a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Minden, amit az evangélikus esküvőkről tudni akartál!

2018. október 26. - moneri

Az a hír járja, hogy a római katolikus egyház a legszigorúbb és a legtöbb papírmunkát igénylő mind közül, és ezt követi az evangélikus. Nem alaptalan az ez állítás, ugyanis az evangélikus esketés nem sokban különbözik a római katolikustól. A szertartás elemei szinte megegyeznek. A különbség abban rejlik, hogy az evangélikus egyház már jogilag kötelezőnek és érvényesnek ismeri el az anyakönyvvezető elött kötött házasságot. Míg egy római katolikus szertartás során a már megkötött házasság egyházilag is törvényesítésre kerül, addig az evangélikus szertartás kizárólag áldást kér Istentől a már megkötött házasságra.

evangelikus_esk.jpg

Na, de nézzük is meg milyen kérdések merülhetnek fel a bejelentkezés során!

  • Melyik evangélikus templomba jelentkezhetünk be?

Ha mindketten evangélikusak vagytok, akkor bármelyikötök lelkészénél bejelenthetitek a házasságkötési szándékotokat. Természetesen a lakóhelyetek szerinti illetékes lelkész is felkérhető esketésre, ahogy a kinézett helyszínhez legközelebb eső templomé is. Viszont ehhez lehet írásos hozzájárulásra lesz szükségetek a lakóhely szerinti lelkészetektől. 

  • Mikor jelentkezzünk be?

Legalább 3 hónappal a kitűzött dátum előtt jelentkezzetek be az illetékes templomba. 

  • Mit vigyünk magunkkal a bejelentkezéshez?

Ne hagyjátok otthon a keresztelő templom által kiállított keresztelő leveleteket és természetesen a személyi igazolványotokat sem. 

  • Be kell mutatnunk a házassági anyakönyvi kivonatot a templomi szertartás előtt?

Nem minden esetben kell megtartani hamarabb a polgári szertartást. Ezek a szabályok lazulni látszanak, most már nem minden lelkész ragaszkodik ehhez a sorrendhez. Viszont nagyon fontos, hogy ezt még az első találkozókor tisztázzátok le az illetékes templommal.

  • Mi van akkor, ha csak másodjára leltük meg az igaz szerelmet?

Az evangélikus egyház szigorúsága a második házasság esetén is megmutatkozik. Ugyanis a római katolikus egyházhoz hasonlóan itt is azt vallják, hogy a házasság felbonthatatlan, viszont – és itt jön a csavar – azt is vallják, hogy az embereknek Krisztus által minden bűnt meg kell tudni bocsátani, így a válással végződő házasságot is. Ergo második házasság esetén is lehet esély templomi esküvőre, ha az illetékes lelkész is beleegyezik a személyes beszélgetés alapján. Érdekesség, hogy az evangélikus egyház megenged olyan kivételes eseteket is (leginkább idősek és özvegyek körében), amikor csak templomi esküvő köttetik, a polgári szertartás elmarad. 

  • Lehet evangélikus szertartásunk, ha a párom nem evangélikus vallású? 

Ha egyikőtök más vallású, vegyes házasságra akkor van lehetőség, ha ő is keresztelt. Ha te vagy a párod nincs megkeresztelve, akkor mindenképpen legalább 6 hónappal a kijelölt dátum előtt jelentkezzetek be, hogy legyen elegendő időtök a keresztelésre és konfirmációra. Ha meg vagytok keresztelve, akkor egyszerűbb a történet: bármelyikőtök vallásának templomában megtarthatjátok az esküvőtöket, sőt akár az evangélikus lelkészt meg is hívhatjátok a másik vallás templomába, így bevonva a szertartásba. Ezt nevezik ökumenikus szertartásnak egyébként. Minden esetben a lelkésszel fogtok egyeztetni, aki majd eldönti, hogy van-e lehetőség az evangélikus szertartás szerinti esketésre. Azzal viszont mindenképpen legyetek tisztában, hogy indokolt és megalapozott esetben jogában áll visszautasítani a felkérést.

  • Mi újság a jegyesoktatással?

Jegyesoktatásra ebben az esetben is számítsatok, ami a felkért lelkészetekkel zajlik. Természetesen itt is temploma és lelkésze válogatja mennyire modern úton-módon megy a kapcsolattartás, de klasszikus esetben személyesen egyeztek meg a jegyesoktatás időpontjáról, amiken szintén személyesen jelentek meg. Ez lehet egy vagy több alkalom is és nem érdemes kihagyni, ugyanis ezeken az alkalmakon azt is megbeszélhetitek, hogy milyen kívánságaitok vannak az esküvő pontos menetére, a zenére, vagy éppen a virágdíszítésre vonatkozóan.

  • Hogyan zajlik az evangélikus szertartás?

Mint minden egyházi esketés esetén a házasulandók bevonulnak a tanúkkal és az oltár elé állnak miközben felzúgnak a templom harangjai, így téve ezt az alkalmat még ünnepélyesebbé. Figyelem! A vőlegény áll mindig a jobb oldalon. A következő sorrendben folytatódik a szertartás (természetesen itt is lehetnek eltérések attól függően miben egyeztetek meg a lelkészetekkel):

  • Bevezető zsoltár
  • Hálaadó imádság
  • Prédikáció
  • Házasságról szóló bibliai igék
  • Esketési kérdések
  • Gyűrűváltás
  • Eskütétel
  • Lelkészi áldás
  • Imádság és az áldás

Reméljük tudtunk egy picit segíteni neked elindulni az evangélikus esküvők szervezésében, ha bármi észrevételed van, vagy bármit kihagytunk, örömmel vesszük, ha egy kommenttel, vagy e-maillel kisegítesz minket, hogy még pontosabb információt adhassunk át olvasóinknak!

Ha szeretnéd megismerni más vallások esküvőit is, az alábbi linkeken teheted meg:

Minden a római katolikus esküvőkről

Minden a református esüvőkről - készülőben

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletleneskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr7214341133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása