a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Minden, amit a római katolikus szertartásról tudni akartál!

2018. szeptember 14. - moneri

Ha rendszeresen olvastok minket, akkor biztosan emlékeztek rá, hogy pár héttel ezelőtt megígértük összeszedjük Nektek felekezetenként a szabályokat, tudnivalókat ezzel mintegy iránytűt adva az ügyintézés szédítő forgatagában átnézve a gyakran felmerülő kérdéseket. Na és akkor vessük is bele magunkat a római katolikus szertartások kacifántos világába.

blog.jpg

Hol lehet katolikus szertartást tartani?

Az ország bármely plébániáján köthettek örök hűséget, nincs lakhelyhez kötve. Ám római katolikus esküvőt csak felszentelt helyen lehet celebrálni, ami kizárólag templomokat, kápolnákat takar hivatalosan. 

Ha már meg van a kiszemelt helyszín, mikor érdemes neki indulni az ügyintézésnek?

Római katolikus szertartás esetén legalább 3 hónappal a kitűzött dátum előtt kell személyesen bejelentkezni. 

Milyen papírokat NE hagyjatok otthon?

Ha mindketten római katolikusok vagytok, akkor mindenképpen legyen nálatok a keresztleveletek, amit már a bejelentkezéskor el fognak tőletek kérni. Ez ne legyen régebbi 6 hónapnál. Ezt az iratot a keresztelő plébánia állítja ki nektek. Ha bérmáltatok, és az nem szerepel rajta, akkor az arról szóló bizonyítványt is tartsátok magatoknál. Ha nem a kinézett templomhoz tartoztok, akkor szükségetek lesz egy elbocsájtólevélre is, amit a lakóhelyetek szerinti plébánostól tudtok igényelni. Ez egyfajta „engedély”, hogy másik plébánia is megeskethet benneteket.

Kinéztetek egy templomot, de nem ahhoz a templomhoz tartozó papot szeretnétek eskető papnak. Lehetséges-e?

Igen, lehet. Ezesetben a templomot kell lefoglalnotok, és az eskető pap személyéről nektek kell gondoskodnotok.

Mi a teendő, ha csak az egyik fél katolikus és a másik protestáns?

A katolikus jegyes jegyzőkönyvben kell, hogy nyilatkozzon megtartja vallását és a születendő gyermekeit katolikus hitben neveli majd. A nem katolikus vallású jegyesnek pedig nyilatkoznia kell arról, hogy korábban nem kötött egyházi házasságot.

Mi van akkor, ha a másik fél meg sincs keresztelve, míg a párja katolikus?

Ez esetben is alá kell írni a korábban említett nyilatkozatokat, ámde addig nincs esketés, míg a Püspök úr nem adott felmentést. Tehát ebben az esetben szükség lesz még egy külön Egyházi Hatósági engedélyre, amit a plébánia intéz, viszont nem kell megkeresztelkednie külön. Emellett van még egy hallgatólagos tudomásulvétel a kereszteletlen fél részéről, hogy párját a fentebb tett ígéretében nem akadályozza. Ez ugyanúgy vonatkozik a vegyes vallású párokra is. 

Egyikünk sem katolikus. Akkor is lehet katolikus szertartásunk templomban? 

Ezesetben kicsit nehezebb a folyamat és nem is feltétlen elég 3 hónappal a kitűzött dátum előtt jelentkezni. Ugyanis, ha mindketten kereszteletlenek vagytok, akkor legalább 1 évig hittanra kell járnotok és meg kell keresztelkednetek.

Van-e valamilyen kötelező oktatás, ami megelőzi az esküvőt?

Az egyházjog szerint, ha nem voltatok még elsőáldozók, akkor az esküvő előtt gyónnotok és áldoznotok kell. Ezek megelőzik a jegyesoktatást.

Mire vonatkozik a jegyesoktatás akkor?

A házasság szentségéről, az együttélésről, a gyermeknevelésről, a születésszabályozásról, a keresztény otthonról és hit gyakorlásról fog szólni és fogtok mindezekről beszélgetni. Emellett a szertartást is át fogjátok beszélni, hogy ne érjen semmi meglepetés. Ez történhet csoportosan és egyénileg is. Jó hír, hogy nem kell az eskető paphoz járni, ha esetleg a kinézett templom nem a szomszédotokban lesz. Viszont római katolikus szertartás esetén kizárólag római katolikus pap által kiadott jegyesoktatási igazolást fogadhat el az eskető papotok. 

Milyen költségekkel számoljunk?

Római katolikus esküvők költségeit Stóladíjnak hívják, amit az egyházmegyék szabnak meg. Így ennek költsége is eltérő, ahogy az is, hogy mit tartalmaz. Van, ahol benne foglaltatik egy alapdíszítés a kántor, a sekrestyés, és a pap díján túl.

A római katolikus esketés menete, lépésről-lépésre: (kisebb eltérések előfordulhatnak, hiszen minden szertartás egyedi)

  1. Bevonulás: ünnepélyes és zenés. Mindig az eskető pap vonul be először, őt követi a vőlegény, majd jönnek a tanúk, akik az oltárhoz érve visszafordulva várják a menyasszonyt. Viszont bevonulhat egyszerre a jegyespár is, de a klasszikus verzió szerint a menyasszonyt édesapja kíséri az oltárhoz. Ezutóbbi viszont nem jelenti azt, hogy ennek szigorúan mindig így kell lennie. A menyasszonyt mindig a hozzá legközelebb álló személy kísérje élete párjához. Vagy ha úgy gondolod, hogy egyedül vonulnál tedd azt, ez nem ütközik semmilyen „szabályba”
  2. Hívek üdvözlése.
  3. Könyörgés.
  4. Ószövetségi olvasmány, Szentlecke: Isten és az Evangélium igéjéből olvas fel a pap az egybegyűlteknek.
  5. Házasságkötés szertartása: a jegyesek az eskető pap és a két tanú előtt szolgáltatják ki egymásnak a szentséget és nyilvánítják ki házassági szándékukat, ezzel örök hűséget fogadnak egymásnak és egyben megígérik, hogy a házasságukból fogant gyermeket vállalják.
  6. Eskü: Ősi magyar szokás szerint a jegyesek esküvel erősítik meg a szertartás során elhangzott ígéretüket.
  7. Gyűrűk megáldása: a megáldott a gyűrűket a férj és feleség egymás ujjára húz.
  8. Egyetemes könyörgések: melyek során a pap és a násznép kérik a mindenható Istent, hogy szentelje meg és halmozza el áldásával a friss házasokat.
  9. Nászáldás.
  10. Záró áldás, majd kivonulás: a záró áldást követően a pap kíséri ki az ifjú párt a templomból. 

Amennyiben maradt még kérdésed, vagy tudsz valamit, amit mi nem írtunk le, ne habozz, írd meg nekünk bátran, akár a bejegyzés alatt, kommentben, akár Facebook-on, esetleg e-mailben!

Ha szeretnéd megismerni más vallások esküvőit is, az alábbi linkeken teheted meg:

Minden az evangélikus esküvőkről

Minden a református esüvőkről - készülőben

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletleneskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr10014294725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása