a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Minden, amit a református esküvőkről tudni akartál!

2018. november 08. - moneri

A református esketés abban hasonlít az evangélikusra, valamint egyben ebben különbözik is a katolikustól, hogy az egyház elismeri a hivatalban kötött házasságot és arra kéri az áldást.

church-79078_1920_copy.jpg

A református esküvőtökre már férj és feleségként érkeztek, ahol a házasság megáldásán van a hangsúly mintsem a megkötésén. Így a gyűrűhúzás és a csók sem része alapvetően a szertartásnak, viszont(!) kérhetitek a lelkészetektől, hogy belefoglalja ezeket az elemeket is. Szerintünk a református vallás a legkevésbé szigorú az esküvőket illető „papírmunkát” illetően, ugyanis habár legalább az egyik félnek reformátusnak kell lennie, a másik fél megkeresztelkedése az esküvő után is történhet. Na, de vessük is bele magunkat az leggyakoribb kérdésekbe és kihívásokba!

Hogy néz ki a bejelentkezés?
Legalább három-négy héttel a kijelölt dátum előtt be kell jelentkeznetek a kinézett templomhoz tartozó egyházközséghez. Ha elfogadtok egy jótanácsot:

Ne halasszátok az utolsó percekre, főleg a nyári szezonban, amint megvan a kinézett templom és minden feltétel megfelel hozzá, jelentkezzetek be! Ha nem a lakóhelyetek szerinti illetékes lelkipásztornál kértek áldást, akkor szükségetek lesz az úgynevezett hivatalos elbocsátó levélre.

Mit vigyetek magatokkal?
Alapesetben elegendő, ha a házassági anyakönyvi kivonat és személyigazolvány nálatok van. Az előbbi nem mindig teljesül, főleg, ha korán bejelentkeztek, de ezzel nincsen semmi baj. Nem eszik ilyen forrón a kását!
A lelkész rugalmasságától függően utólag is bemutatható a papír, vagy a polgári szertartást követően, de az egyházi áldás előtt közvetlenül.

Lényeg, hogy kövessétek lelkészetek iránymutatását!

Ha valamelyikőtök elvált, akkor ne hagyjátok otthon az ezt igazoló hatósági okiratot sem! Szemben a katolikus bejelentkezéssel itt nem kell papíron igazolnotok, hogy meg vagytok keresztelve, valamint konfirmáltatok. Elég, ha nyilatkozatot tesztek erről. 

Számítsunk jegyesoktatásra?
Igen. Ennek hossza pedig nagyban függ a hitismeret mélységétől. Avagy, ha mindketten meg vagytok keresztelve és konfirmáltatok is, akkor valószínűleg egy alkalomra kell számítanotok. Viszont, ha ezek mind hiányoznak, akkor legalább 6-8 alkalommal számoljatok, ami kellő időt ad arra, hogy elsajátítsátok a hit alapigazságait. Jó hír a külföldön élők számára, hogy a modern, fiatalos lelkészek akár Skypeon is szívesen vállalják a jegyesoktatást. 

Templom díszítése: kinek a feladata?
Minden bizonnyal jártatok már református templomban, ha az esküvőtöket is ott tervezitek. Így valószínűleg az is feltűnt, hogy bizony ezekre a templomokra nem éppen a túldíszítettség, az aranyozás és színes, rózsaablakok jellemzőek. Éppen ellenkezőleg: a letisztultság, puritánság, ami visszaköszön az istentisztelet és az esküvői szertartások során is. Ennek megfelelően általában nem is vállalják a templom feldíszítését, így ez a feladat a dekorosotokra, vagy családtagjaitokra hárul a ceremónia megkezdése előtt. Viszont érdemes észben tartani azt is, hogy habár a lehetőség és a tér adott, nem igazán illik túlzásba esni a virágdekorációt illetően. Inkább valamilyen szolidabb díszítést válasszatok, de érdemes a dekorosotokra bízni ezt a feladatot is, mert ő minden bizonnyal tudni fogja hol vannak azok a ki nem mondott határok. 

Segítség! Vendég leszek egy templomi esküvőn! Mit viseljek? 
Ahogy a díszítésnél is említettük ez nem az a hely, ahol túlzásokba illik esni. Öltözködésben is érdemes valami szolid, ugyanakkor elegáns ruhadarabot választani, kerüljük a mély dekoltázst is. A férfiak pedig mindig fedetlen fővel lépjenek be a templomba. 
Ugyanakkor fontos megjegyezni még azt is, hogy ezek az illemszabályok nem csak a református templomokra érvényesek!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletleneskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr7914368699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása