a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Utazás? Esküvő? Meghittség? Igen! Akarom! - Interjú Fodor Nikolettával

Külföldi Esküvőszervezés

2018. október 03. - moneri

Ha már a kezdetektől fogva követtek minket, akkor tudjátok, hogy nem áll távol tőlünk a külföldi esküvőszervezés gondolata. Mivel egyre elterjedtebbé válik, hogy a jegyespárok inkább egy trópusi szigeten mondják ki a boldogító igent, így megkérdeztünk egy szakértőt, Fodor Nikolettát, aki a Tensi Holiday munkatársaként rengeteg tapasztalattal rendelkezik a témában, és legnagyobb örömünkre, az esküvőkről és szervezésükről osztja nézeteinket.

Nixi lelkesen válaszolt néhány kérdésünkre, amiből megtudhatjátok mik a legnépszerűbb helyszínek és valóban olyan költséges-e egy külföldi esküvő, mint amilyennek hangzik. 

Ha pedig személyesen szeretnétek Nixivel találkozni, látogassatok el a IX. Wedding Pop-Up Bazárra, október 6-án, aminek a helyszínét idén is Budapest egyik legexkluzívabb zártkörű klubja, a Brody Studios adja.

Mióta foglalkozol külföldi utak szervezésével?

2003-ban kezdtem el a szakma csínját-bínját elsajátítani. Legelső munkám - tapasztalat híján - buszos utaknál, csoportkísérés volt. Mivel a szakmai tanulmányaim még folyamatban voltak, leginkább a lelkesedésem, a magabiztos angol nyelvtudásom és persze a kiváló beszélőkém volt döntő a felvételemnél.  Így saját bőrömön tapasztaltam meg, mennyire fontos, hogy az irodában, a háttérmunka során minden pontosan le legyen szervezve. A helyszínen csapódik le minden, ha mást kap a kedves utazó, mint amire befizetett. Rengeteget lehet abból tanulni, így minden pályakezdőt erre biztatnék, hogy először  első kézből tapasztalja meg a szakma rejtelmeit, ahol közvetlen találkozhat az utazók véleményével, igényeivel.

jcob-nasyr-973175-unsplash.jpg

Hogyan alakult ki, hogy az “egyszerű” utak szervezése helyett már főleg esküvőkre specializálódtál?

A sors... viccen kívül. A második munkahelyem 2004 és 2006 között egy olyan iroda volt, aminek a mai napig ez a terület az egyik fő specialitása. Szerintem ők voltak az úttörői a külföldre szervezett esküvőknek. Sokat köszönhetek az akkori tulajdonosnak, hogy megtanított körültekintően szervezni, így ez örök szerelem maradt. A harmadik, jelenlegi munkahelyem más munkakörbe csábított, amit szintén élveztem, de hiányzott a sikerélmény, hiányoztak az esküvők izgalmai és szépségei. A Tensi már akkor is foglalkozott külföldi esküvőszervezéssel, viszont abban az időszakban kifejezetten a nyári mediterrán tengerpari charteres nyaralások piacára fókuszált, amiben egyébként vezető szerepe volt. Ez volt a fő profil. Időközben, 2008-ban megismertem a gyermekvárás és nevelés örömét és küzdelmét is. Négy évre rá, 2012-ben kihívásokra éhesen tértem vissza a Tensihez. Ekkor a külföldi esküvők területe gazdátlan volt és én azonnal rácsaptam. Azóta nevelgetem sikeresen, mint egy harmadik gyermekemet.

Amennyiben foglalkozol „sima” utazásszervezéssel milyen arányban szervezel még nyaralásokat is, mint dedikáltan esküvői utakat?

A nagyon időigényes esküvők mellett „szimpla” utazásokkal is foglalkozom, mert sok a visszatérő nyaralni vágyó pár, szerencsére! Vannak, olyan házaspárok is, akik már gyerekkel térnek vissza családi nyaralást keresve. Ez annak is köszönhető, hogy a külföldi esküvők szervezése alatt nagyon mély, közvetlen bizalmi kapcsolat alakul ki köztem és a párok között, ezért újra hozzám fordulnak a következő utazásukkal kapcsolatban is. Természetesen én nem tudok nemet mondani, mert minden viszontlátásnak nagyon örülök. Nem bírom elengedni őket...

Viszont ha nagyon röviden szeretnék válaszolni, akkor 50-50% az arány, amely szezonálisan változik.

ishan-seefromthesky-195264-unsplash.jpg

Láttuk, hogy az utazási irodátok mindenféle utakkal foglalkozik, és nem csupán esküvőkre szerveztek utakat, de leánykérés, vagy éppen évforduló ünneplésére is vannak ötleteitek. Ezekkel is foglalkozol?

Nos, igen. Van benne fantázia bőven és megkeresés is, mint például leánybúcsú a párizsi Disneyland-ben, leánykérés a Mikulásnál, évforduló Párizsban az Eiffel torony éttermében – csak a képzelet szabhat határt. Speciális kérésre az szokott lenni a válaszom, hogy ahol van partner a helyszínen, bármit le tudunk szervezni. Ha pedig nincs külföldi partner vagy kontakt, akkor szerzünk egyet. Szeretem a kihívásokat.

Meddig kíséred el a párokat a szervezés során? Arra gondolunk, hogy csupán leszervezel számukra mindent, és nagyon leegyszerűsítve egy menetrenddel indítod őket útnak, vagy el is utazol velük? Amikor, mint szertartásvezető is részt veszel az eseményen, akkor ez nyilvánvaló, de olyan utak esetében, amikor ez nem a te feladatod, mennyire számíthatnak rád a párok az események folyamatában, vagy valaki más lesz a kísérőjük, segítőjük odakint?

Még nem volt olyan alkalom, hogy kiutaztam volna velük, de bármikor vállalnám. Pont az előkészítése zajlik egy új esküvői csomagunknak, amely a Keresztapa c. film esküvői színhelyeit idézi fel Szicíliában. Itt felmerült ez a kérdés, hogy el tudnám-e vállalni a kiutazást a párokkal, mert a magyar nyelvű szertartásvezetőben hiány akadt. A válaszom a Tensi vezetőségétől is függ, mert ez akár a jövő zenéje is lehet. Szóval jó és aktuális a kérdés!

dani-vivanco-387836-unsplash.jpg

A kérdés másik részére válaszolva, hogy külföldön ki segíti a párokat: Itthon összeállítjuk az utazás minden pontját, kint pedig összekötöm őket a magyar asszisztenciával (a legtöbb helyen van), vagy a szálloda által számukra dedikált esküvő koordinátorral, akik a helyszínen felmerülő kérdésekben segítik őket. Vészhelyzetre pedig a Tensi 24 órás ügyeleti telefonszámán segítünk az utasoknak.

Viszont vannak még olyan utazás előtti részletek, ahol eltér egy „normális” utazásszervezéstől a történet. Itt ér össze a két hivatásom. Olyan dolgokban is segítem a párokat, mint fogadalomtétel megírása, zene választás, vagy éppen pénztárca kímélő ötletek, praktikus dekorációk, amiket itthonról is magukkal vihetnek. Ilyenek például a tortadísz, gyöngy kiegészítők a csokorba, de tudok ajánlani sminkest is, aki itthon megtanítja a hozzáillő sminkre a hölgyeket, így nem kell ismeretlen kezekre sem bízniuk magukat sokkal magasabb, extra díj fejében. Ilyen apró, de fontos részleteken nem múlhat egy külföldi esküvő sikere, mindenre van megoldás!

Néhány kulisszatitkot elárulsz a szervezés folyamatáról, hogy nagyvonalakban kaphassunk egy átfogó képet az eseményekről? Olyan dolgokra gondoltunk, mint, hogy mi az egész kiinduló pontja, mennyire érdemes a párnak felkészülten érkeznie hozzátok célpont szempontjából, milyen lépcsőfokok vezetnek el az utazásig, mennyi idővel előre érdemes tervezni?

Kényelmesen 6, de minimum 3 hónappal előre javasolt egy hivatalos külföldi esküvővel tervezni, ha szimbolikus, akkor 1 hónap is elegendő. Ez utóbbi esetben viszont számolni kell vele, hogy nem mindenhova lesz szabad hely.

Első házasság esetén általában egyszerű a papírmunka, de úticéltól függően ez változhat is. Amennyiben másodszorra találta meg az igazit, a tényleg igazit, akkor kicsit bonyolultabb a folyamat.

Maga a szervezés folyamata pedig lépésről lépésre így néz ki:

 

  1. Lépés: 6 hónappal a kitűzött dátum vagy időszak előtt keresse fel utazási irodánkat.
  2. Lépes: Ekkor bizonyos feltételeknek megfelelően (mikor, mennyi időre, hova, mennyi a keret és milyen típusú utazásra vágyik a pár) megkeressük a megfelelő helyszínt.

  3. Lépes: Miután megtaláltuk a testhezálló helyszínt, ellenőrizzük, hogy van-e szabad nap a kiszemelt dátumra vagy időszakra.

  4. Lépés: Amennyiben szabad a nagy nap és számmisztikailag is megfelelő, lefoglaljuk a repülőjegyeket és a szállást. Valamint szerződést kötünk.

  5. Lépés: Természetesen emlékeztetem a párt, hogy milyen okmányokra lesz szükségük, azokat mikor, mennyivel az utazás előtt érdemes beszerezni, és azok leadási határ idejéről is tájékoztatom őket.

  6. Lépés: Az elkövetkezendő hónapokban formálgatjuk az esküvő részleteit is, mint a helyszín lehetséges díszítését, a csokrot, a menüsort, hogy milyen zene szóljon, milyen legyen a torta, és így tovább...

  7. Lépés: Körülbelül 2 héttel az utazás előtt jön a para hangulat. A párok elkezdenek izgulni az utazástól és a nagy nap részletei miatt. Enyhítésképp a szervezés minden pontját átnézzük újra, hogy megkeressük maradt-e nyitott kérdés, vagy bármilyen hiba lehetőség. Teljesen érthető ilyenkor a nagy izgalom, hiszen ekkor még nem tudják megérinteni vagy még nem látják igazán azt, amit vettek. A végeredmény érkezéskor derül ki, szemben egy itthoni esküvővel, ahol előre kóstolhatnak, megnézhetik a helyszínt, beszélhetnek az esküvőszervezővel. Ilyenkor mindig előkeresek előző pároktól kapott fotókat, videókat, valamint visszajelzéseket, hogy megnyugtassam a párjaimat és egyben megmutassam nekik: igen, az övék is ilyen csudaszép lesz, sőt!

  8. Lépés: Az utazás napja, majd az esküvőjüké és életük legszebb és legnagyobb élményével térnek haza, ami csak róluk szólt (elnézést a családtól).

  9. Lépés: Újra találkozunk! J Visszatérnek utazási irodánkba a párok és lefoglalják egy következő nyaralásukat, csoportos körutazásukat nálunk... és még egyet... és még egyet... (és ez tényleg így van). Talán ez a legnagyobb elismerés, amit kaphatunk.

Milyen jellegű speciális papírokra lehet szüksége a párnak?

Alap esetben a 3 hónapnál nem régebbi születési anyakönyvi kivonat elengedhetetlen, ami hitelesítve is van. Továbbá szükség van az érvényes útlevelekre is, amelyeknek a visszautazástól számítva még 6 hónapig érvényesnek kell lenniük. És persze az Igénylő lap kitöltése is nélkülözhetetlen.

Biztosítási lehetőség van-e az esküvőre, ha bármi probléma ellehetetlenítené az esemény megvalósítását?

Elutazásig útlemondási biztosítás megkötésére van lehetőség. Ez azonban csak olyan események esetén biztosít, amely saját vagy közvetlen hozzátartozó váratlan, hirtelen fellépő balesete vagy betegsége miatt meghiúsítja az elutazást – indokolt orvosi esetben a biztosító társaság a kötbér egy részét, vagy egészét visszatéríti (biztosítási kategóriától függően EUB Zrt.).

Ha a kérdés szakítás miatti lemondásra irányul, nos, ez esetben nem véd a biztosítás, viszont ez nem is gyakori. Pályafutásom alatt egyszer volt erre példa, de az a történet is jól végződött végül. Ugyanis tudtuk kötbérmentesen törölni az esküvőt, beleértve a szobákat is, mert 6 hónapon kívül volt a lemondás. A repjegy nem volt visszamondható, így annak a törlése ráért. Látnoki képességekkel rendelkező repjegyes kolléganőm (vagy csak az évek és a tapasztalat) azt sugallta 6 hónap elég idő arra, hogy kibéküljön a pár. Az édesanyának javasoltuk, akivel egyébként kapcsolatban álltunk és szintén utaztak volna, hogy a repülőjegyeket még tartsák meg, hiszen még van esély a békülésre a fiatalok között. Ezzel a javaslattal, mint kiderült megkíméltük őket a repjegyekből származó veszteségtől, ugyanis 2 hónappal az utazás előtt a jegyes pár kibékült. Ennek megfelelően, az esküvő kivételével, mindent visszafoglaltunk. Az utazás élményével pedig új magasságokba emelhették a szerelmüket. 

image-from-rawpixel-id-428799-jpeg.jpg

Egészségügyi felkészülésben segítetek a pároknak, amikor valami különleges oltást, odafigyelést igénylő területre szerveztek számukra esküvőt? 

Igazából ez esküvőtől független, alaphelyzetben is felhívjuk a figyelmet az elővigyázatosságra, vagy a javasolt és kötelező oltásokra.

Milyen jótanáccsal látnád el, vagy mire hívnád fel a figyelmét a párokat még így a gondolati fázisban?

Általában rossz irányból közelítik meg a magyar párok a külföldi esküvőket, ha az anyagi vonzatát nézzük. Jóval kevesebb összegből szervezhető meg egy külföldi esküvő kettesben vagy szűk családikörben, mint itthon. Persze nem a 100 fősre gondolok.

Egy másik gyakori tévhit, hogy sokan közeli, európai esküvőben gondolkodnak a szerényebb keretek miatt, abban bízva, hogy kedvezőbb az ár fekvés. Ez viszont téves feltételezés, ugyanis az európai esküvői csomagok díja eléggé magas, még ha az utazás kedvezőbb és kevesebb idővel is jár. Nagyon sok esetben keresnek fel egy közeli szigetre kérve ajánlatot és meglepődnek, amikor ugyan abból az összegből a Karib térségbe irányítom őket, igazi egzotikus tengerpartra, amiről álmodni sem mertek. Illetve mertek, de nem hittek benne, hogy megvalósulhat.

Mik a legnépszerűbb helyek? Illetve mi volt a legszokatlanabb úticél, amit kértek tőletek?

Népszerű úticéljaink például a Seychelle-, és Maldív-szigetek, a Dominikai Köztársaság, Bahamák, Mauritius, Mexikó. A közelebbi esküvők közül Korfura és Zakynthosra érkezik sok kérés.

jailam-rashad-1061261-unsplash.jpg

Nekem már semmi sem szokatlan azt hiszem, bár volt egy-két érdekes sztori... Egy önjelölt férj keresett meg azzal a kéréssel, hogy szeretné megkérni a párja kezét Peruban, a Machu Picchun.  A csavar a sztoriban az volt, hogy a hölgy egy csoportos körutazáson vett részt az úriember nélkül.  Nekem már ez is furcsa volt, hiszen ki megy el egy ilyen hosszú útra a párja nélkül? Biztosan nem véletlen. Arra kért a férfi, hogy nyomozzam ki, mikor lesznek a Machu Picchun, ő pedig pont akkor ott lesz, felrepítjük helikopterrel vagy bárhogy, majd rögtönözzünk egy leánykérést és egy szimbolikus szertartást a romantika kedvéért.

Ugye még ha Tensi szervezésű körutazás is lett volna, akkor sem adhatunk ki utasokról információt, mint hova és kivel, mikor utazik el. A mai napig nem tudom eldönteni, tényleg komolyan gondolta, vagy csak tudni akarta, hogy egyedül utazott –e el a hölgy.

peter-hansen-455694-unsplash.jpg

Van valami igazán maradandó történet, amit szívesen megosztanál velünk? Lehet vicces, megható, tanulságos. Bármi, ami számodra különleges értékkel bír?

Rengeteg kedves történetem van, ezek közül kiemelnék párat. Ilyen, ahol később kiderült már hárman jöttek haza, ugyanis volt egy pocaklakó is. Vagy amikor annyi pár volt egyszerre kis átfedéssel, hogy egymást tanúi és násznép is voltak egyben. De ott vannak még a meglepetés esküvős történetek is, ahol még a ruhát is megvette a vőlegény jelölt titokban (tudta a méretet és a leány ízlését is – hát hol volt ez a pasi amikor én voltam 25?). A leánykérés is kint zajlott és másnap meg is volt az esküvő. 

Egyik nagy kedvencem még, amikor azt a visszajelzést kaptuk, hogy a 25. házassági évfordulón zajló megerősítő szertartáson boldogabb volt a feleség, mint az esküvőjük napján. Vagy ott volt még egy nagyon laza 60-as pár, akik igaz már túl voltak egy első házasságon, de a második próbálkozásra találták meg az igaz a szerelmet. Bevállaltak egy laza szafarit Zanzibáron, ahol a fehér homokban, egy megerősítő szertartás keretein belül fogadtak hűséget egymásnak, mert nekik a papír már tényleg nem számított.

Az érettebb szerelmek mindig jobban meghatnak, mert úgy érzem, mögöttük tényleg van tapasztalat és egyben jó hír a párkeresőknek vagy reményt vesztetteknek, hogy mindig vár valahol egy igazi, ha elsőre nem is sikerült. Nem szabad feladni! Vagyis rajtam nem fog múlni! ;)

Szerencsére sok-sok szép történetem van. A korosztály pedig egyre vegyesebb! Már nem csak a 20 éveseké az esküvők világa!

image-from-rawpixel-id-429083-jpeg.jpg

Nagyon szépen köszönjük Nixinek a válaszokat! Reméljük számotokra is éppoly' érdekes és hasznos volt ez a pár sor, mint számunkra! Ha bármi kérdésetek van, kommentben, vagy e-mailben keressetek fel minket bátran! Ha pedig kedvet kaptatok egy kis utazáshoz, akár házasságkötés, akár nászút, netán a következő házassági évfordulótokat szerveznétek a világ egy távoli pontjára, keressétek bizalommal a Tensi Holiday csapatát!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletleneskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr7214279531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása