a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Tanuljunk nyelveket!

avagy, a virágok, és ami mögöttük van

2018. november 20. - moneri

A virágok már hosszú-hosszú ideje elengedhetetlen kellékei egy esküvőnek. Nélkülük már nem is lenne teljes az összhatás, így nagyon is számít, milyen virágokkal vesszük körül magunkat ezen a csodálatos napon! Ha pedig tényleg a tökéleteshez legközelebbi üzenetet szeretnénk közvetíteni vendégeink felé a virágok által, nem csak az aktuális trendekre, a helyszín sajátosságaira, a szezonnövényekre, és az ízlésünkre érdemes odafigyelni, de ha a virágok saját jelentését, üzenetét is jól választjuk meg, tényleg nem nyúlhatunk mellé!

Néhány szóban a virágnyelvről

Ugye nem ér meglepetésként, ha azt mondjuk, hogy már az ókori mitológiákban, sőt magában a Bibliában is előfordult, hogy egyes virágok (növények) valamiféle titkos jelentéssel bírtak. Mind ismerünk legalább egy népdalt, amiben a virágok valami teljesen másra utalnak. És a sor itt még korántsem ért véget.

A virágnyelvvel kapcsolatos első dokumentumok a 17. századból származnak. A törökök roppant frappáns megoldást találtak a kódolt üzenetek közvetítésére: a virágok jelrendszerét. Kémek, magasrangú vezetők mind használták ezt a roppant kifinomult nyelvet, hiszen minden apró részlet külön jelentéssel bírt.

A 18. századra már sokkal szélesebb körben elterjedté vált ez a nyelv, és az akkori szerelmi afférok leghathatósabb kódolásává vált.

1818-ban pedig napvilágot látott az első virágnyelv szótár. Több száz virág jelentését tartalmazta, és a ‘Le Languages des Fleurs’ címet kapta. A század második felében a virágnyelv utat talált magának Angliából mind több és több országba.

Magyarországon 1852-ben jelent meg az első virágnyelv szótár, Kassay Adolf gondozásában. Természetesen nem ez volt az utolsó ilyen könyvecske: évekkel később már olyan kötetet is megjelent, amely nem csak a virágok jelnyelvével, de például a drágaköveken alapuló kommunikációra is kitért.

És, hogy melyek a legnépszerűbb virágok az esküvőkön?
Biztosan nem fogunk nektek meglepetést okozni az alábbi listával, hiszen rengeteg örökzöld növény van közöttük. Lássuk!

Rózsa

A legklasszikusabb klasszikus.

A rózsa a legtöbbekben a szerelem virágaként jelenik meg, de temérdek különböző jelentés társul hozzá, függően a színétől, a fajtájától, és a helyzettől, amiben átadjuk, vagy kapjuk.

A vörös rózsa valóban a szerelmet jelképezi, ha pedig nincsenek tövisei, akkor arra utal, hogy ez bizony szerelem első látásra. A rózsaszínű szirmok a tökéletes boldogság jelei, a sárga rózsa viszont a féltékenység megfelelője. A fehér virág a tisztaságot szimbolizálja, ám megszárítva már a halál kívánságát jelenti.

A rózsa esküvőn boldog szerelmet hirdet, a vörös és fehér rózsa egy csokorba kötve az egységet szimbolizálja!

v_rozsa.jpg

Kála

Egy hihetetlenül elegáns és nőies virág.

Tudtátok, hogy ennek a növénynek saját története van a görög mitológiában? Méghozzá, igen messziről ugyan, de Herkules történetéhez köthető!

Zeusz felvitte az Olümposzra csecsemő félsiten fiát, és Héra mellkasára helyezte, míg az aludt, hogy így etesse a gyermeket. Mikor Héra felébredt, és ellökte magától Herkulest néhány csepp anyatej aláhullott az égből, így született meg a Tejút, azokból a cseppekból, amik a földre zuhantak, gyönyörű liliomok születtek.

A szerelem istennője, miután meglátta ezeket a virágokat féltékennyé vált szépségükre, ezért megátkozta őket: ettől kezdve a virágok közepén óriási sárga bibék nőttek.

Ó, azt említettük már, hogy a görög calla szó szépséget jelent? És ezzel azt is elárultuk, mit is szimbolizál elsődlegesen.

Ám a kálának több színváltozata is létezik, amik mind árnyalják a jelentését:

  • Fehér kála: tisztaság és ártatlanság
  • Rózsaszín: megbecsülés
  • Lila: báj és szenvedély
  • Sárga: hála

v_kala.jpg

Liliom

A bódító karriert befutó virág.

Ez a növény már nagyon korán hihetetlen népszerűségre tett szert, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy az egyetlen virág, amit Krisztus a nevén nevez az Újszövetségben.

Éppen emiatt a tisztaság és az ártatlanság szimbólumának tartják, de természetesen ebben az esetben sem ennyire egyszerű a történet. A fenti jelentések ugyanis a fehér liliomra vonatkoznak, a sárga liliom például hamisságot takar, míg a narancssárga a gyűlöletet jelöli.

Na és azt hallottátok, hogy a liliom a 30. házassági évforduló virága?

v_liliom.jpg

Dália

Nagy eséllyel a jövő év sztárja lesz!

Az egyik leglátványosabb virág a dália, változatos formákban és színekben lelhető fel, és tökéletesen szimmetrikus virágával szemet gyönyörködtető látványt nyújt!

A dáliához elsődlegesen az eleganciát és a magasztosságot párosítják, azonban van még egy jelentése, ami miatt sokan nem szívesen kötnék esküvői csokorba, ez pedig a változékony érzelmek kifezése. Ha nagyon szigorúak szeretnénk lenni, egy esküvői csokorban ez jelentheti akár a menyasszony érzéseinek megváltozását is.

Azonban, elképzelhető, hogy ez csak hazánkban van így? Ugyanis a virágnyelvben is léteznek “tájszólások”. Kutatásaink során külföldi oldalakon meglepve tapasztaltuk, hogy nem szimplán a változékony érzelmek virágának tartják, hanem a pozitív változás kifejezőjének. Ebben az olvasatban a dália bátorít, hogy a nehézségek ellenére igenis haladni kell előre és változtatni, elfogadni, sőt tenni a pozitív változásokért az életünkben.
Ha pedig megnézzük a többi jelentését is, például az egyediséget, vagy a belső erő megtalálását, az őszinteséget… szerintünk így már sokkal, de sokkal érthetőbb népszerűsége, és nagyon is megérdemli, hogy 2019 róla szóljon! (Nomeg, egy újabb egész estés posztot is szentelhetnénk neki, hiszen az sem mindegy, milyen színű dália kerül abba a bizonyos csokorba…)

v_dalia.jpg

Orchidea

A kifinomultság szimbóluma.

Az orchidea is azon univerzális virágok közé tartozik, ami ezer és egy jelentéssel bír. A szerelemtől kezdve, a kifinomultságon át, a vágyon keresztül a műveltség tiszteletéig rengeteg dolog köthető hozzá.

És talán nem meglepő, de ez a növény is évfordulós virág, méghozzá a 28. házassági évfordulón illik megajándékozni vele szerelmünket.

És, hogy itt se maradjon el az érdekesség: az aztékok gyakran kevertek vaníliát csokoládéval, hogy ezáltal egy erőt adó elixírt készítsenek. És, hogy jön ide a vanília? Nos, ez is egy orchideaféle. Sajnos azonban túlságosan is drága, és ritka ahhoz, hogy a csokrunkat díszíthessük vele, pedig milyen finom illat lengene körbe egész nap…

Az Orchidea egyébként azért is jó választás, mert egész évben könnyen elérhető.

v_orchidea.jpg

Hortenzia

A kiskedvenc.

Mint már említettük, igyekeztünk szélesebb körből tájékozódni a virágok jelentésével kapcsolatban, és a hortenzia talán a legmegosztóbb virág az eddig tárgyaltak közül.

A legnépszerűbb jelentése, a megértés, két ember kölcsönös megértése, és a hála, az őszinte érzelmek kifejezése. Ez így eléggé illik egy esküvőre igaz? Node, van ám ennek a kis tüneménynek egy sötét oldala is. Ugyanis jelenthet visszautasítást is, ridegséget. Ez utóbbi a kék színű virághoz köthető, míg a fehér hortenzia a tisztaságot, dicsőséget, bőséget jelöl. A rózsaszínhez a szivélyes érzelmeket, szerelmet, házasságat társítják, a fent említett megértést pedig a lila hortenzia szimbolizálja.

És ne feledjétek a 4. házassági évfordulón ezzel a virággal megajándékozni a párotokat!

v_hortenzia.jpg

Reméljük legalább annyira élveztétek ezt a kis kalandozást a virágok történetében, mint mi! Ha tetszett a poszt, írjátok meg nekünk kommentben, a ti csokrotok milyen virágokból készül majd, vagy éppen készült. Illetve, hogy szívesen olvasnátok-e még több virágról! (Hihi, a tavasz kedves kis virágjairól például még nem is esett szó, pedig legalább annyira közkedveltek, mint a fentiek!)

Ha szeretnétek még virágokkal kapcsolatos témákban tájékozódni, olvassátok el korábbi cikkeinket is:

Virágot a virágnak, avagy milyen csokrok léteznek

2019 várható esküvői virág trendjei

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletleneskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr9714384256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása