a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Házastársak

A törvény előtt

2018. november 12. - moneri

torveny.jpg

Hétköznapi emberként jogi szövegeket olvasni és értelmezni roppant fárasztó és unalmas elfoglaltság. Nem csoda, ha pihenésképpen nem a büntető törvénykönyvet vesszük elő, bár lehet, hogy hatékonyabban segítene az elalvásban, mint egy altató, és még egészségesebb is.

Viszont egy kis érdekesség gyanánt hoztunk Nektek pár sort a polgári törvénykönyvből, méghozzá a házastársak kötelezettségeiről egymás felé. Tulajdonképpen semmi olyat nem fogalmaz meg, ami nem lenne teljesen magától értetődő, mégsem gondoltunk még rá, hogy ez bizony törvénybe van foglalva!

Családjog

Első rész

Alapelvek

[...]

4:3. § [A házastársak egyenjogúságának elve]

A házastársak a házasélet és a család ügyeiben egyenjogúak; jogaik és kötelezettségeik egyenlők.

[...]

Második rész

A házasság

[...]

IV. CÍM

A HÁZASTÁRSAK SZEMÉLYI VISZONYAI

III. Fejezet

Általános rendelkezések
4:24. § [Együttműködési és támogatási kötelezettség]

(1) A házastársak hűséggel tartoznak egymásnak; kötelesek közös céljaik érdekében együttműködni és egymást támogatni.
(2) A támogatási kötelezettség törvényben meghatározott esetben a házasság felbontását követően is fennáll.

4:25. § [Közös és önálló döntési jog]

A házastársak a házasélet és a család ügyeiben közösen, a személyüket érintő ügyekben önállóan, de a család érdekére figyelemmel döntenek. Döntéseik során figyelembe kell venniük gyermekük és egymás érdekeit is.

4:26. § [A lakóhely megválasztása]

A házastársak a lakóhelyüket egymással egyetértésben választják meg.

A fenti sorok csupán egy egészen kisrésze a polgári törvénykönyvnek. Ezeken kívül családjog témában kitér a házasságkötésre és megszüntetésre, vagyonmegosztásra, gyermekek védelmére, és még sok-sok apró finomságra, amikkel most nem bódítanánk Benneteket a továbbiakban (hacsak nem tartotok rá igényt természetesen!), de ha rákerestek, a polgári törvénykönyv teljes idevonatkozó részét végig olvashatjátok online is.

Ha tetszett ez a kis szösszenet, további érdekességekért kövessetek bennünket Facebookon, vagy instagramon, esetleg Pinteresten, de e-mailt is írhattok nekünk, ha szeretnétek velünk megosztani gondolataitokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletleneskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr2714369017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása