett nagy edények sok helyet foglalnak.
  • Ha magatok intézitek a cateringet, akkor számoljatok fel többlet költséget a tálalóedények bérlésére vagy vásárlására.
  • Hogy biztosan senki ne maradjon éhesen érdemes extra adag étellel számolni minden fogás esetén, ami szintén megemelheti a büdzséteket.

5. Állófogadás

Szeretitek az állófogadásokat? És mit szólnátok, ha az esküvőtökön lenne? Ugye nem is hangzik olyan rosszul?

A legfrissebb esküvői trendek közé került az állófogadás, vagy ha „fancy”-k akarunk lenni koktél party stílusú vacsora, amikor is előételeket, kisebb falatkákat kínáltok a vendégeitek számára a hosszúra elnyúló ültetett vacsora helyett.
Ezek a falatkák lehetnek hideg és meleg előételek, amiket a vendégek állva is könnyedén el tudnak fogyasztani. A klasszikus esetben a felszolgálók a vendégek között cirkálnak, és gyakran újratöltik a tálcáikat, hogy senki ne maradjon ki egy körből sem. Emellett szokás még „szigeteket” is felállítani, ahol a násznép megtalálja az egyes mini fogásokat és kiszolgálhatják magukat a kis tányérokra előre bekészített falatkákból.
Átlagosan, vendégenként 12-14 ilyen kis adaggal érdemes számolnotok. Ez a felszolgálási stílus remek azon párok számára, akik egy lazább hangulatra vágynak és azt szeretnék, hogy a vendégsereg jobban megismerje egymást. Ugyanis egy ilyen helyzetben akarva akaratlanul beszélgetni fognak egymással az emberek és nagyobb eséllyel alakulhatnak ki új baráti kapcsolatok is. Ez persze nem zárja ki teljesen az asztalok jelenlétét sem, amivel egyébként is érdemes készülnötök idősebb vendégeitek számára.


Mi a jó ebben?

  • Ha a kinézett helyszín túl kicsi a megálmodott létszámhoz, akkor felejtsétek el az ültetett vacsorákat, válasszatok inkább állófogadást! Mindjárt befér mindenki, hiszen nem lesz szükség (annyi) asztalra.
  • Könnyen tudtok mozogni a vendégeitek között, így mindenkivel tudtok pár szót váltani az esemény során.
  • A kínált ételek bonyolultságától függően sokat spórolhattok egy ilyen vacsorával.

Mi szól ellene?

  • Nagyon fontos, hogy a meghívóban egyértelműen jelezve legyen, hogy állófogadásra invitáljátok a vendégeiteket a ceremónia után, különben könnyen csalódás áldozataivá válhatnak.
  • Lehet a végső számlán az étel ára kevesebb lesz, ugyanakkor az italfogyasztás magasabbra rúghat.
  • Egy ilyen esemény során ugye nem nagyon lesz elég szék mindenki számára, ergo állva fogják végig nézni az első táncot is, illetve a játékokat, így nem biztos, hogy mindenki mindig mindent lát majd.

6. Food Truck

Elérkeztünk az utolsó és egyben nagy kedvencünkhöz a Food Truck típusú vacsorákhoz. Ez a legfiatalabb „találmány” a hat esküvői vacsora megoldás közül. Ezek a négykeréken járó, a street foodok kavalkádját felsorakoztató mozgó ételárusok kitűnő választásnak bizonyulnak, ha kültéri és nem mindennapi esküvőt terveztek.


Mi a jó ebben?

  • A határ a csillagos ég: annyi food truckos ételárust hívhattok meg, amennyi belefér a büdzsétekbe, így sokféle ételt kínálva vendégeitek számára
  • Frissen, helyben készülnek el az ételek, szemben a hagyományos party servicekel, ahol akár több órát is állhatnak a készételek
  • 100%, hogy emlékezetes marad az esküvőtök

Mi szól ellene?

  • Ahogy az állófogadások esetében, itt is érdemes előre tudatnotok a násznéppel, hogy mire számítsanak. A tradicionálisabb ízlésvilágú vendégeket valószínűleg így is meglepetésként fogja érni választásotok.
  • Nem feltétlenül tartozik az olcsó megoldások közé sem, mivel az egész kocsit ki kell bérelnetek a személyzettel együtt.
  • Helyszíntől függően meglehet, hogy az asztalok és székek bérlésével is nektek kell törődnötök, ami szintén plusz költséget jelent.

A fenti összeállítással reméljük tudtunk segíteni kicsit, hogy egy újabb szempontból is megvizsgáljtáok a helyszínválasztásotokat, illetve a megálmodott menü összetételét is!

Ha szeretnétek még további vacsorával kapcsolatos tippet, ötletet látni tőlünk, látogassatok el Pinterest oldalunkra, vagy kövessétek továbbra is figyelemmel a blogot!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletleneskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr4914368723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása