a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Lopd el a nevét!

... avagy variációk a névváltoztatásra!

2018. augusztus 22. - moneri

nevvaltoztatas.jpg

Az esküvő lényege, hogy két ember papíron is egyesíti erejét, és a Nagy naptól kezdve hivatalosan együtt néznek szembe a jövővel. Ez pedig gyakran névváltozást is hoz egyik, másik, netán mindkét fél számára!

Statisztikák alapján a régi “-né” utótagú nevek ma már egyre inkább háttérbe szorulnak, és csak az igazán hagyományos családmodellben gondolkozó hölgyek döntenek emellett. Legtöbbször az az ellene szóló érv, hogy a nő az esküvő által nem válik tulajdonná, mellékszereplővé, de pont ennek ellenkezője az egyik fő érv is mellette: így legalább mindenki számára egyértelmű a hölgy családi állapota!

A legdivatosabb megoldás jelenleg a férj és feleség nevének kötőjeles összekapcsolása. Tapasztalataink alapján a fő indok itt a döntésképtelenség, vagy még inkább a mindenkinek megfelelni akarás. Megfelelni a férjnek, és nem megbántani, ha esetleg nem tetszik annyira a vezetékneve, hogy a nő egy az egyben felvegye azt. Megfelelni a szülőknek, hogy imádott lánykájuk csak úgy nem dobja el magától a tőlük kapott nevet.
Elsőre nem is gondolnánk, hogy ezzel a kérdéssel, milyen hamar csapdában találhatjuk magunkat, ahol ügyesen kell lavíroznunk, hogy jó döntést hozhassunk.

Egy dolgot azonban itt se felejtsetek el!
A név, optimális esetben egy életre szól, és TI fogjátok viselni, nem a szüleitek, nem a párotok. Szép dolog, hogy mindenkinek örömet szeretnétek szerezni, és ilyen módon is kifejeznétek irántuk érzett szereteteteket, tiszteleteteket, de ne hagyjátok, hogy a kötelességtudat vagy a külső nyomás olyan nevet erőltessen rátok, amit nem éreztek magatokénak!

A kompromisszum-készség szép erény ebben az esetben is! Beszéljétek meg, kinek, miért fontos a TI nevetek, és gondoljátok át, NEKTEK mennyire fontos, milyen nevet viseltek. Mindenkinek el kell fogadnia a döntéseteket!

Névváltoztatás terén a temérdek lehetőség nem csupán a menyasszonyokat érinti, hiszen ma már a férj is változtathat a nevén, sőt, alapvetően ilyenkor már nagyjából eldől az is, hogy a közös gyermekeiteket milyen vezetéknévvel fogjátok majd anyakönyvezni. Az összes lehetséges opcióról kérdezzétek nyugodt szívvel az anyakönyvvezetőtöket -bár valószínűleg kötelességéből adódóan erről úgyis tájékoztat majd benneteket-, illetve egy rövid kis összefoglalóval mi is készültünk számotokra az ide vonatkozó törvény alapján:

Kócos Antónia és Jólfésült Márton házassága esetén a következő lehetőségekből választhatnak:

A feleség választása szerint viseli:

  • Kócos Antónia: A születési nevét, vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét
  • Jólfésült Mártonné Kócos Antónia: férje teljes nevét a házasságra utaló toldással, amelyhez hozzákapcsolhatja a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét
  • Jólfésültné Kócos Antónia: a férje családi nevét a házasságra utaló toldással és ehhez a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét hozzákapcsolja
  • Jólfésült Antónia: a férje családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét

A férj választása szerint viseli:

  • Jólfésült Márton: a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét
  • Kócos Márton: felesége családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét

A pár mindkét tagja közösen viseli:

  • Kócos-Jólfésült Antónia és Márton vagy, Jólfésült-Kócos Antónia és Márton: saját családneveik összekapcsolt változatát. Az így képzett név csak 2 tagú lehet!

És hogy, mire van szükségetek a procedúrához?
Türelemre, háromnapi hideg élelemre, és egy házassági anyakönyvi kivonatra. Házasságkötés esetén az új okmányok (személyi igazolvány és lakcímkártya) igénylése nem kerül plusz költségbe számotokra, viszont időbe annál inkább. A további terveitekbe mindenképpen kalkuláljátok bele az igénylés átfutási idejét (hivatalosan 21 nap), különben kellemetlen meglepetésben is részetek lehet, ha valamilyen okból kifolyólag szükségetek lenne az új okmányokra. Az ügymenet elindítására hivatalosan egyébként 8 nap áll rendelkezésetekre.
Amennyiben a házasságkötés alkalmával nem változtattok nevet, de később mégis megtennétek, úgy a procedúrának 3000 Ft az illetéki díja.

Még több tippet és bejegyzést találtok a Tökéletlen Esküvő instagram, vagy pinterest oldalán (beleértve ezt a képet is)! ;) 

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletleneskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr8914229029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása