a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

10+1 jel, hogy esküvőfüggő vagy,

avagy a mi "tíz parancsolatunk"

2018. december 14. - DiaP

Egy könnyed bejegyzés arról, hogy felismerd: kész vége, menthetetlenül megszállottja lettél az esküvődnek. Az esetek többségében ez még orvosolható, de van, amikor a menyasszony reménytelen eset marad? Vajon rátok hány állítás igaz?

wedding-2363291.jpg

1. Esküvő! Esküvő! Esküvő mindenhol, minden körülmények között, akár még Karácsonykor is! (A Télanyóról szóló cikkünkkel mi el is árultuk magunkat...) Legyen az egy keresztelő, vásárlás a barátnőkkel, kőkemény kardió edzés, teljesen mindegy, úgyis mindig a menyegződ jut eszedbe, és bármilyen szituációban képes vagy róla beszélni. Még álmodban is.

2. Letöltöttél már a mobilodra egy visszaszámlálót, ami mutatja hány hónap, hét, nap, óra, perc és másodperc van hátra az esküvőd napjáig? Nem súlyos, de árulkodó jel. 

3. A pillanat, amikor szembesülsz vele, hogy a mobilodon teljesen elfogyott a szabad hely a megszámlálhatatlan mennyiségű esküvői inspiráció és képernyőmentés miatt, amiket Facebookon és/vagy Instagramon találtál. Ráadásul fejedbe vetted: ezeket mind meg is valósítod a Nagy Napotokon.

4. Csak nem felveszed/letöltöd/könyvjelzőződ az esküvőkről szóló műsorok epizódjait is, hogy biztosan ne maradj le semmiről? Netán szabadidődben a Youtube-on talált esküvői videókat nézegeted, és a neked nem tetsző dekort, vagy virágkompozíciókat képes vagy végletekbe menően kritizálni? Magadra ismertél ennél a pontnál? Lehet nem ártana egy kis szünetet tartanod a szervezés során. 

5. Rendszeresen zihálva riadsz fel az éjszaka közepén? Rémálmaidban az esküvői zenekar nem jelenik meg, a marhát túlsütötték, és a desszertasztalotok összeomlott a 10 szintes tortátok alatt, és akkor a jégesőről és fotós tönkrement memóriakártyájáról már ne is beszéljünk...

6. Már a hónap közepén kimaxoltad a koszorúslányaid havi mobil internet előfizetését azzal a hihetetlen mennyiségű koszorúslányruhás és cipős képpel, amivel a csevegőn bombázod őket. 

7. Még az irodába érkező futárral is az esküvői beszédedet gyakorlod. Valójában egy idő után már bárkinek, aki hozzád szól, a fogadalmad egy részletével válaszolsz.

8. Amikor rájössz, hogy az utóbbi 12 hónap alatt, amit esküvőszervezéssel töltöttél, 5000 posztot írtál ezzel kapcsolatban Facebookon, 7000 képet osztottál meg Instagramon, és 10000 képet mentettél le Pinteresten csak és kizárólag menyasszonyi csokrokról, elismerően nyugtázod az elért eredményeidet.

9. Annyiszor indokolsz mindent a szervezés során a jól csengő: „mert ez a mi napunk”-kal, hogy ha mindig kapnál 1 forintot, ahányszor kiejted a szádon, akkor még a meghívók kiküldése előtt ki tudnád fizetni egyben az esküvőtöket. Lehet, hogy kétszer is.

10. Még az esküvőtök napja előtt unalomig hallgatod a bevonulásra és az első táncra kiválasztott zenéiteket.

+1 Annyira megszállottja vagy az eseménynek, hogy már teljesen magadévá tetted az összes külföldi esküvői szlenget és rövidítést, mint pl. RSVP, FOB, FH, E-ring, FNF, és senki sem érti, mit is próbálsz a tudtukra adni?

Ha a legutóbbi pontra nem a válaszod, akkor azért segítünk egy kicsit:

RSVP - "Repondez s'il vous plait", vagy "Please reply", azaz "Várom válaszod!"

FOB - Father of the Bride, azaz a menyasszony édesapja

FH - Future Husband, vagyis jövendőbeli férj

E-ring - Engagement ring, ami az eljegyzési gyűrű

FNF - Friends and Family, azaz a család és a barátok

És persze a sort lehetne még folytatni, mondjuk azzal, hogy a Pinterest fiókod aljáig legalább 10 percbe telik legörgetned, annyi táblád és pined van esküvő témában. De talán kijelenthetjük, hogy manapság ezek a legismertebb jelei az esküvőfüggőségnek.

Hány pontban ismertetek magatokra? Írjátok meg kommentben, hogy mennyire súlyos a helyzet (ha ez esetleg vígasztal valamelyest, mi menthetetlenek vagyunk), és mi az, amit ti mindenképpen a 10 legsúlyosabb jel közé sorolnátok!

Még több érdekes tartalomért kövess minket Facebookon, Instagramon, Pinteresten és persze itt a blogon is!

További örömteli szervezést kívánunk!

Téli esküvők

Szívetmelengető vagy dermesztő?

Az igazi esküvő szezon májustól szeptemberig tart, ami tulajdonképpen teljesen érthető is: az emberek többsége nem szereti a hideget!

Najó, ez egy roppantul leegyszerűsített álláspont, józan paraszti ésszel is belátható, mennyi buktatója lehet egy téli esküvőnek. Mégis olyan különleges hangulata van egy ilyen eseménynek, olyan bája, amit a nyári esküvők nem tudnak utánozni (ahogyan a januári  hóesésnek sincs meg az a romantikája, mint a nyári naplementéknek…)

blur-cold-couple-297821.jpg

Stílus

Bár a téli időszakban a hideg ellensége a kivágott, váll- és/vagy ujj nélküli ruháknak, mégsem kötelező ezekről lemondani. Érdemes kihasználni a lehetőséget, és befektetni egy vagány köpenybe, vagy egy igazán elegáns stólába. Nem csak melegen tartanak, de a fotókon is remekül mutatnak! És ne feledkezzetek meg a koszorúslányaitokról sem! Mivel az esemény java beltéren zajlik majd, számukra is kereshettek valami lazább, csajosabb öltözetet, meleg kiegészítőkkel!

Ó, és ha földig érő szoknyát választotok, az alá akár vastag harisnyát is húzhattok! A csizmáról már nem is beszélve. Legalábbis a kreatív fotózás idejére mindenképpen hasznos lehet, hiszen sem a fagyott talaj, sem az eső áztatta, sáros föld sem barátja a csinos magassarkúnak.

Ami a vőlegényt, és a koszorúslegényeket illeti, a téli esküvő számukra is tökéletes alkalom, hogy megvehessék maguknak azt a bársony zakót, amire egész évben vágytak, csak nem tudták, mikor, vagy egyáltalán lesz-e alkalmuk felvenni.

Ugyan nem tartozik kötelezően a télhez, de idézi az északi népek hajviseletét idézi, ha a frizurátokban kiemelt szerepet kap a fonás.

Fontos, hogy egy téli esküvő esetén sokkal jobban oda kell figyelni a bőrápolásra is. A hűvös idő sokkal jobban szárítja a bőrt, márpedig a cserepes ajkak, a hámló orcák nem mutatnak jól a képeken, és a viszkető érzés, amit okozhat a kiszáradás egy olyan kellemetlenség, amire senkinek sincs szüksége a nagy napon -és még a sminkre is rossz hatással lehet.

Díszítés, kellékek

A virágdíszítéseket érdemes az adott időszak szezonális növényeiből összeállítani, különben hamar a csillagos égbe szökhetnek a költségek.

De, minek van szezonja télen? Hát az örökzöldeknek! És persze van néhány klasszikus virág is, amik egész évben elérhetőek (pl. rózsa, orchidea). Ezeket keverve fenyő- és/vagy citrusfélékkel, netán rododendronnal igazán elegáns összhatást lehet elérni, főleg csokrok terén.

Ti tudtátok, hogy a rododendron-félék között vannak örökzöld fajták is? És azt, hogy magyarul havasszépe a neve? Utalván ezzel arra, hogy az Alpokban és a Kárpátokban a fenyvesek feletti magasságokban él.

És még egy növény, ami talán a karácsony jelképe is lehetne, bár talán a nyugati folklórban elterjedtebb: a fagyöngy. Van az a hagyomány, miszerint a fagyöngy (díszítés) alatt álló hölgy, nem utasíthatja vissza a csókot. És azt tudjátok ez honnan ered?

A skandináv mitológia szerint, miután Ódin és Frigg (ugye emlékeztek rá: a házasság és a szerelem istennője) gyermeke megszületett, az istennő álmot látott, melyben látta imádott fiát meghalni. Ezt a szomorú sorsot elkerülendő, Frigg minden élőt, és élettelent felkeresett, hogy ígéretüket kérje: nem bántják fiát. A víz, a tűz, a föld, a fák, a virágok, az állatok, mind-mind beleegyeztek, hogy védelmezik a fiút. Egyetlen növény maradt ki a sorból: Frigg elfeledkezett a fagyöngyről.

Ahogyan az lenni szokott Loki tudomást szerzett erről, s, mikor az istenek szórakozásképpen a tulajdonképpen sérthetetlen Baldr-ra dobtak célba dárdával, kihasználta az alkalmat, és Höd, a vak isten fegyverét fagyöngyből készültre cseréle. A dárda célbatalált és Baldr halálát okozta.

Bánatában Frigg zokogott, ám valaki csókot lehelt az arcára, könnyei pedig, ahogy a fagyöngyre hullottak apró, fehér bogyókká változtak. Ezt látván az istennő úgy döntött megbocsát a növénynek, és attól kezdve a növény ne árthasson senkinek, sokkal inkább segítse az embereket: aki alá áll kapjon lehetőséget a szeretetre, a megbocsátásra.

candle-lantern-celebration-christmas-699372.jpg

Téli esküvők terén díszítés szempontjából talán mondhatjuk, hogy két fő csapásirány van:

 1. az egyik az ünnepeket megelőző időszak,
 2. illetve az ezeket követő hónapok.

Természetesen itt nem arra kell gondolni,, hogy december elején kizárólag krampuszokkal lehet díszíteni a főasztalt, a felszolgálók pedig mikulás sapkában dolgoznak. A karácsony szeretetteljes hangulatából azonban csempészhettek át egy keveset az esküvőtökbe is!

A piros, a burgundi sötétzöld és -kék árnyalatok, vagy akár az (többek között) ezeket egyesítő tartán anyagok is, mind-mind finom utalások lehetnek, de mégsem viszik el teljesen a dekort. Ha ebben a színvilágban gondolkodtok, és akkor is, ha nem az üveg, arany, ezüst, réz kiegészítők szintén megidézik az ünnepek csillogását.

És ne feledkezzünk meg a gyertyákról sem! Bizony, kevés dolog van, ami családiasabb hangulatot képes teremteni, mint temérdek gyertya vígan táncikáló lángja (szem előtt tartva persze a biztonságot!).

Nincs esküvő székszoknya nélkül! Nos… de, van. Egy-egy szalag, vagy még inkább pl. borostyánt idéző girlandok, formás székekre tekerve nem csak a rusztikus hatást növelik -ami szintén az északi télies képet erősíti-, de még például a 2019-es növény trendek természetközeliségét is idézik.

De persze, ha valami modernebbre vágytok, egy jeges, teljesen hófehér esküvő, jégcsapokkal, hidegfényű világítással ugyanolyan különleges élményt nyújthat. Határ a csillagos jég! (elnézést a szóviccért...)

Praktikum

A legnagyobb nehézséget egy téli esküvő esetében a megfelelő helyszín megtalálása jelenti. Több olyan dolog is van, amire jobban kell figyelni, mint nyáron. Ilyen például a befogadóképesség. Télen sajnos nem lehet szabadtéri helyszínen ünnepelni, és a társaság is kevésbé oszlik szét a kinti és benti helyszín között. Télen egyébként nem árt a helyszín hőmérsékletével is játszani egy kicsit. Nem szabad túl magasra állítani a fűtést, hiszen a sok ember idővel úgyis beleheli, főleg tánc közben, illetve, ha használtok például gyertyákat, azok is adnak némi plusz hőt. De vacsora alatt, amikor mindenki a helyén ül, lehet egy kicsit mégis szerencsésebb a magasabb hőfok. Ennek szabályozásáról nem árt előre tájékozódni, egyezkedi a helyszínnel.

Szintén fontos a fogadótér, a ruhatár megoldása. Ilyenkor, még akik autóval érkeznek is, vélhetően viselnek majd kabátot, aminek semmi keresnivalója nincs a fogadáson. Ha pedig már van egy ruhatár, érdemes forró “welcome drink”-kel várni a vendégeket, hogy könnyebben akklimatizálódhassanak. A forrócsoki, forraltbor, mézeskalács pedig akár egész este menő lehet.

beautiful-cold-fog-310386.jpg

Amire pedig leginkább érdemes odafigyelni: a könnyű megközelíthetőség. A hideg hónapokban bármikor dönthet úgy az időjárás, hogy egyik pillanatról a másikra járhatatlanná tesz utakat, elzár területeket a forgalom elől. Pont emiatt szerencsés az egész eseményt egy helyszínre tervezni, vagy legalábbis a lehető legnagyobb mértékben minimalizálni a helyszínek közötti utazást. Érdemes lehet ilyenkor a vendégsereg összetételét is érdemes végigpörgetni, számítunk-e idősek, kisgyermekek részvételére, megoldható-e mindenki szállítása, stb.

A praktikus és kreatív, téli köszönő ajándékokra is vannak tippjeink, például a házi készítésű lekvár! Kedves, mutatós, finom és tökéletesen illik a télhez. Ha pedig ennél praktikusabban gondolkoztok, meglephetitek vendégeiteket akár takarókkal is. Biztosan lesz olyan, aki kiszalad olykor elszívni egy szál cigarettát. Ahelyett, hogy a ruhatárban a kabátját vadászná folyton, csak magára teríti vadi új takaróját, és kész is. Aki egy kis pihenésre vágyik két tánc között, ő is betakarózhat, ha hűvösnek érezné az időt.

Fotó

Talán nem meglepő, hogy ez a kérdés egy külön szekció lett.

Egy esküvőből, akármilyen is, kézzelfogható emléket csupán a képek és a videó adnak. Az összes többi "csak" bennünk marad meg.

Egy téli jegyesfotózás havas tájon, hófödte dombok és bokrok között igazán különleges tud lenni, de sajnos ehhez nagyon jól kell kalkulálni az időponttal. Az is elképzelhető, hogy egész télen egyetlen havas nap lesz, és bizony semmi garancia nincsen rá, hogy Ti aznap tudtok fotózni menni.

A fotósotok biztosan fog tudni alternatívákat ajánlani: beltéri fotózás, vagy egy nagyobb lélegzetvételű kirándulás valamelyik magasabb hegyre -akár külföldre is. Érdekes lehet megpróbálni a fotózást egy igazán hideg napra időzíteni: a dér lepte természet talán még a havas tájnál is mutatósabb! Persze ez még nagyobb munka mindannyiótok részéről, Nektek kell eldöntenetek, vállaljátok-e.

Köszönjük, hogy ezúttal is velünk tartottatok! Ha van kedvetek, írjátok meg nekünk, Ti mit gondoltok a téli esküvőkről! Addigis találtok egy kis inspirációt téli esküvőkről szóló Pinterest táblánkon is. 

Télanyó,

avagy a határozott nő a sikeres férfi mögött...

December 5-e és 6-a Magyarországon egyértelműen a Miklósok és a Mikulás körül forog. Ezen a napon a Nagyszakállú a jó gyerekeket ajándékokkal, míg a rosszaságokat virgáccsal jutalmazza az elmúlt évi viselkedésükért.

Ilyenkortájt rengeteg szó esik a Télapóról, a munkásságáról, a történetéről, a szarvasairól, de még a krampuszairól is. Mi éppen ezért döntöttünk úgy, hogy egy kicsit “csajos” szempontból is utánanézünk ennek a hagyománynak, és miközben Télanyó történetét kutattuk, egészen új képet kaptunk a Mikulás ünnepről. Szóljon ez az írás tehát a Mikulásról és a nőről, aki az árnyékában bujkál!

santa_csok.jpg

Télanyó, mint olyan, a magyar folklórban, néphagyományban egyáltalán nem létezik. A Mikulás személye -tulajdonképpen kicsit sem meglepő módon- a keresztény Szent Miklós legendája összemosva, a pogány hitvilág téli ajándékozáshoz köthető lényeivel, vélhetően legfőképpen Odinnal.

A pogány népek körében elterjedt volt egy jóságos, mégis rémisztő lény alakja, aki a téli napforduló környékén “hirdetett ítéletet” jók és rosszak felett: ajándékot adott a jóságos embereknek, míg a gonoszokat kegyetlenül megbüntette.

A germán területekről származó Odint volt a legkönnyebb összemosni Szent Miklós történetével:

 • Gyakran emlegették “Hosszú Szakállúként”
 • 8 lábú lova, Sleipnir hátán hihetetlen távolságokat tudott átszelni
 • A legendák szerint a gyerekek répát és szalmát tettek cipőikbe a házuk ablakába Sleipnir számára...
 • ... amiért Odin hálából apró ajándékokat rejtett a lábbelikbe

Magyarországon az így kialakult Mikulás karakter terjedt el, és alakult folyamatosan a hosszú, hosszú évek során. Feleséget azonban továbbra sem kapott. Télanyó karaktere teljes mértékig nyugati vívmány és az Északi-sarkon élő Santa Claus párjaként “létezik” csupán.

Az első nő, akit már Télanyónak tekinthetünk egy keresztény hittérítő írásában bukkant fel, 1849-ben (J.W. Moore írása: A Christmas Legend).

A történet szerint egy idős úr és felesége, mindkettejük hátán hatalmas batyuval, megfáradt utazókként szállást kértek egy családtól, karácsony előestéjén. Másnap reggel a házban élő összes gyermeket bőséges ajándékhalom várta…
Az idős pár azonban nem a Télapó és a Télanyó voltak, hanem a szállásadó régen elszökött lánya és annak férje, álruhában.

A ‘Mrs. Santa Claus’ nevet elsőként 1851-ben írták le egy irodalmi magazinban. Az idő mulásával pedig Télanyó mind több és több epizód szerepben bukkant fel.

Első komolyabbnak mondható megjelenése egy 1878-ban megjelent gyermekkönyvben történt, ahol egy kislány meséli el, ő hogyan képzeli el a Mikulás dolgozószobáját:

A Nagyszakállú egy óriási távcsövön át nézelődik, egy jókora tölcséren át pedig hallgatózik, miközben az íróasztal mögött egy idős nő ül, előtte egy vaskos könyv hever, kinyitva. Ebben jegyzi fel a Mikulás “ítéletét” az egyes gyermekekről.

 

A következő „lépcsőfok” egy életviteli magazinban megjelent cikk volt, ahol egy álomban jelent meg a hölgy, és külseje pontos leírást is kapott.
Ki nem találjátok: ragyogó piros utazóutazóruhát viselt, méretes csuklyával, melyet hátul egy zöld szalagra varrt gomb díszített. A csuklya alól kilátszott fehér, csipke sapkája. Kopott, kockás köppenye a földet seperte, kinyújtott karja szinte elveszett a ruha redői között. Arckifejezéséről, bár ideges volt, mégis jóindulat sugárzott.

A következő említésre méltó megjelenése 1889-ben, Katharine Lee Bates versében történt.

A versben Télanyó ráveszi férjét, hogy magával vigye karácsony esti utazására, cserébe a rengeteg munkáért, amit a bonbonokkal roskadásig díszített karácsonyfákkal, a hálaadási pulykákkal, és a “szivárványos csirkéikkel” (amik húsvéti tojást tojtak!) végzett.

Télapó vonakodva viszi magával feleségét, akinek feladata is akad: míg Télapó teszi a dolgát, és a kémenyeken lecsúszva ajándékokat oszt, Télanyó kiköti a rénszarvasokat. Aztán az asszony ráveszi férjét, hogy ő is megajándékozhasson egy családot. Télapó morogva átengedi a stafétát feleségének, így az meglátogat egy szegény családot…

Dolguk végeztével hazatérnek északi-sarki otthonukba, és Télanyó hihetetlenül boldog, amiért karácsony éjjel az ő dédelgetett kis vágya is valóra vált.

Valamikor az 1960-as évektől kezdett Télanyó valamelyest komolyabb szerepeket kapni, sőt egyes művekben már a főszerepet is elnyerte (például az 1996-os Télanyóban, Angela Lansburry-vel). Ahogyan megjelenése, karaktere sem sokat változott az idők során:

okos, csendes és nyugodt, tökéletes ellenpontja Télapó mozgalmas, sokszínű személyiségének.

Ha pedig elszakadunk egy kicsit az amerikai kontinensen született Télanyótól, és visszatérünk az európai, pogány mitológiákhoz, egy egészen másik kép bontakozik ki előttünk. Ennek a történetnek a főszereplője pedig nem más, mint az eszes, idős hölgy, akit szerintem senkinek sem kell bemutatnunk: Holle anyó!

Na és hogyan kerül ő egy lapra Mikulással és Télanyóval?

holle.jpg

Holle anyó nem más, mint egy, a pogány világ téli időszakban ajándékot osztó lényei közül!

A másvilági hölgy a “tizenkét éj” idején eljön az emberek közé, hogy utána járjon, ki volt szorgalmas, és ki volt lusta az elmúlt esztendőben. Olykor védtelen öregasszonyként jelenik meg, és az emberek lelkét teszi próbára: segítséget kér tőlük. Aki megszánja őt, azt megjutalmazza, aki viszont fukarságból elutasítja, megbünteti.

Ám Holle Anyó nem csak ajándékoz és büntet, ennél sokkal többet tesz! Egy másik oldala, amit a Grimm testvérek tártak a világ elé, hogy az ő felrázott dunyhájának köszönhetjük a téli hóesést. Arról viszont már nem szól a mese, hogy tavasszal a természetet is Holle anyó ébreszti fel.

Sokfelé úgy tartották a fonás, és szövés mesterségét is ő tanította az embereknek. Egyes mondák szerint ő hozza a gyermekeket, és viszi magával a kereszteltelenül elhunyt gyerekek lelkét is. Őt tartották a földben rejlő kincsek úrnőjének, valamint a takácsok és fonónők védelmezőjének is (itt már akár el is kezdhetnénk párhuzamot húzhatni mondjuk a görög mitológia párkáival).

Neve már több, mint 1000 éve létezik, és kutatók szerint Holle anyó nem csupán egy szellem, sokkal inkább egy ősrégi, földistenség, akit a germán területeken ezen a néven ismertek. Egy másik kutató szerint azonban neve Frigg istennő egyik jelzőjéből alakult ki („die Huldvolle”, magyarul: kegyes, jóságos), mivel a kereszténység elterjedésével, már nem volt szerencsés az istennőt saját nevén hívni.

Ha pedig nem vagytok jártassak a germán mitológiában, eláruljuk, miért is olyan izgalmas ez a teória: Frigg, a házasság istennője és Odin felesége volt!

Ha összesíteni szeretnénk a dolgokat, akkor Mikulás és Télanyó tulajdonképpen ugyanannak a szellemnek két különböző megtestesítői, akik egyes hitvilágokban tulajdonképpen házasok is voltak.

Köszönjük, hogy ezúttal is velünk tartottatok! Ha bármi észrevételetek lenne a leírtakkal kapcsolatban, ne tartsátok magatokban, osszátok meg velünk gondolataitokat kommentben, e-mailben vagy akár a Facebook-on!

Pörkölttorta

avagy, a boldogságot hozó grillázstorta!

Ugye elsőre Titeket is megakasztott a cím? Mi is pontosan ezt a zavarodottságot éreztük, mikor először találkoztunk a pörkölttorta kifejezéssel. Eléggé bután nézhettünk, mert szinte kérdés nélkül megkaptuk a magyarázatot is: grillázstorta!

Mi az a grillázs?

A grillázs egy ropogós édesség, aminek fő összetevői égetett cukor, egy kis vaj, és ízlés szerint dió, mogyoró, de vannak ázsiai orzságok, ahol többek között pisztáciával is készítik.
Meglepően hosszú múltra tekint vissza: életútja valamikor a X. századi Franciaországból indult, és, az igazi érdekesség: gyógyszerként kezdte!

Anekdota: nagyszüleink valamikor égetett cukor teát itattak szülienkkel, mikor betegek voltak.

grillazs.jpg

Évszázadok teltek el, míg a grillázs élvezeti cikké avanzsált, és hihetetlen népszerűvé. Feljegyzések szólnak róla, hogy már Hunyadi Mátyás mennyegzőjén is szerepelt a fogások közt a grillázstorta.

Az alap tulajdonképpen azóta sem változott, csupán az elkészítési eljárás fejlődött, és egyedi díszítési technikák alakultak ki.

Grillázsból készült tortát tulajdonképpen bármilyen alkalomra nyugodt szívvel ajándékozhatunk, az egyetlen “megkötés”, hogy alkalomhoz illő formája legyen. Esküvőre például gerlepárt, vagy akár lovaskocsit szokás készíteni, míg keresztelőre például bölcsőt.

A grillázstorta készítése és ajándékozása hazánkban már több, mint száz éves hagyomány. Esküvői édességből vált tulajdonképpen bármilyen családi ünnepség egyik különlegességévé.

Hogyan kell elfogyasztani?

Aki az ajándékot kapta, egy kalapácsot is kap mellé, amivel fel kell törnie a tortát minél apróbb darabokra. Minél jobban sikerül ugyanis összezúzni a grillázst, annál nagyobb szerencse vár az illető(k)re.

Ez egy roppant mókás hagyomány, igazi színfolt, és még finom is! Sajnos azonban, ahogy egyre változik a világ, ez a hagyomány is egyre inkább tűnik el, egyre kevesebben ismerik, de szerencsére a mai fiatalok között is akadnak még olyanok, akik ragaszkodnak hozzá, így remélhetőleg a közeljövőben nem kell búcsút intenünk ezeknek a csodálatos remekműveknek. Készítettünk ízelítőül egy pinterest táblát, kizárólag magyar készítésű grillázstortákból, nézzetek szét közöttük, hátha ti is kedvet kaptok egy ilyen tortához!

Nektek lenne szívetek elpusztítani egy ilyen csodálatos tortát? Szeretitek egyáltalán a grillázst? Találkoztatok már ezzel a szokással? Vagy másként ismeritek? Ne tartsátok magatokban, minden apróságra kíváncsiak vagyunk, osszátok meg velünk!

Tanuljunk nyelveket!

avagy, a virágok, és ami mögöttük van

A virágok már hosszú-hosszú ideje elengedhetetlen kellékei egy esküvőnek. Nélkülük már nem is lenne teljes az összhatás, így nagyon is számít, milyen virágokkal vesszük körül magunkat ezen a csodálatos napon! Ha pedig tényleg a tökéleteshez legközelebbi üzenetet szeretnénk közvetíteni vendégeink felé a virágok által, nem csak az aktuális trendekre, a helyszín sajátosságaira, a szezonnövényekre, és az ízlésünkre érdemes odafigyelni, de ha a virágok saját jelentését, üzenetét is jól választjuk meg, tényleg nem nyúlhatunk mellé!

Néhány szóban a virágnyelvről

Ugye nem ér meglepetésként, ha azt mondjuk, hogy már az ókori mitológiákban, sőt magában a Bibliában is előfordult, hogy egyes virágok (növények) valamiféle titkos jelentéssel bírtak. Mind ismerünk legalább egy népdalt, amiben a virágok valami teljesen másra utalnak. És a sor itt még korántsem ért véget.

A virágnyelvvel kapcsolatos első dokumentumok a 17. századból származnak. A törökök roppant frappáns megoldást találtak a kódolt üzenetek közvetítésére: a virágok jelrendszerét. Kémek, magasrangú vezetők mind használták ezt a roppant kifinomult nyelvet, hiszen minden apró részlet külön jelentéssel bírt.

A 18. századra már sokkal szélesebb körben elterjedté vált ez a nyelv, és az akkori szerelmi afférok leghathatósabb kódolásává vált.

1818-ban pedig napvilágot látott az első virágnyelv szótár. Több száz virág jelentését tartalmazta, és a ‘Le Languages des Fleurs’ címet kapta. A század második felében a virágnyelv utat talált magának Angliából mind több és több országba.

Magyarországon 1852-ben jelent meg az első virágnyelv szótár, Kassay Adolf gondozásában. Természetesen nem ez volt az utolsó ilyen könyvecske: évekkel később már olyan kötetet is megjelent, amely nem csak a virágok jelnyelvével, de például a drágaköveken alapuló kommunikációra is kitért.

És, hogy melyek a legnépszerűbb virágok az esküvőkön?
Biztosan nem fogunk nektek meglepetést okozni az alábbi listával, hiszen rengeteg örökzöld növény van közöttük. Lássuk!

Rózsa

A legklasszikusabb klasszikus.

A rózsa a legtöbbekben a szerelem virágaként jelenik meg, de temérdek különböző jelentés társul hozzá, függően a színétől, a fajtájától, és a helyzettől, amiben átadjuk, vagy kapjuk.

A vörös rózsa valóban a szerelmet jelképezi, ha pedig nincsenek tövisei, akkor arra utal, hogy ez bizony szerelem első látásra. A rózsaszínű szirmok a tökéletes boldogság jelei, a sárga rózsa viszont a féltékenység megfelelője. A fehér virág a tisztaságot szimbolizálja, ám megszárítva már a halál kívánságát jelenti.

A rózsa esküvőn boldog szerelmet hirdet, a vörös és fehér rózsa egy csokorba kötve az egységet szimbolizálja!

v_rozsa.jpg

Kála

Egy hihetetlenül elegáns és nőies virág.

Tudtátok, hogy ennek a növénynek saját története van a görög mitológiában? Méghozzá, igen messziről ugyan, de Herkules történetéhez köthető!

Zeusz felvitte az Olümposzra csecsemő félsiten fiát, és Héra mellkasára helyezte, míg az aludt, hogy így etesse a gyermeket. Mikor Héra felébredt, és ellökte magától Herkulest néhány csepp anyatej aláhullott az égből, így született meg a Tejút, azokból a cseppekból, amik a földre zuhantak, gyönyörű liliomok születtek.

A szerelem istennője, miután meglátta ezeket a virágokat féltékennyé vált szépségükre, ezért megátkozta őket: ettől kezdve a virágok közepén óriási sárga bibék nőttek.

Ó, azt említettük már, hogy a görög calla szó szépséget jelent? És ezzel azt is elárultuk, mit is szimbolizál elsődlegesen.

Ám a kálának több színváltozata is létezik, amik mind árnyalják a jelentését:

 • Fehér kála: tisztaság és ártatlanság
 • Rózsaszín: megbecsülés
 • Lila: báj és szenvedély
 • Sárga: hála

v_kala.jpg

Liliom

A bódító karriert befutó virág.

Ez a növény már nagyon korán hihetetlen népszerűségre tett szert, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy az egyetlen virág, amit Krisztus a nevén nevez az Újszövetségben.

Éppen emiatt a tisztaság és az ártatlanság szimbólumának tartják, de természetesen ebben az esetben sem ennyire egyszerű a történet. A fenti jelentések ugyanis a fehér liliomra vonatkoznak, a sárga liliom például hamisságot takar, míg a narancssárga a gyűlöletet jelöli.

Na és azt hallottátok, hogy a liliom a 30. házassági évforduló virága?

v_liliom.jpg

Dália

Nagy eséllyel a jövő év sztárja lesz!

Az egyik leglátványosabb virág a dália, változatos formákban és színekben lelhető fel, és tökéletesen szimmetrikus virágával szemet gyönyörködtető látványt nyújt!

A dáliához elsődlegesen az eleganciát és a magasztosságot párosítják, azonban van még egy jelentése, ami miatt sokan nem szívesen kötnék esküvői csokorba, ez pedig a változékony érzelmek kifezése. Ha nagyon szigorúak szeretnénk lenni, egy esküvői csokorban ez jelentheti akár a menyasszony érzéseinek megváltozását is.

Azonban, elképzelhető, hogy ez csak hazánkban van így? Ugyanis a virágnyelvben is léteznek “tájszólások”. Kutatásaink során külföldi oldalakon meglepve tapasztaltuk, hogy nem szimplán a változékony érzelmek virágának tartják, hanem a pozitív változás kifejezőjének. Ebben az olvasatban a dália bátorít, hogy a nehézségek ellenére igenis haladni kell előre és változtatni, elfogadni, sőt tenni a pozitív változásokért az életünkben.
Ha pedig megnézzük a többi jelentését is, például az egyediséget, vagy a belső erő megtalálását, az őszinteséget… szerintünk így már sokkal, de sokkal érthetőbb népszerűsége, és nagyon is megérdemli, hogy 2019 róla szóljon! (Nomeg, egy újabb egész estés posztot is szentelhetnénk neki, hiszen az sem mindegy, milyen színű dália kerül abba a bizonyos csokorba…)

v_dalia.jpg

Orchidea

A kifinomultság szimbóluma.

Az orchidea is azon univerzális virágok közé tartozik, ami ezer és egy jelentéssel bír. A szerelemtől kezdve, a kifinomultságon át, a vágyon keresztül a műveltség tiszteletéig rengeteg dolog köthető hozzá.

És talán nem meglepő, de ez a növény is évfordulós virág, méghozzá a 28. házassági évfordulón illik megajándékozni vele szerelmünket.

És, hogy itt se maradjon el az érdekesség: az aztékok gyakran kevertek vaníliát csokoládéval, hogy ezáltal egy erőt adó elixírt készítsenek. És, hogy jön ide a vanília? Nos, ez is egy orchideaféle. Sajnos azonban túlságosan is drága, és ritka ahhoz, hogy a csokrunkat díszíthessük vele, pedig milyen finom illat lengene körbe egész nap…

Az Orchidea egyébként azért is jó választás, mert egész évben könnyen elérhető.

v_orchidea.jpg

Hortenzia

A kiskedvenc.

Mint már említettük, igyekeztünk szélesebb körből tájékozódni a virágok jelentésével kapcsolatban, és a hortenzia talán a legmegosztóbb virág az eddig tárgyaltak közül.

A legnépszerűbb jelentése, a megértés, két ember kölcsönös megértése, és a hála, az őszinte érzelmek kifejezése. Ez így eléggé illik egy esküvőre igaz? Node, van ám ennek a kis tüneménynek egy sötét oldala is. Ugyanis jelenthet visszautasítást is, ridegséget. Ez utóbbi a kék színű virághoz köthető, míg a fehér hortenzia a tisztaságot, dicsőséget, bőséget jelöl. A rózsaszínhez a szivélyes érzelmeket, szerelmet, házasságat társítják, a fent említett megértést pedig a lila hortenzia szimbolizálja.

És ne feledjétek a 4. házassági évfordulón ezzel a virággal megajándékozni a párotokat!

v_hortenzia.jpg

Reméljük legalább annyira élveztétek ezt a kis kalandozást a virágok történetében, mint mi! Ha tetszett a poszt, írjátok meg nekünk kommentben, a ti csokrotok milyen virágokból készül majd, vagy éppen készült. Illetve, hogy szívesen olvasnátok-e még több virágról! (Hihi, a tavasz kedves kis virágjairól például még nem is esett szó, pedig legalább annyira közkedveltek, mint a fentiek!)

Ha szeretnétek még virágokkal kapcsolatos témákban tájékozódni, olvassátok el korábbi cikkeinket is:

Virágot a virágnak, avagy milyen csokrok léteznek

2019 várható esküvői virág trendjei

Ó, te szépséges virágszál...

avagy 2019 esküvői virág trendjei

Az utóbbi években a vintage stílusra jellemző lágy, paszteles színvilág dominált főleg. Emellett a legutóbbi trendek szerint akkor volt igazán stílusos egy csokor, ha szinte már csak zöldből állt, és nem a virágok domináltak benne. Nos, ennek jövőre vége...

Jósolják legalábbis a szakértők.

Ahogyan már egy korábbi posztunkban bemutattuk, a 2019-es esküvői trend színei a merészebb árnyalatok lesznek. A virágok terén sem lesz ez másként. Viszont az év színét egyelőre még homály fedi, ezt decemberben fogjuk megtudni.

És, hogy általánosságban mi fogja jellemezni a jövő év virágait?

 • Sokszínűség: mind textúra szempontjából, mind a színek, és árnyalatok terén.
 • Kevésbé lesz trendi a habos-habos, túldíszítettség
 • Előtérbe kerül az elegancia
 • Ragyogó színek 

Sokszínűség

Jövőre az igazán trendi virágdíszítés és a csokrok is karakteres színekből építkeznek majd, a vörös, narancs, és a drágakő színek (smaragdzöld, zafírkék, rubinvörös, stb.) lesznek a dominánsak. Az igazi feladat ezek között megtalálni az igazán összeillőeket lesz.

pava.jpg
Továbbra is hódít majd, a sok-sok zöldet felvonultató csokor, ám 2019-ben nem csak vegyes színű virágokat tűznek majd közéjük, de nagyobb méretűeket is, mint például a flamingóvirág, az orchideák, vagy a protea. A változatos színek, és formák izgalmas kombinációt alkotnak együtt.

Romantikusan rusztikus irányzat

Az esküvői trend elindul a minimálabb, kicsit indusztriál irányzat felé, a „nyers” alapot buja zöldekkel, és tradícionálisabb virágokkal ellensúlyozzák majd. A jól megkomponált zöld díszítés sokkal természetközelibbé varázsolja bármilyen helyszín hangulatát.
A korábbi üveg alapú kiegészítők helyét átveszik az áttetsző és tömörebb anyagok. Gondoltátok volna, hogy valaha a betonszerű váza lesz a trendi?
A menyasszonyi csokor továbbra is a visszafogottabb színektől egészen a vadabb színekig terjed majd. Van, ami sosem változik igazán: a hófehér egy csipetnyi égővörössel megbolondítva, a buja zöld levelek ölelésében a „szabadjára engedett” virágágyás érzetét adja.

csokor_1.jpg

A semleges árnyalatok, a drágakő színekkel kombinálva igazán elegáns, kifinomult hatást keltenek.

...és tulajdonképpen ez lesz az év legfontosabb trendje!
A díszítésben a szelídebb és vadabb árnyalatok együtt, csak tovább erősítik a buja zöldek romantikus hatását.

Hangsúlyos elemek

A virágok által díszített boldogságkapu talán sosem megy ki a divatból, de hamarosan komoly kihívói akadnak: a lelógó virágkompozíciók. Már annyira megszoktuk, hogy a virágok az asztalok közepén foglalnak helyet, szinte unalmassá is vált. A plafonról függő virág díszítés izgalmas, újszerű, és legfőképpen sokat hozzá ad a természetközeliséghez.
Ha ügyesek vagytok (ti, vagy a dekorosotok), ilyen függő virágokból akár tökéletes fotó háttér is lehet vendégeitek számára, így a már méltán népszerű virágfalnak is hatásos konkurenciája lehet, valamint helykihasználás szempontjából sem elhanyagolható: kevesebb teret igényel, mint egy felépített fotósarok.

Összhang

A fentebb felvázolt, különleges virágos környezetben remekül tudnak érvényesülni a hímzéssel, rárakással díszített menyasszonyi ruhák. Egy kóbor virágszál a virágoskertben...
Ezzel szemben viszont a virágkoszorú már túlkapás lehet, de egy kicsi, hajba tűzött virágos-fésű, egy karkötő, vagy bokalánc igen ízléses kiegészítő lehet.

ruci.jpg

A ti ízlésetekhez mennyire állnak közel ezek az elképzelések? Természetesen semmi sincsen kőbe vésve, és semmi sem kötelező, azért mi egyik-másik elképzelésben igencsak látunk fantáziát!

Írjátok meg, mit gondoltok erről!

Ha már eldöntöttétek, milyen színű csokrot szeretnétek, milyen virágból, akkor alábbi cikkünkben találtok egy kis segédletet ahhoz is, milyen formák közül választhattok!

Virágot a virágnak, avagy milyen csokrok léteznek?

Tanulj meg virágnyelven!

Valete!

avagy pár szó a szalagtűzésről...

Ugyan fő profilunk az esküvő témaköre, de itt az ősz, és hamarosan megkezdődik a szalagavatók időszaka, így gondoltuk most egy picit erről mesélnénk nektek. Végülis az ilyenkor szokásos keringőt a végzős lányok menyasszonyi ruhában járják!

szalagavato.jpg

A szalagavatók története kishazánkban egészen az 1800-as évek első feléig nyúlik vissza, Selmecbányára. Itt rendezték ugyanis az első bált a végzősök számára. A diákok utolsó tanévük második félévétől hordhatták a kiérdemelt szalagot, mely egyfelől az iskolához tartozásukat jelképezte, másfelől pedig pont az iskolától való elválásuknak is ez volt a szimbóluma.

Az ünnepi menetet a legidősebb diák vezette, aki egy botra tűzött tölgycsokrot vitt magával, míg az őt követő társainak a kalapjára volt egy-egy tölgyfalevél tűzve.

A tölgyfalevél a növények nyelvén bátorságot jelent.

Mielőtt elindult a menet az iskolából, feltűzték a szalagot is, ami akkor még zöld színű selyemből készült, s bár többféle volt általában az évszám és/vagy a tanuló monogramja is szerepelt rajta. A végzősöket alsóbb éves társaik fáklyásmenettel kísérték az iskola kapujához, ahol egy jelképes fenéken billentéssel útjukra indították őket a nagyvilágba, azaz a vigadóba, ahol az ünnepséget lezáró bált tartották.

Az első szalagavatókat még egyébként valétálásnak nevezték, egy latin kifejezés után: “Valete!” - ezzel köszöntek el a végzősök az ifjabbaktól. Jelentése pedig: “Éljetek boldogul!”

Természetesen külföldön is léteznek a szalagavatóhoz hasonlatos események a diákok számára, amik nagyrészt szintén az 1800-as években indultak útjukra. Talán nem meglepetés, hogy a legtöbb ilyen bálnak akkoriban még egyik fő szempontja volt, hogy a fiatalok megmutathassák magukat, és a jártasságukat a társasági etikettben, azaz, csúnyán szólva, hogy fényezzék magukat és családjukat a többi fontos család előtt… Szerencsére ma már ilyen felhangja nincs a szalagavatónak, tényleg csupán a búcsúzásról, és a szórakoztatásról szól. Hiszen ezt a célt szolgálják a bolondos táncok, és az est második fénypontja, a keringő is.

Ti mit gondoltok arról, hogy a szalagavatós keringőhöz menyasszonyi ruhát vesznek fel a tinilányok? Hallottunk olyat lányoktól, hogy az egész szalagavatóban csupán a fehér ruha érdekli őket, mert ki tudja lesz-e lehetősége még egyszer ilyen ruhát viselni, és különben is, hercegnők, blablabla... szép ruha, blablabla...

Ha van érdekes, tanulságos, netán csak szórakoztató történetetek a szalagavatótokkal kapcsolatban, ne habozzatok megosztani velünk őket!

Házastársak

A törvény előtt

torveny.jpg

Hétköznapi emberként jogi szövegeket olvasni és értelmezni roppant fárasztó és unalmas elfoglaltság. Nem csoda, ha pihenésképpen nem a büntető törvénykönyvet vesszük elő, bár lehet, hogy hatékonyabban segítene az elalvásban, mint egy altató, és még egészségesebb is.

Viszont egy kis érdekesség gyanánt hoztunk Nektek pár sort a polgári törvénykönyvből, méghozzá a házastársak kötelezettségeiről egymás felé. Tulajdonképpen semmi olyat nem fogalmaz meg, ami nem lenne teljesen magától értetődő, mégsem gondoltunk még rá, hogy ez bizony törvénybe van foglalva!

Családjog

Első rész

Alapelvek

[...]

4:3. § [A házastársak egyenjogúságának elve]

A házastársak a házasélet és a család ügyeiben egyenjogúak; jogaik és kötelezettségeik egyenlők.

[...]

Második rész

A házasság

[...]

IV. CÍM

A HÁZASTÁRSAK SZEMÉLYI VISZONYAI

III. Fejezet

Általános rendelkezések
4:24. § [Együttműködési és támogatási kötelezettség]

(1) A házastársak hűséggel tartoznak egymásnak; kötelesek közös céljaik érdekében együttműködni és egymást támogatni.
(2) A támogatási kötelezettség törvényben meghatározott esetben a házasság felbontását követően is fennáll.

4:25. § [Közös és önálló döntési jog]

A házastársak a házasélet és a család ügyeiben közösen, a személyüket érintő ügyekben önállóan, de a család érdekére figyelemmel döntenek. Döntéseik során figyelembe kell venniük gyermekük és egymás érdekeit is.

4:26. § [A lakóhely megválasztása]

A házastársak a lakóhelyüket egymással egyetértésben választják meg.

A fenti sorok csupán egy egészen kisrésze a polgári törvénykönyvnek. Ezeken kívül családjog témában kitér a házasságkötésre és megszüntetésre, vagyonmegosztásra, gyermekek védelmére, és még sok-sok apró finomságra, amikkel most nem bódítanánk Benneteket a továbbiakban (hacsak nem tartotok rá igényt természetesen!), de ha rákerestek, a polgári törvénykönyv teljes idevonatkozó részét végig olvashatjátok online is.

Ha tetszett ez a kis szösszenet, további érdekességekért kövessetek bennünket Facebookon, vagy instagramon, esetleg Pinteresten, de e-mailt is írhattok nekünk, ha szeretnétek velünk megosztani gondolataitokat!

Esküvői Horror Sztorik

5. rész

És ím, *dobpergés* elérkezett ez a nap is! Itt az ideje, hogy egy picit beszéljünk a menyasszonyok sötét oldaláról, azaz a Menyaszörnyekről!

ehsz_5.jpg

Munkásságunk javarészt az esküvőre készülő menyasszonyok bátorításáról szól, mert hiszünk benne, hogy mindenkinek van egyénisége, és mindenkinek joga van ezt az egyéniséget felvállalni... egészséges keretek között természetesen. Nyílván a társas együttélésnek vannak bizonyos szabályai, amiket illdomos betartani, és itt most nem az olyan megszokásokból adódó elvárásokra gondolunk, mint például:

Csakis és kizárólag hófehér ruhában mehetsz férjhez! Ha nem #FFFFFF a ruhád színének hexadecimális kódja, már nem is vagy igazi menyasszony!

Ó, hogy a vajkrémes, 50%-os cukortartalmú tortát is szénhidrát csökkentettre és gluténmentesre akarod készíttetni?  Dehát a gluténérzékenyésg csak humbug, az unokaöcséd cukorbeteg barátnője meg majd nem eszik belőle, lesz ott más sütemény is. De csak miatta ilyen hülyeségekkel foglalkozni...

De a Rózsika nénit is meg kell hívni! Mi is ott voltunk az ő esküvőjén! És nem emlékszel? 5 évesen te is ott voltál az ő lányának az esküvőjén... Nem számít, hogy 20 éve nem láttátok egymást! Őt már csak az illem miatt is muszáj meghívni!

és a többi, ehhez hasonló mélységekkel rendelkező ősi bölcsességekre gondolunk. Számunkra sokkal inkább az olyan apró finomságok a tiszteletben tartandó illemszabályok, amik a vendégeket nem hozzák kényelmetlen helyzetbe (pl. augusztusban a tűző napon sorfalat állni, néhány szép képért). Vagy fordítunk némi figyelmet a fogyatékossággal, állandó odafigyelést igénylő kondícióval élő szeretteink igényeire is. Ezek mind olyan dolgok, amiket igenis szem előtt kell tartanunk, és törekednünk kell rá, hogy elképzeléseinket ezen irányelveket alapul véve tudjuk megvalósítani. 

Előfordul, hogy a vágyaink és vendégeink különlegesebb igényei semmiképpen sem összeegyeztethetőek. Ilyen helyzetben kell mérlegelnünk, és alapos gondolkodás után valóban fontossági sorrendet felállítanunk. Talán ez az egyik olyan pont, amikor a legfontosabb a kompromisszumkészség és a kommunikáció.

Sajnos vannak a világban olyan menyasszonyok, akik ezekről a dolgokról elfeledkeznek. Összeroppannak szerepük súlya alatt, kifordulnak önmagukból, és átcsapnak... szörnyetegbe.

A menyaszörny egy sajnálatos módon létező állatfaj, és ha az ember beleássa magát az internet bugyraiba, igen komoly, már-már hihetetlen történetekbe szaladhat bele. Elhoztunk nektek néhányat a kedvenceinkből:

 • Egyszer egy menyasszony felpofozta, majd faképnél hagyta vőlegényét az oltárnál, mert a férfi piros nyakkendőt viselt, és nem azt a babarózsaszín, virágost, amit összes férfinek kellett volna viselnie a nő szerint, hogy "tökéletesen passzoljanak az ő rózsaszín hercegnő esküvőjéhez”. Az eset után csupán arra vette a fáradtságot, hogy sms-ben közölje a vőlegényével: tönkre tette az Ő Nagy Napját!
  Megjegyzés: csak a menyasszony unokaöccse viselte az előírt nyakkendőt… 1 éves volt akkor.
 • Amikor a menyasszony és koszorúslányai válogattak a ruhák között, az egyik régi barátnő elmondta, milyen méretre van szüksége, ám az éppen kiválasztott öltözékből nem is készítettek számára megfelelő méretet. A menyasszony erre csupán annyit tudott reagálni: “Tessék, egy kis ösztönzés, hogy lefogyj egy kicsit!”
 • Egy menyasszony teljes kiboruláson ment át, mikor megtudta, hogy az egyik barátnőjét szintén eljegyezték, és ugyanabban az évben szeretnék megtartani az esküvőjüket, mint amikor az övé is lesz. Hát, hogyan képzelik, hogy belerondítanak az ő “Nagy Évébe”? Mert bizony az egész évnek róla kell szólnia, a másik pár pedig csakis azért akarja akkor tartani a sajátjukat, hogy ellopják előle a rivaldafényt! Az már csak hab volt a tortán, hogy a két esküvő között bő fél év is eltelt…
 • Létezik a világon olyan menyasszony, vagyis ma már feleség is, aki perrel fenyegette nem csak az esküvőszervezőjét, de az eseménynek otthont adó éttermet is, mert a Nagy Napon zuhogott az eső. A fenyegetőzést némi közösségi média-beli lejárató hadjárattal* fejelte meg, amit végül sikerült rövidrezárnia a szolgáltatóknak, miután felhívták a nő figyelmét rá, hogy amit ő művel azt hírnévrontásnak hívják, és ezt viszont már valóban bünteti a bíróság.

De, hogy ne legyünk ennyire egyoldalúak, az esküvőszervezés egyes vőlegényekből is ki tudja hozni a legrosszabbat:

Egy ruhakölcsönzőben a foglalás részleteiről ugyanúgy zajlott a párral a megbeszélés, mint máskor. A menyasszony roppant lelkes volt, a vőlegény pedig a “nekem mindegy” állásponttal viszonyult az egészhez.

Szépen haladt a dolog, egészen addig, míg a pár össze nem veszett a mellény stílusának kiválasztásán. A vőlegény egyszer csak felugrott és közölte a menyasszonyával: “Ha még pár színben sem tudunk megegyezni, lehet össze sem kellene házasodnunk!” Ezután kisétált az üzletből, és elhajtott.

A menyasszony ott maradt egyedül, sírva, a személyzet pedig értetlenül állt a szituáció eltőtt. A hölgy azt mondta, felhív valakit, aki eljön érte, majd szipogva ő is távozott az üzletből.

Voltatok már elszenvedői egy menyaszörny ámokfutásának, netán a vőlegény elborulásának? Ha van tanulságos/megbotránkoztató/nevetséges történetetek, osszátok meg velünk, és a többi olvasóval is, had tanuljunk mind a tapasztalatokból!

Ha esetleg lemaradtál a korábbi horror sztorijainkról, az alábbi linkekeken visszaolvashatod őket:

1. rész - A rosszul megválasztott fodrász esete

2. rész - Az eltűnt menyasszony esete

3. rész - A halálon túli szerelem esete

4. rész - A rémesre tervezett esküvő esete

*a közösségi média igen erős hatalom ma már. Ha valami nem tetszik, elég csupán egy-két fórumon elhintenünk pár mondatot, sokan bizonyítékok nélkül is ráharapnak a történetre, főleg, ha a pontos részleteket balladai homály fedi. Ilyenkor az emberek hajlamosak a saját vérmérsékletük szerint kiegészíteni a történetet, és már kész is. Egyetlen rossz vélemény, és máris dühödt emberek hada lepi el a szolgáltatók oldalát, negatív, becsmérlő kommentekkel, rossz értékelésekkel árasztva el őket, hogy aki később az oldalukról próbáljon tájékozódni, azonnal elrettenjen. Ezért illik átgondoltan, nem hirtelen felindulásból nyilatkozni szolgáltatókról, és pusztán más emberekről is. A közösségi média nagyon könnyen elszabadul, és irdatlan pusztító erővel bír, minden pozitív oldala ellenére is.

Esküvői Horror Sztorik

4. rész

Ugyan már elmúlt halloween, de a levegőben azért még mindig érezhető némi borzongás. Nomeg... bár igyekeztünk előre készülni a témákkal, vannak korszakalkotó ötletek, amik olykor túl későn jutnak az ember eszébe. Már beszéltünk Nektek az őszi esküvők szépségeiről, de ezt... talán most az egyszer azt mondhatjuk, a tradícionálisabb oldaláról fogtuk meg mi is.

És, hogyan illik ez a vallomás a horror sztorik sorába?

Nos, vannak olyanok, akik annyira szeretik a halloweent, hogy ekkora időzítik az esküvőjüket, és az egész eseményt erre a tematikára húzzák fel! És, ez már annyira nem ritkaság, hogy külön neve is van, mégpedig a Hallowedding!

ehsz_4.jpg

Kicsit nézelődtünk a témában, és roppant érdekesnek találtuk a dolgot, különösen, hogy mennyiféle irányba el lehet vinni egy ilyen alapkoncepciót. Nyílván ezt nagyban befolyásolja a pár beállítottsága, de ha kifejezetten a halloweenért rajonganak, akkor vélhetően a narancssárga lesz az esemény színe, és a faragott tökök, meg a csontvázak adják a fő dekorációt. De meg lehet fogni ezt az egészet a horror filmek oldaláról is. Horror karakterekkel díszített ültetőkártyák, filmes utalások mindenhol (egy sarokban ücsörgő Chucky baba, egy falra akasztott Jason maszk, netán egy láncfűrész...?). Ha viszont az elegánsabb irányvonal dominál a pár ízlésvilágában, akkor egy gótikus témájú esküvő is keredhet belőle, túlzó sminkekkel, fodros ruhákkal, túldíszített asztalokkal, és orgonazenével.

Egyik "műfaj" izgalmasabb, mint a másik, mégsem tudunk szabadulni a gondolattól, hogy a 80 éves nagymamánk vajon miként vélekedne erről. Biztosan megtalálható itt is az aranyközépút, de itt most mi is egy kicsit elbizonytalanodtunk, mekkora munka lehet kivitelezni egy olyan megoldást, ami még boldoggá teszi a párt is, de a nagyszülők sem fognak csalódottan sarkonfordulni...

Mit szólnátok, ha meghívnának benneteket egy ilyen esküvőre? El tudjátok képzelni, hogy a fenti tematikák egyikére építsétek fel a Nagy napotokat? Illetve, a legizgalmasabb kérdés: el tudjátok képzelni, hogy a nagyszüleitek is élvezni tudnának egy ilyen eseményt?

Hogy kicsit Ti is elmerülhessetek a borzongós esküvők hangulatában készítettünk egy pinterest táblát, Hallowedding címen, nézelődjetek rajta bátran! (még zenei listát is találtunk!)

Rémséges hetünk további epizódjait az alábbi linkeken találjátok meg:

1. rész - A rosszul megválasztott fodrász esete

2. rész - Az eltűnt menyasszony esete

3. rész - A halálon túli szerelem esete

5. rész - A kiálhatatlan menyasszony esete