a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Pörkölttorta

avagy, a boldogságot hozó grillázstorta!

2018. december 04. - moneri

Ugye elsőre Titeket is megakasztott a cím? Mi is pontosan ezt a zavarodottságot éreztük, mikor először találkoztunk a pörkölttorta kifejezéssel. Eléggé bután nézhettünk, mert szinte kérdés nélkül megkaptuk a magyarázatot is: grillázstorta!

Mi az a grillázs?

A grillázs egy ropogós édesség, aminek fő összetevői égetett cukor, egy kis vaj, és ízlés szerint dió, mogyoró, de vannak ázsiai orzságok, ahol többek között pisztáciával is készítik.
Meglepően hosszú múltra tekint vissza: életútja valamikor a X. századi Franciaországból indult, és, az igazi érdekesség: gyógyszerként kezdte!

Anekdota: nagyszüleink valamikor égetett cukor teát itattak szülienkkel, mikor betegek voltak.

grillazs.jpg

Évszázadok teltek el, míg a grillázs élvezeti cikké avanzsált, és hihetetlen népszerűvé. Feljegyzések szólnak róla, hogy már Hunyadi Mátyás mennyegzőjén is szerepelt a fogások közt a grillázstorta.

Az alap tulajdonképpen azóta sem változott, csupán az elkészítési eljárás fejlődött, és egyedi díszítési technikák alakultak ki.

Grillázsból készült tortát tulajdonképpen bármilyen alkalomra nyugodt szívvel ajándékozhatunk, az egyetlen “megkötés”, hogy alkalomhoz illő formája legyen. Esküvőre például gerlepárt, vagy akár lovaskocsit szokás készíteni, míg keresztelőre például bölcsőt.

A grillázstorta készítése és ajándékozása hazánkban már több, mint száz éves hagyomány. Esküvői édességből vált tulajdonképpen bármilyen családi ünnepség egyik különlegességévé.

Hogyan kell elfogyasztani?

Aki az ajándékot kapta, egy kalapácsot is kap mellé, amivel fel kell törnie a tortát minél apróbb darabokra. Minél jobban sikerül ugyanis összezúzni a grillázst, annál nagyobb szerencse vár az illető(k)re.

Ez egy roppant mókás hagyomány, igazi színfolt, és még finom is! Sajnos azonban, ahogy egyre változik a világ, ez a hagyomány is egyre inkább tűnik el, egyre kevesebben ismerik, de szerencsére a mai fiatalok között is akadnak még olyanok, akik ragaszkodnak hozzá, így remélhetőleg a közeljövőben nem kell búcsút intenünk ezeknek a csodálatos remekműveknek. Készítettünk ízelítőül egy pinterest táblát, kizárólag magyar készítésű grillázstortákból, nézzetek szét közöttük, hátha ti is kedvet kaptok egy ilyen tortához!

Nektek lenne szívetek elpusztítani egy ilyen csodálatos tortát? Szeretitek egyáltalán a grillázst? Találkoztatok már ezzel a szokással? Vagy másként ismeritek? Ne tartsátok magatokban, minden apróságra kíváncsiak vagyunk, osszátok meg velünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletleneskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr9814414190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása