a tökéletlenség szépsége

Tökéletlen Esküvő

Tökéletlen Esküvő

Szerződést mindenkinek!

... avagy messziről jött ember...

2018. szeptember 17. - moneri

szerzodes.jpg

Messziről jött ember, azt mond, amit akar - tartja a mondás. És mennyire igaza van... sajnos.

Pont emiatt nem lehet eléggé kihangsúlyozni a szerződés fontosságát! Persze önmagában egy papir kitöltése még nem elég, egyáltalán nem biztos, hogy bármitől is megvéd Titeket. Mikor eldöntitek, melyik szolgáltató mellett kötelezitek el magatokat, mindenképpen olvassátok át alaposan a szerződést, ne sajnáljátok az időt, kérdezzetek, ha valami nem teljesen tiszta, és ne szégyelősködjetek, ha úgy érzitek némi változtatás ráférne a dokumentumra. Sajnos a puszta szimpátia kevés, amikor egy életreszóló élményről, és sok tízezer, százezer forintotokról van szó.

Néhány dolog, ami nélkül semmiképpen se írjatok alá szerződést:

  • A csomag/szolgáltatás PONTOS tartalma! Az utolsó kis részletig beszéljétek meg, mit és milyen formában fogtok megkapni.
  • A pontos ár, a kifizetések és teljesítések ütemezésével! Mikor, milyen összeget kell átadnotok a szolgáltató részére, milyen címszóval, ezért cserébe aktuálisan mit kaptok, és mikor.
    • Foglaló, előleg
    • Végösszeg
    • Esetleges részletek, bizonyos teljesített szakaszok után, vagy részletfizetés esetén az ütemezés
    • Egyéb a csomag alapárán felül felmerülő költségek pontos meghatározása -útiköltség, különleges kívánsághoz felszerelés, stb.
  • Szankciók! Mi történik, ha valamelyik fél kihátrál a szerződésből, mi az a minimum, amit ebben az esetben is teljesítenie kell, védve ezzel mindenkit attól, hogy az utolsó pillanatban hoppon maradjon.

Néhány fogalom, amivel mindenképpen érdemes tisztában lennetek:

Foglaló: az a pénzösszeg, ami a szerződés megkötésekor kerül átadásra, biztosítékul, és a szerződésben is egyértelműen kikötésre kerül. Ha a szerződés teljesítése megtörténik a foglaló beleszámít a végösszegbe. Amennyiben a teljesítés meghiúsulásáért mindkét vagy egyik fél sem felelős, úgy a foglaló visszajár, de szimplán. Azonban, ha valamelyik felen bukott el a dolog, úgy a megbízó számára elveszik, illetve a megbízott a dupláját köteles kifizetni.
A foglaló összegét min. 10%-ban sokták megállapítani, de az adott helyezettől függően ez lehet több is. A lényeg, hogy olyan mértékű összegben egyezzenek meg a felek, ami mindkettejüket motiválja a teljesítésre!

Előleg: sokkal kevesebb jogi "erővel" bír, mint a foglaló. Átadásának ideje nincs törvényileg meghatározva, illetve a mértékére sincs íratlan szabály. Meghíusulás esetén, az okoktól és a hibázó féltől függetlenül visszajár.

Retusálás és utómunka fogalma fotós esetén:

Utómunka: a képek általános tulajdonságainak módosítása, mint pl. fehéregyensúly, színkorrekciók, zajcsökkentés, vízszintezés, stb. Ezek általában a kép nagy részét érintik.

Retusálás: magasabb szintű utómunka, az arcbőr magas szintű javítása, haj dúsabbá tétele, pattanások, sebhelyek eltűntetése, stb.

A fentiek alapján mondhatjuk, hogy minden retusálás utómunka, de nem minden utómunka retusálás.

Az ember lánya naívan azt hiheti, hogy ebben a boldogságról és szeretetről szóló iparban kizárólag csupaszív emberekkel találkozhat. Sajnos azonban hibaszázalék mindig akad, ahogyan arról sem szabad megfeledkeznetek, hogy a szolgáltatók is emberi lények, ugyanolyan hétköznapi, az egész életüket befolyásoló problémákkal, eseményekkel, mint mi magunk is vagyunk! És itt jön ismét a képbe, az általunk oly sokat emlegetett, kommunikáció. Néha érdemes ránéznetek a szolgáltatótokra, főleg, ha nagyon korán foglaltatok, az esküvő előtt egy hónappal pedig mindenképpen vegyétek fel mindenkivel újra a kapcsolatot, hisz így még nyertek egy kis időt, ha valami mégis megakadályozná az együttműködéseteket.

Olyan szolgáltatók esetében, akiknél van lehetőségetek próbát tartani, mindenképpen igyekezzetek mihamarabb élni ezzel!

Van olyan helyzet, amikor ismerőst, esetleg rokont bízunk meg valamilyen feladattal. Az első megbeszélés, megegyezés mindig jól alakul, a megbízott lelkesnek tűnik, és fűt-fát megígér. De mégis előfordulhat, hogy túl lépve a pillanat hevén, már mégsem annyira lelkes, vagy lelkiismeretes, mint amilyennek addig ismertük. Nagyon kellemetlen (és fájó) pillanatokat tud ez okozni. Ahogyan egy ilyen illető orra alá dugni egy szerződést is kényelmetlen, de talán még mindig ez a kevésbé rossz megoldás, mint az utolsó pillanatban csalódni igazán nagyot valakiben.

És a legszomorúbb, hogy meglepetések még így is érhetnek az utolsó pillanatban, ne adj' isten a Nagy Napotokon! Ilyenkor pedig már csupán egy dolgot tehettek: úsztok az árral, és megpróbáljátok kihozni a maximumot az adott helyzetből! Ne feledjétek, hogy nem vagytok egyedül! Temérdek ember lesz körülöttetek, akik szeretnek benneteket, és veletek ünnepelni jöttek. Számíthattok rájuk. Ha nem is mindenkire, de biztosan lesznek ott olyanok, akik félreteszik a vendég szereppel járó kényelmet, hogy kisegítsenek benneteket!

És, hogy mégsem teljesen negatív hangulatban zárjuk ezt a témát, tudtátok, hogy már létezik Esküvő biztosítás is? Bármilyen furán is hangzik, már van ilyen, és bár az esemény minden aspektusát nem tudjuk így bevédeni, azért sok tételre, helyzetre kiterjednek már ezek a biztosítások (pl. kiszakadt esküvői ruha, eltűnt ajándék, elveszett fotók, megsérült technika, stb).
Ma már egy igazán igényes esküvő csillagászati összegekbe is kerülhet, érdemes lehet utána nézni ennek a lehetőségnek, hátha találtok olyan opciót, ami megfelel számotokra is, mind árban, mind szolgáltatásban.

Ha kihagytunk bármit, ami szerintetek igenis fontos lenne, írjátok meg nekünk kommentben, vagy e-mailben! További érdekességekért pedig keressétek instagram vagy pinterest oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletleneskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr10014246353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása